fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Adaptief onderwijs: betekenis, uitleg en voorbeelden

Adaptief onderwijs is een veelgehoorde term. Ook wij horen vanuit scholen steeds vaker vragen rondom deze onderwijsvorm. Wat is adaptief onderwijs? Wat zijn de voordelen en uitdagingen? En hoe speelt Mr. Chadd’s onderwijsplatform in op deze behoefte? In dit blog lees je het.

De betekenis van adaptief onderwijs

Elke leerling is anders. Ook al zitten kinderen in dezelfde klas, niet iedereen heeft hetzelfde leerniveau of tempo. Of onthoudt lesstof op dezelfde manier. Adaptief onderwijs, ook wel aanpassend onderwijs genoemd, houdt rekening met die onderlinge verschillen.

Het uitgangspunt van adaptief onderwijs is dat leerlingen effectiever leren als het onderwijs op hun behoeftes is afgestemd. Zo hebben sommige scholieren simpelweg wat extra uitleg nodig. En worden andere leerlingen liever meer uitgedaagd. Met adaptief onderwijs richt je je manier van lesgeven zo in, dat deze beter aansluit op de individuele behoeftes van leerlingen.

Adaptief onderwijs in de praktijk

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen effectief leren? Onder andere door ervoor te zorgen dat ze zich competent en autonoom voelen.

Laat kinderen zich competent voelen
Het leervermogen van kinderen groeit wanneer ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen. Dat werkt motiverend! Docenten hebben veel invloed op dat competentiegevoel. De truc is om inzicht te krijgen in de taakbeleving van kinderen. Begrijpen ze wat de bedoeling is? Hebben sommige kinderen na de uitleg nog moeite met bepaalde opgaven? Wat extra aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van samen oefeningen maken, voorkomt falen en stimuleert succes.

Laat leerlingen zelf naar oplossingen zoeken
Ook autonomie is belangrijk voor effectief leren. Zit een leerling tijdens de les met vragen? Het werkt om leerlingen niet direct een kant op te duwen, maar hen eerst zelf te laten nadenken over hun vraag. Wanneer kinderen eerst zelf naar oplossingen zoeken, geeft dat hun een gevoel van onafhankelijkheid. In de Mr. Chadd-app werken onze coaches ook op die manier. We helpen met de lesstof, maar zijn geen antwoordenboek. Zo stimuleren we begrip in het vak!

Voordelen van adaptief onderwijs met Mr. Chadd

Adaptief onderwijs klinkt als een win-win. En wat ons betreft is het dat ook. Toch snappen we de uitdagingen heel goed. Docenten ervaren immers een hoge werkdruk. De klassen op scholen zijn groot. Hoe geef je gepersonaliseerd onderwijs dan vorm?

Daar hebben wij iets op bedacht: Mr. Chadd als digitale onderwijsassistent. We zijn het leerplatform dat zowel docenten als leerlingen ondersteunt.

In onze app kunnen leerlingen vragen stellen over elk vak. Ze krijgen binnen 10 seconden gepaste 1-op-1-hulp van een universitair geschoolde coach. De coach ziet het niveau en leervermogen van de leerling en stemt de uitleg hierop af.

Doordat een aantal leerlingen (met Mr. Chadd) zelfstandig verder werkt, kunnen docenten zich richten op de leerlingen in de klas die meer persoonlijke aandacht nodig hebben. Zo krijgt iedereen de ondersteuning die hij of zij nodig heeft om zichzelf te ontwikkelen.

  • binnen 10 seconden gepaste hulp
  • de motivatie van leerlingen verhoogt
  • docenten kunnen hun aandacht beter verdelen
  • minder werkdruk, meer voldoening.

Met Mr. Chadd zien docenten met één druk op de knop waarover leerlingen vragen hebben. Dit maakt de behoefte van de leerlingen duidelijker dan ooit, vooral omdat niet iedereen vragen durft te stellen tijdens de les.

Adaptief onderwijs voor jouw school?

Adaptief onderwijs gaat om meer dan een organisatievorm. Het draait om het creëren van een situatie waarin het eigen leerproces van leerlingen centraal staat. Passend onderwijs, bijvoorbeeld door middel van een digitale assistent, doet recht aan die verschillen in onderwijsbehoeften.

Elke school kan een eigen invulling geven aan onderwijs op maat. Afhankelijk van de situatie bepaal je wat er nodig en haalbaar is. Wij denken graag met je mee!

Interesse?

Neem contact met één van ons op!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp