START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Welvaart in enge en ruime zin

Welvaart in enge en ruime zin

De mate waarin je je gelukkig voelt heeft onder andere te maken met welvaart. Je kunt welvaart op verschillende manieren meten, namelijk in ruime en in enge zin.

Je houdt rekening met verschillende factoren die invloed hebben op welvaart. Maar wat zijn deze verschillen? Lees gauw verder en kom erachter!

welvaart in ruime en enge zin

Welvaart in enge zin

In enge zin welvaart meten betekent welvaart meten uitgedrukt in geld. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar het BBP. Je kunt dan bepalen hoeveel dingen je kunt kopen en in welke mate je jezelf in je behoeftes kan voorzien. Als het BBP gecorrigeerd wordt voor inflatie, dan krijg je het reële BBP, of ook wel de reële koopkracht. De reële koopkracht houdt rekening met de inflatie per land, en daarom is het makkelijk om de welvaart in enge zin per land met elkaar te vergelijken.

Het grote voordeel van deze meetmethode is dus dat simpele vergelijkingen van koopkracht mogelijk zijn. Naast een voordeel kent het BBP ook een groot nadeel: het is namelijk meestal niet helemaal representatief voor de welvaart van het gehele land. Het BBP is namelijk de gemiddelde koopkracht, en het kan dus zo zijn dat een deel van het land erg veel koopkracht heeft, terwijl een ander groot deel heel weinig te besteden heeft. Het geeft dus geen compleet beeld van de welvaart. Een ander groot nadeel is dat geld natuurlijk niet de enige maatstaf van welvaart is. Je kunt wel veel dingen kunnen kopen, maar als je met jouw nieuwe fiets niet over straat kan fietsen omdat het zo vervuild is, dan kun je natuurlijk niet optimaal genieten van je nieuwe fiets.

Zo werkt de app

Welvaart in ruime zin

Een andere manier van meten is meten in ruime zin. Je houdt dan niet alleen rekening met geld. Je kijkt hier naar een bredere betekenis van het begrip welvaart. Naast koopkracht kijk je bijvoorbeeld ook naar gezondheid, gelijkheid van inkomsten, het milieu waar in je leeft enzovoorts. Deze manier van meten is moeilijker om te vergelijken, want dit is een subjectieve manier van meten. Dat betekent dat de metingen met name gebaseerd zijn op meningen. De één ervaart een slecht leefmilieu als een groter probleem dan iemand anders dat zou doen.

Nu jij!

Wat zijn de nadelen van het meten van welvaart in enge zin? En wat zijn de voordelen van meten in ruime zin?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Behoeften

Consumentenprijsindex: wat is dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!