START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe reken je met indexcijfers en bereken je reële prijsstijgingen?

Indexcijfers, in de Economie kunnen we bijna niet zonder.

In dit artikel leggen we uit hoe je met indexcijfers rekent en waarvoor je ze kan gebruiken.

Indexcijfers worden veel gebruikt voor het berekenen van relatieve prijswijzigingen en zijn ook heel nuttig bij het uitrekenen van reële prijsstijgingen. Zeggen de termen RIC, NIC en PIC je nog iets vanuit de les? Mr. Chadd gaat je hier precies uitleggen hoe het werkt en hoe je er mee kan rekenen!

Basisregels indexcijfers

Een indexcijfer gaat altijd over een relatieve wijzigingen, dat zijn wijzigingen die in procenten uit zijn te drukken. Indexcijfers beginnen altijd op 100, dit noemen we het basisjaar. Stel dat prijzen in het jaar erna stijgen met 4 procent, dan is het indexcijfer voor het jaar erna 104.

Als het jaar daarna er weer een prijsstijging plaatsvindt, dan beginnen we weer met het jaar 104 als nieuwe basisjaar. Mocht er dan een prijsstijging van 6% plaatsvinden, dan vermenigvuldig je dit basisjaar met 1,06 . Let op! Het nieuwe indexcijfer is dan dus 104 * 1,06 = 110,24. Dus niet 110, let hierop bij je berekeningen. Indexcijfers schrijf je om die reden ook altijd met twee decimalen. Dat is een belangrijk verschil waar leraren bij toetsen op letten, 110 als antwoord op deze vraag is fout.

Zo werkt de app

Reële prijsstijgingen

Nu we weten hoe indexcijfers werken kunnen we ze ook gaan toepassen. Ze zijn ontzettend nuttig bij het berekenen van reële prijsstijgingen. Wat is dit nu? Stel dat de lonen van werknemers in Nederland in een bepaald jaar met 3% omhoog gaan. Klinkt goed toch? Maar we moeten ook rekening houden met het stijgen van de prijzen in diezelfde periode, de inflatie. Stel dat prijzen 2% duurder worden in hetzelfde jaar, dan kan je met je geld uiteindelijk dus niet 3% meer kopen. Maar hoe veel meer dan wel? Daar gebruiken we de indexcijfers weer voor!

NIC = Nominaal indexcijfer (dit is de stijging van de prijzen zonder correctie, in ons voorbeeld 3%)

PIC = Prijsindexcijfer (hoe veel zijn de prijzen gestegen, de inflatie. In ons voorbeeld is dit 2%)

RIC = Reëel indexcijfer (hoe veel merk je nu echt van deze inkomensstijging, gaan we nu uitrekenen)

Dit berekenen doen we met de volgende formule:

RIC=NIC/PIC

  • 100 =103/102
  • 100 = 100,98

Dus zou je kunnen zeggen dat er in deze situatie een reële prijsstijging is geweest van 0,98%.

En nu jij!

We doen hier nog een andere vraag, kijk maar of jij met deze gegevens zelf de reële prijsstijging kan uitrekenen met behulp van indexcijfers.

Stel dat er in een bepaald bedrijf een stijging van de lonen van maar liefst 15% is en de inflatie in dit land is 8%. Hoe veel procent gaan de werknemers van dit bedrijf er reëel op vooruit?

Een helpende hand nodig bij economie? Onze coaches helpen je graag op de app, maar ook 1-op-1 bijles is een optie!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Consumentenprijsindex: wat is dat?

Netto Contante Waarde: wat is het?

Procenten: hoe reken je er mee?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!