fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Net als vele andere leerlingen heb jij misschien wel een bijbaantje of ben je op zoek naar één.

Daarmee behoor jij ook tot de beroepsgeschikte bevolking. Wat is dat precies en wat is het verschil met beroepsbevolking en andere termen? Mr. Chadd legt het je uit!

Beroepsbevolking en participatiegraad
Beroepsgeschikte bevolking
Wanneer je 15 jaar of ouder bent, behoor je tot de beroepsgeschikte bevolking. Dat zijn namelijk alle mensen tussen de 15 en 75 jaar die nu werkzaam zijn, die nu op zoek zijn naar werk of die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Vervolgens zijn er nog een paar groepen mensen waar we tussen onderscheiden.


Van de totale bevolking behoren de mensen tussen de 15 en 75 jaar oud dus tot de beroepsgeschikte bevolking. Vervolgens maken we onderscheid tussen de beroepsbevolking en de inactieve bevolking. De inactieve bevolking zijn de mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt en dus geen baan hebben, maar hier ook niet naar op zoek zijn. De beroepsbevolking bestaat uit de mensen die aan het werk zijn (werkzame beroepsbevolking) en uit de mensen die op zoek zijn naar een baan of onlangs op zoek waren (werkloze beroepsbevolking). Het schema hieronder geeft dit nog even duidelijk weer:
Beroepsbevolking

Participatiegraad
Zoals je hierboven misschien al hebt ontdekt, doet dus niet iedereen actief mee op de arbeidsmarkt. De participatiegraad geeft de mate aan waarin mensen wel deelnemen aan de arbeidsmarkt. We maken hierbij onderscheid tussen de bruto en de netto participatiegraad. Deze berekenen we als volgt:

Bruto participatiegraad = Beroepsbevolking ÷ Beroepsgeschikte bevolking × 100%

Netto participatiegraad = Werkzame beroepsbevolking ÷ Beroepsgeschikte bevolking × 100%

Zo werkt de app

Even oefenen…
Stel: er wonen 13 miljoen mensen in een land. Hiervan zijn 8 miljoen mensen werkzaam en zijn er 2 miljoen mensen werkloos en op zoek naar werk. Bereken de bruto participatiegraad.


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp