fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het BBP staat voor ‘Bruto Binnenlands Product’ en het BNP staat voor het ‘Bruto Nationaal Product’.

Het BBP geeft de waarde aan van alle goederen en diensten die in een land worden geproduceerd. Het BNP geeft de waarde aan van alle goederen en diensten die door inwoners van een land worden geproduceerd. Dit kan ook in het buitenland zijn.

BBP en BNP
Het BBP wordt vaak gebruikt om de welvaart van een land aan te duiden. Het geeft aan hoeveel er verdiend wordt binnen een land. Het kan echter wel problemen opleveren wanneer je landen wilt vergelijken. In Duitsland ligt het Bruto Binnenlands Product natuurlijk veel hoger dan in Nederland, omdat Duitsland een land is met veel meer inwoners. Die verdienen dan natuurlijk bij elkaar meer dan de mensen in Nederland. Om dit probleem te verhelpen wordt het ‘BBP per hoofd van de bevolking’ gebruikt:

BBP per hoofd van de bevolking= Bruto Binnenlands Product/ Aantal inwoners.


Het BBP wordt dan gedeeld door het aantal inwoners, zodat je kan zien hoeveel er gemiddeld per 1 inwoner van het land wordt verdiend. Op deze manier kan je landen makkelijk met elkaar vergelijken.

Op dit moment heeft het land Qatar het hoogste BBP per hoofd van de bevolking en is daarmee het rijkste ter wereld. Somalië is het armste land. Nederland is terug te vinden op de vijftiende plaats.

Oefenvraag

Eens kijken of je het begrijpt!

  1. Hoe bereken je het BBP van Nederland?
  2. Hoe bereken je het BNP van Nederland?

Wat meer uitleg nodig bij economie? Naast onze app gebruiken kun je ook 1-op-1 bijles krijgen van onze slimme coaches! Check het hier!
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Andere bezoekers keken ook naar: Wat is BTW en waarom is het zo’n belangrijk begrip?

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp