START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Procenten: hoe reken je er mee?

Procenten, kortingen, procentpunt, promille?! Wat betekenen al deze termen nou eigenlijk? En hoe gebruik je ze in het dagelijkse leven? Lees dan snel verder!

Bij economie wordt vaak met procenten gerekend, maar wat zijn procenten nou eigenlijk? Eén procent staat voor éénhonderdste (1/100) deel van het geheel. Dit kan je misschien beter onthouden als je weet dat dat ook precies is wat het woord procent betekent. Pro is namelijk Latijn voor ‘per’ en centum staat voor ‘honderd’. 1 procent kan je dan vertalen naar ‘1 per honderd’. Het teken wat laat zien dat het om procenten gaat is het procentteken: %. 1 procent kan je dus ook schrijven als 1%. Je kan procenten dus gebruiken om verhoudingen aan te geven. Vaak is het makkelijker om met procenten te rekenen, dan met decimalen. Ook kan je veranderingen van getallen gemakkelijker uitdrukken en met elkaar vergelijken.

Zoals net al gezegd, wordt bij economie vaak gebruik gemaakt van rekenen met procenten. Hierna volgen enkele economische voorbeeldjes, waarmee wordt uitgelegd hoe je met procenten moet rekenen.

Om percentages te kunnen opstellen, moet je weten wat het ‘deel’ is en wat het ‘geheel’ is. Dit vul je dan in de volgende formule in:

*Deel⁄geheel**100 = percentage

Het antwoord wat hieruit komt is het percentage: %. Laten we dit toepassen bij het volgende voorbeeld.

Voorbeeld 1: wat is het percentage?

Vraag a: Er zijn 100 mensen. Acht personen zijn werkloos. Hoeveel procent van de mensen is werkloos?

Vraag b: Er zijn 284 mensen. 39 personen zijn werkloos. Hoeveel procent van de mensen is dan werkloos?

Percentages worden vaak gebruikt om kortingen uit te drukken. Hieronder volgen enkele voorbeelden over rekenen met percentages als het om kortingen gaat.

#Voorbeeld 2: korting

Vraag: Een broek kost 80 euro. Vanwege een uitverkoop krijg je 20% korting op de broek. Hoeveel kost de broek?

#Voorbeeld 3: verschil uitdrukken met percentages

Vraag a: Een broek is afgeprijsd van 120 euro naar 70 euro. Hoeveel procent korting krijg je op deze broek?

Vraag b: Tien jaar geleden kocht je een huis voor 220.000 euro. Dit jaar verkoop je je huis voor 300.000 euro. Hoeveel procent is het huis gedurende die tien jaar meer waard geworden?

#Procentpunt

De begrippen procent en procentpunt kunnen soms lastig uit elkaar te houden zijn. Een procentpunt geeft een absoluut verschil aan tussen twee getallen die in procenten worden uitgedrukt. Een goed voorbeeldje is het volgende:

In 2012 werd de BTW verhoogd van 19% naar 21%. Dat is een verhoging met 2 procentpunten. Het is dus niet een verhoging met 2%, want 2% van 19 is 0,38 . Bij een verhoging met 2% zou de btw van 19% naar 19 ,38 % gaan.

Een ander voorbeeld is het volgende: de rente van een spaarrekening wordt verhoogd van 3% naar 4%. Dat is een verhoging met 1 procentpunt. Maar het is ook een renteverhoging van 33%.

Promille

Een promille is een andere naam om aan te geven dat het om één duizendste (1/1000) deel gaat. Dat is dus 1/10 procent. Het symbool voor promille is ‰. Je kan dus zeggen dat 0,1% hetzelfde is als 1‰

Andere bezoekers keken ook naar: Wat is een winst- en verliesrekening en hoe stel ik deze op?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe reken je met indexcijfers en bereken je reele prijsstijgingen?

Hoe leer je voor Economie?

Bruto en netto: wat is nu het verschil?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!