fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Procenten, kortingen, procentpunt, promille?! Wat betekenen al deze termen nou eigenlijk? En hoe gebruik je ze in het dagelijkse leven? Lees dan snel verder!

Bij economie wordt vaak met procenten gerekend, maar wat zijn procenten nou eigenlijk? Eén procent staat voor éénhonderdste (1/100) deel van het geheel. Dit kan je misschien beter onthouden als je weet dat dat ook precies is wat het woord procent betekent. Pro is namelijk Latijn voor ‘per’ en centum staat voor ‘honderd’. 1 procent kan je dan vertalen naar ‘1 per honderd’. Het teken wat laat zien dat het om procenten gaat is het procentteken: %. 1 procent kan je dus ook schrijven als 1%. Je kan procenten dus gebruiken om verhoudingen aan te geven. Vaak is het makkelijker om met procenten te rekenen, dan met decimalen. Ook kan je veranderingen van getallen gemakkelijker uitdrukken en met elkaar vergelijken.

Zoals net al gezegd, wordt bij economie vaak gebruik gemaakt van rekenen met procenten. Hierna volgen enkele economische voorbeeldjes, waarmee wordt uitgelegd hoe je met procenten moet rekenen.

Om percentages te kunnen opstellen, moet je weten wat het ‘deel’ is en wat het ‘geheel’ is. Dit vul je dan in de volgende formule in:

Deel⁄geheel * 100 = percentage

Het antwoord wat hieruit komt is het percentage: %. Laten we dit toepassen bij het volgende voorbeeld.

Voorbeeld 1: wat is het percentage?

Vraag a: Er zijn 100 mensen. Acht personen zijn werkloos. Hoeveel procent van de mensen is werkloos?

Vraag b: Er zijn 284 mensen. 39 personen zijn werkloos. Hoeveel procent van de mensen is dan werkloos?

Percentages worden vaak gebruikt om kortingen uit te drukken. Hieronder volgen enkele voorbeelden over rekenen met percentages als het om kortingen gaat.

Voorbeeld 2: korting

Vraag: Een broek kost 80 euro. Vanwege een uitverkoop krijg je 20% korting op de broek. Hoeveel kost de broek?

Voorbeeld 3: verschil uitdrukken met percentages

Vraag a: Een broek is afgeprijsd van 120 euro naar 70 euro. Hoeveel procent korting krijg je op deze broek?

Vraag b: Tien jaar geleden kocht je een huis voor 220.000 euro. Dit jaar verkoop je je huis voor 300.000 euro. Hoeveel procent is het huis gedurende die tien jaar meer waard geworden?

Procentpunt

De begrippen procent en procentpunt kunnen soms lastig uit elkaar te houden zijn. Een procentpunt geeft een absoluut verschil aan tussen twee getallen die in procenten worden uitgedrukt. Een goed voorbeeldje is het volgende:

In 2012 werd de BTW verhoogd van 19% naar 21%. Dat is een verhoging met 2 procentpunten. Het is dus niet een verhoging met 2%, want 2% van 19 is 0,38. Bij een verhoging met 2% zou de btw van 19% naar 19,38% gaan.

Een ander voorbeeld is het volgende: de rente van een spaarrekening wordt verhoogd van 3% naar 4%. Dat is een verhoging met 1 procentpunt. Maar het is ook een renteverhoging van 33%.

Promille

Een promille is een andere naam om aan te geven dat het om één duizendste (1/1000) deel gaat. Dat is dus 1/10 procent. Het symbool voor promille is ‰. Je kan dus zeggen dat 0,1% hetzelfde is als 1‰

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Andere bezoekers keken ook naar: Wat is een winst- en verliesrekening en hoe stel ik deze op?

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp