Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Welvaart in enge en ruime zin

Welvaart in enge en ruime zin

De mate waarin je je gelukkig voelt heeft onder andere te maken met welvaart. Je kunt welvaart op verschillende manieren meten, namelijk in ruime en in enge zin.

Je houdt rekening met verschillende factoren die invloed hebben op welvaart. Maar wat zijn deze verschillen? Lees gauw verder en kom erachter!

welvaart in ruime en enge zin

Welvaart in enge zin

In enge zin welvaart meten betekent welvaart meten uitgedrukt in geld. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar het BBP. Je kunt dan bepalen hoeveel dingen je kunt kopen en in welke mate je jezelf in je behoeftes kan voorzien. Als het BBP gecorrigeerd wordt voor inflatie, dan krijg je het reële BBP, of ook wel de reële koopkracht. De reële koopkracht houdt rekening met de inflatie per land, en daarom is het makkelijk om de welvaart in enge zin per land met elkaar te vergelijken.

Het grote voordeel van deze meetmethode is dus dat simpele vergelijkingen van koopkracht mogelijk zijn. Naast een voordeel kent het BBP ook een groot nadeel: het is namelijk meestal niet helemaal representatief voor de welvaart van het gehele land. Het BBP is namelijk de gemiddelde koopkracht, en het kan dus zo zijn dat een deel van het land erg veel koopkracht heeft, terwijl een ander groot deel heel weinig te besteden heeft. Het geeft dus geen compleet beeld van de welvaart. Een ander groot nadeel is dat geld natuurlijk niet de enige maatstaf van welvaart is. Je kunt wel veel dingen kunnen kopen, maar als je met jouw nieuwe fiets niet over straat kan fietsen omdat het zo vervuild is, dan kun je natuurlijk niet optimaal genieten van je nieuwe fiets.

Zo werkt de app

Welvaart in ruime zin

Een andere manier van meten is meten in ruime zin. Je houdt dan niet alleen rekening met geld. Je kijkt hier naar een bredere betekenis van het begrip welvaart. Naast koopkracht kijk je bijvoorbeeld ook naar gezondheid, gelijkheid van inkomsten, het milieu waar in je leeft enzovoorts. Deze manier van meten is moeilijker om te vergelijken, want dit is een subjectieve manier van meten. Dat betekent dat de metingen met name gebaseerd zijn op meningen. De één ervaart een slecht leefmilieu als een groter probleem dan iemand anders dat zou doen.

Nu jij!

Wat zijn de nadelen van het meten van welvaart in enge zin? En wat zijn de voordelen van meten in ruime zin?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Behoeften

Consumentenprijsindex: wat is dat?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}