fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Netto en bruto zijn vaak lastige begrippen. Meestal is het netto-bedrag lager dan het bruto-bedrag, maar waardoor komt dat?

In Nederland wordt op alles wat verdiend wordt belasting geheven. Wanneer je dus geld verdient, moet je daar een deel van afdragen aan de overheid als belasting. Het bedrag waar de belasting nog niet vanaf is gehaald heet het bruto-bedrag. Wat er overblijft na aftrek van de belasting is het netto-bedrag.

Hoeveel belasting er wordt geheven op je inkomen hangt af van hoeveel je verdient. In Nederland moeten mensen die veel verdienen meer belasting afdragen dan mensen die minder verdienen. Hoeveel belasting er uiteindelijk van het brutoloon afgaat, wordt bepaald aan de hand van belastingboxen en belastingschijven. Voor meer informatie daarover, zie: Belastingboxen en schijventarieven: hoe werken ze en hoe reken ik ermee?


De belasting die je moet betalen over je loon, gaat naar de overheid. De overheid investeert dit geld in volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat krijg je elke maand een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). Ook als je ziek wordt en niet meer kan werken krijg je bijvoorbeeld een uitkering. Dit wordt betaald met belastinggeld. Op deze manier investeer je eigenlijk zelf in een inkomen voor na je pensioen.

Dus hoewel het eigenlijk lijkt alsof je minder geld krijgt dan je eigenlijk verdiend, dit geld zie je op een andere manier terug. Of dat nu is doordat de overheid dingen voor je regelt/betaald of omdat je dit geld na je pensioen nog weer terug krijgt.

Voorbeeld

Kim verdient €2.000,- per maand als kapster. Helaas moet ze 21% loonbelasting betalen.

  1. Wat is haar brutoloon?
  2. Wat is haar nettoloon? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Andere bezoekers keken ook naar: Procenten: hoe reken je er mee?

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp