Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Procenten: hoe reken je er mee?

Procenten, kortingen, procentpunt, promille?! Wat betekenen al deze termen nou eigenlijk? En hoe gebruik je ze in het dagelijkse leven? Lees dan snel verder!

Bij economie wordt vaak met procenten gerekend, maar wat zijn procenten nou eigenlijk? Eén procent staat voor éénhonderdste (1/100) deel van het geheel. Dit kan je misschien beter onthouden als je weet dat dat ook precies is wat het woord procent betekent. Pro is namelijk Latijn voor ‘per’ en centum staat voor ‘honderd’. 1 procent kan je dan vertalen naar ‘1 per honderd’. Het teken wat laat zien dat het om procenten gaat is het procentteken: %. 1 procent kan je dus ook schrijven als 1%. Je kan procenten dus gebruiken om verhoudingen aan te geven. Vaak is het makkelijker om met procenten te rekenen, dan met decimalen. Ook kan je veranderingen van getallen gemakkelijker uitdrukken en met elkaar vergelijken.

Zoals net al gezegd, wordt bij economie vaak gebruik gemaakt van rekenen met procenten. Hierna volgen enkele economische voorbeeldjes, waarmee wordt uitgelegd hoe je met procenten moet rekenen.

Om percentages te kunnen opstellen, moet je weten wat het ‘deel’ is en wat het ‘geheel’ is. Dit vul je dan in de volgende formule in:

*Deel⁄geheel**100 = percentage

Het antwoord wat hieruit komt is het percentage: %. Laten we dit toepassen bij het volgende voorbeeld.

Voorbeeld 1: wat is het percentage?

Vraag a: Er zijn 100 mensen. Acht personen zijn werkloos. Hoeveel procent van de mensen is werkloos?

Vraag b: Er zijn 284 mensen. 39 personen zijn werkloos. Hoeveel procent van de mensen is dan werkloos?

Percentages worden vaak gebruikt om kortingen uit te drukken. Hieronder volgen enkele voorbeelden over rekenen met percentages als het om kortingen gaat.

#Voorbeeld 2: korting

Vraag: Een broek kost 80 euro. Vanwege een uitverkoop krijg je 20% korting op de broek. Hoeveel kost de broek?

#Voorbeeld 3: verschil uitdrukken met percentages

Vraag a: Een broek is afgeprijsd van 120 euro naar 70 euro. Hoeveel procent korting krijg je op deze broek?

Vraag b: Tien jaar geleden kocht je een huis voor 220.000 euro. Dit jaar verkoop je je huis voor 300.000 euro. Hoeveel procent is het huis gedurende die tien jaar meer waard geworden?

#Procentpunt

De begrippen procent en procentpunt kunnen soms lastig uit elkaar te houden zijn. Een procentpunt geeft een absoluut verschil aan tussen twee getallen die in procenten worden uitgedrukt. Een goed voorbeeldje is het volgende:

In 2012 werd de BTW verhoogd van 19% naar 21%. Dat is een verhoging met 2 procentpunten. Het is dus niet een verhoging met 2%, want 2% van 19 is 0,38 . Bij een verhoging met 2% zou de btw van 19% naar 19 ,38 % gaan.

Een ander voorbeeld is het volgende: de rente van een spaarrekening wordt verhoogd van 3% naar 4%. Dat is een verhoging met 1 procentpunt. Maar het is ook een renteverhoging van 33%.

Promille

Een promille is een andere naam om aan te geven dat het om één duizendste (1/1000) deel gaat. Dat is dus 1/10 procent. Het symbool voor promille is ‰. Je kan dus zeggen dat 0,1% hetzelfde is als 1‰

Andere bezoekers keken ook naar: Wat is een winst- en verliesrekening en hoe stel ik deze op?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe reken je met indexcijfers en bereken je reele prijsstijgingen?

Hoe leer je voor Economie?

Bruto en netto: wat is nu het verschil?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}