Met deze lesvoorbereiding geef jij beter les

Leestijd: 15 minuten

Als docent weet je als geen ander hoe belangrijk het is om je lessen goed voor te bereiden. Een goede lesvoorbereiding maakt je werk makkelijker en leuker, voor jezelf en voor je leerlingen. Heb je qua lesvoorbereiding een opfrisser of inspiratie nodig? Dat komt goed uit. In dit blog bespreken we het lesvoorbereidingsformulier. Ook lees je hoe jij als docent of school jouw lesprogramma kunt blijven verbeteren met hulp van nieuwe, digitale hulpmiddelen.

Goede lesvoorbereiding: ruimte voor meer dan kennis alleen

Als docent doe je veel meer dan puur kennis overdragen. Je houdt je leerlingen letterlijk bij de les, bewaart de rust, probeert hen te motiveren – en dat ook nog eens allemaal tegelijkertijd. Een behoorlijke uitdaging dus. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld met grote klassen te maken hebt.

Een ‘goede’ les verschilt per situatie. De ene dag verloopt alles volgens de planning, terwijl er op de andere dag juist spontaan een mooi leermoment ontstaat. Het gaat er uiteindelijk om dat de lesstof blijft hangen bij leerlingen. En op basis van of dat wel of niet is gebeurd, deel jij je volgende les in.

Maar in grote klassen is het succes van een les soms moeilijk te overzien. Hoe bereid je de volgende les in dat geval voor? Wie heeft wat onthouden? Tegen welke onderwerpen uit de vorige les lopen leerlingen nog aan?

Het Mr. Chadd schoolportaal ondersteunt leraren in hun lesvoorbereiding. Hier zie je in één oogopslag welke vragen leerlingen aan Mr. Chadd hebben gesteld tijdens het huiswerk maken. Komen er na de vorige les bijvoorbeeld vijf vragen binnen over hetzelfde onderwerp? Dan weet je precies waar leerlingen moeite mee hebben. Het komt vaak voor dat leerlingen in de klas geen vragen willen of durven te stellen. De waardevolle feedback van het Mr. Chadd-portaal kun je gebruiken om je volgende les effectief in te delen.

Deze manier van lesvoorbereiding levert je twee dingen op: structuur en flexibiliteit om in te springen op de behoeften van leerlingen. Door de snelle feedbackloop weet je meteen waar je aan toe bent.

Benieuwd naar het team van Mr. Chadd?

Maak kennis met ons team

Voorbeeld lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereiding is het nadenken over je volgende les en het uitwerken van de vraag: hoe breng ik mijn lesstof zo goed mogelijk over op mijn leerlingen? Je zet als het ware je denkproces op papier. Dit kun je doen aan de hand van het lesvoorbereidingsformulier dat we hieronder beschrijven.

Een lesvoorbereidingsformulier bevat vaak de volgende elementen:

  1. Beginsituatie

  2. Doelstellingen

  3. Leerinhoud

  4. Werkvormen

  5. Materiaal

  6. Tijdschema

1. Beginsituatie

In de beginsituatie stel je jezelf de vraag: wat weten mijn leerlingen al? Dit geldt zowel voor de lesstof als voor hun vaardigheden. Want niet alleen hun vakspecifieke kennis doet ertoe. Het is ook belangrijk om na te gaan wat de leerlingen moeten kunnen, zoals werken met een computerprogramma of een bepaalde app.

2. Doel

Na de beginsituatie formuleer je het doel van de les. Wat wil je bereiken? Moeten de leerlingen bepaalde begrippen kennen of juist dingen kunnen toepassen? Gebruik de leerplannen van jouw vak als uitgangspunt. Maak dit vervolgens concreet voor de specifieke les.

3. Leerinhoud

Nadat je de doelen hebt bepaald, is het tijd voor de leerinhoud. Schrijf de les schematisch op en vermeld waar nodig welke hoofdstukken van welk boek je daarvoor nodig hebt. In deze fase bedenk je ook welke voorbeelden je gebruikt.

Wist je dat we speciaal voor scholieren een Academy hebben? Hier vinden ze antwoorden op vragen als:

4. Werkvorm

Lesinhoud is heel belangrijk, maar hoe vindt de kennisoverdracht zelf plaats? Ga jij de leerlingen alles uitleggen? Laat je hen zelfstandig werken? Doen ze dat individueel of in groepjes? Vergeet niet de les te evalueren: heb je het lesdoel bereikt? Zonder zo’n evaluatiemoment is het lastig bepalen of je in een volgende les opnieuw aandacht moet besteden aan bepaalde onderwerpen.

Met het Mr. Chadd-schoolportaal hebben scholen en docenten direct die mogelijkheid. Ons rapportagetool geeft meteen inzicht in alle vragen van je leerlingen. Deze snelle feedbackloop helpt je ook bepalen of de gekozen werkvorm effectief was.

5. Materiaal en benodigdheden

Kun jij je die oude tv-kast van vroeger nog herinneren? Voor veel leerlingen het hoogtepunt van de les! Los van het plezier zit er aan dit soort (media)materiaal natuurlijk een sterke leercomponent: het is toegankelijk en maakt leren leuk!

Je kunt allerlei materialen inzetten om je leerdoelen te behalen. Heb je een computer of beamer nodig? Posters of uitgeprinte versies van oefeningen? Door al je benodigdheden van tevoren op te schrijven, vergeet je niks.

6. Tijdschema

Als docent wil je je lestijd zo effectief mogelijk benutten. Of je nu een rooster van 40, 50 of 60 minuten hebt: je bent er altijd zo doorheen. Ga voor jezelf na hoeveel tijd elk onderdeel in beslag neemt. Zo weet je precies hoeveel tijd je hebt voor alle onderdelen van je les!

De ondersteuning van Mr. Chadd: inzicht en voorbereiding

Niet alle leerlingen stellen vragen in de klas, ook als ze die wel hebben. Ze durven het niet, vinden het niet stoer, of lopen al te ver achter. Aan Mr. Chadd stellen ze hun vragen wél. Door onze samenwerking krijg je als docent alsnog een goed beeld van elke leerling. Dit helpt je in de lesvoorbereiding: je houdt inzicht in hun leerproces en kunt de gestelde vragen als input gebruiken voor de volgende les.

Meer weten over hoe ons leerplatform scholen en leerkrachten ondersteunt?

Vertel me meer over Mr. Chadd

Pieter Boers

Pieter Boers

10 maart, 2021

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons