fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Indexcijfers, in de Economie kunnen we bijna niet zonder.

In dit artikel leggen we uit hoe je met indexcijfers rekent en waarvoor je ze kan gebruiken.


Indexcijfers worden veel gebruikt voor het berekenen van relatieve prijswijzigingen en zijn ook heel nuttig bij het uitrekenen van reële prijsstijgingen. Zeggen de termen RIC, NIC en PIC je nog iets vanuit de les? Mr. Chadd gaat je hier precies uitleggen hoe het werkt en hoe je er mee kan rekenen!

Basisregels indexcijfers
Een indexcijfer gaat altijd over een relatieve wijzigingen, dat zijn wijzigingen die in procenten uit zijn te drukken. Indexcijfers beginnen altijd op 100, dit noemen we het basisjaar. Stel dat prijzen in het jaar erna stijgen met 4 procent, dan is het indexcijfer voor het jaar erna 104.
Als het jaar daarna er weer een prijsstijging plaatsvindt, dan beginnen we weer met het jaar 104 als nieuwe basisjaar. Mocht er dan een prijsstijging van 6% plaatsvinden, dan vermenigvuldig je dit basisjaar met 1,06. Let op! Het nieuwe indexcijfer is dan dus 104 * 1,06 = 110,24. Dus niet 110, let hierop bij je berekeningen. Indexcijfers schrijf je om die reden ook altijd met twee decimalen. Dat is een belangrijk verschil waar leraren bij toetsen op letten, 110 als antwoord op deze vraag is fout.

Zo werkt de app

Reële prijsstijgingen
Nu we weten hoe indexcijfers werken kunnen we ze ook gaan toepassen. Ze zijn ontzettend nuttig bij het berekenen van reële prijsstijgingen. Wat is dit nu? Stel dat de lonen van werknemers in Nederland in een bepaald jaar met 3% omhoog gaan. Klinkt goed toch? Maar we moeten ook rekening houden met het stijgen van de prijzen in diezelfde periode, de inflatie. Stel dat prijzen 2% duurder worden in hetzelfde jaar, dan kan je met je geld uiteindelijk dus niet 3% meer kopen. Maar hoe veel meer dan wel? Daar gebruiken we de indexcijfers weer voor!

NIC = Nominaal indexcijfer (dit is de stijging van de prijzen zonder correctie, in ons voorbeeld 3%)
PIC = Prijsindexcijfer (hoe veel zijn de prijzen gestegen, de inflatie. In ons voorbeeld is dit 2%)
RIC = Reëel indexcijfer (hoe veel merk je nu echt van deze inkomensstijging, gaan we nu uitrekenen)

Dit berekenen doen we met de volgende formule: RIC= NIC/PIC * 100 = 103/102 * 100 = 100,98
Dus zou je kunnen zeggen dat er in deze situatie een reële prijsstijging is geweest van 0,98%.

En nu jij!
We doen hier nog een andere vraag, kijk maar of jij met deze gegevens zelf de reële prijsstijging kan uitrekenen met behulp van indexcijfers.

Stel dat er in een bepaald bedrijf een stijging van de lonen van maar liefst 15% is en de inflatie in dit land is 8%. Hoe veel procent gaan de werknemers van dit bedrijf er reëel op vooruit?

Een helpende hand nodig bij economie? Onze coaches helpen je graag op de app, maar ook 1-op-1 bijles is een optie! Meer informatie hierover vind je hier. Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp