Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Bruto en netto: wat is nu het verschil?

Netto en bruto zijn vaak lastige begrippen. Meestal is het netto-bedrag lager dan het bruto-bedrag, maar waardoor komt dat?

In Nederland wordt op alles wat verdiend wordt belasting geheven. Wanneer je dus geld verdient, moet je daar een deel van afdragen aan de overheid als belasting. Het bedrag waar de belasting nog niet vanaf is gehaald heet het bruto-bedrag. Wat er overblijft na aftrek van de belasting is het netto-bedrag.

Bruto en netto

Hoeveel belasting er wordt geheven op je inkomen hangt af van hoeveel je verdient. In Nederland moeten mensen die veel verdienen meer belasting afdragen dan mensen die minder verdienen. Hoeveel belasting er uiteindelijk van het brutoloon afgaat, wordt bepaald aan de hand van belastingboxen en belastingschijven. Voor meer informatie daarover, zie: Belastingboxen en schijventarieven: hoe werken ze en hoe reken ik ermee?

De belasting die je moet betalen over je loon, gaat naar de overheid. De overheid investeert dit geld in volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat krijg je elke maand een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). Ook als je ziek wordt en niet meer kan werken krijg je bijvoorbeeld een uitkering. Dit wordt betaald met belastinggeld. Op deze manier investeer je eigenlijk zelf in een inkomen voor na je pensioen.

Dus hoewel het eigenlijk lijkt alsof je minder geld krijgt dan je eigenlijk verdiend, dit geld zie je op een andere manier terug. Of dat nu is doordat de overheid dingen voor je regelt/betaald of omdat je dit geld na je pensioen nog weer terug krijgt.

Voorbeeld

Kim verdient €2.000,- per maand als kapster. Helaas moet ze 21% loonbelasting betalen.

  1. Wat is haar brutoloon?
  2. Wat is haar nettoloon?

Andere bezoekers keken ook naar: Procenten: hoe reken je er mee?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Brutowinst en nettowinst: wat is het verschil?

BBP en BNP: wat is het verschil?

Wat is BTW en waarom is het zo’n belangrijk begrip?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}