fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Welvaart in enge en ruime zin

De mate waarin je je gelukkig voelt heeft onder andere te maken met welvaart. Je kunt welvaart op verschillende manieren meten, namelijk in ruime en in enge zin.

Je houdt rekening met verschillende factoren die invloed hebben op welvaart. Maar wat zijn deze verschillen? Lees gauw verder en kom erachter!

welvaart in ruime en enge zin
Welvaart in enge zin
In enge zin welvaart meten betekent welvaart meten uitgedrukt in geld. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar het BBP. Je kunt dan bepalen hoeveel dingen je kunt kopen en in welke mate je jezelf in je behoeftes kan voorzien. Als het BBP gecorrigeerd wordt voor inflatie, dan krijg je het reële BBP, of ook wel de reële koopkracht. De reële koopkracht houdt rekening met de inflatie per land, en daarom is het makkelijk om de welvaart in enge zin per land met elkaar te vergelijken.


Het grote voordeel van deze meetmethode is dus dat simpele vergelijkingen van koopkracht mogelijk zijn. Naast een voordeel kent het BBP ook een groot nadeel: het is namelijk meestal niet helemaal representatief voor de welvaart van het gehele land. Het BBP is namelijk de gemiddelde koopkracht, en het kan dus zo zijn dat een deel van het land erg veel koopkracht heeft, terwijl een ander groot deel heel weinig te besteden heeft. Het geeft dus geen compleet beeld van de welvaart. Een ander groot nadeel is dat geld natuurlijk niet de enige maatstaf van welvaart is. Je kunt wel veel dingen kunnen kopen, maar als je met jouw nieuwe fiets niet over straat kan fietsen omdat het zo vervuild is, dan kun je natuurlijk niet optimaal genieten van je nieuwe fiets.

Zo werkt de app

Welvaart in ruime zin
Een andere manier van meten is meten in ruime zin. Je houdt dan niet alleen rekening met geld. Je kijkt hier naar een bredere betekenis van het begrip welvaart. Naast koopkracht kijk je bijvoorbeeld ook naar gezondheid, gelijkheid van inkomsten, het milieu waar in je leeft enzovoorts. Deze manier van meten is moeilijker om te vergelijken, want dit is een subjectieve manier van meten. Dat betekent dat de metingen met name gebaseerd zijn op meningen. De één ervaart een slecht leefmilieu als een groter probleem dan iemand anders dat zou doen.

Nu jij!
Wat zijn de nadelen van het meten van welvaart in enge zin? En wat zijn de voordelen van meten in ruime zin?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp