fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Consumentenprijsindex: wat is dat?

Misschien hoor je het wel eens in het nieuws: de gemiddelde prijs van producten in Nederland is gestegen.

Dit wordt bepaald met behulp van de consumentenprijsindex. Maar hoe berekenen we dit nou eigenlijk en wat is precies de betekenis?

Consumentenprijsindex
De consumentenprijsindex (CPI) geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die worden gekocht door huishoudens in Nederland. De prijzen van deze producten veranderen eigenlijk het hele jaar door. Sommige prijzen stijgen en sommige dalen. Hoe deze prijzen veranderen, wordt in de gaten gehouden door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Deze Nederlandse instantie berekent het consumentenprijsindex om zo de inflatie of deflatie in een jaar vast te stellen.


Er bestaan verschillende productgroepen waaraan huishoudens hun inkomen besteden. Om het CPI goed te berekenen moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat mensen bijvoorbeeld een groter deel van hun inkomen uitgeven aan wonen en een kleiner deel van hun inkomen aan kleding. Een prijsverandering in de categorie wonen heeft daardoor een grotere invloed dan een prijsverandering in de categorie kleding. De consumentenprijsindex is dus een samengesteld gewogen prijsindexcijfer.

Zo werkt de app

Berekenen
Maar hoe bereken je de consumentenprijsindex dan? De formule om het CPI te berekenen is als volgt:

 

consumentenprijsindex

Laten we deze formule verder uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat onderstaande tabel een overzicht geeft van de bestedingen van een gemiddeld Nederlands huishouden. Zo wordt er 29% van het inkomen besteed aan wonen.

Productgroep Wegingsfactor Prijsindexcijfer
Wonen 29 % 103
Voeding 21 % 98
Kleding 11 % 104
Ontspanning 15 % 103
Overige 24 % 99

Het CPI berekenen we dan als volgt:

 

consumentenprijsindex

Dit betekent dat de goederen en diensten in Nederland 1,1% duurder zijn geworden dan vorig jaar. De inflatie is dus 1,1%.

Oefenvraag:
Stel dat het prijsindexcijfer voor kleding niet 104 is maar 96. Wat is dan het CPI?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp