START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Net als vele andere leerlingen heb jij misschien wel een bijbaantje of ben je op zoek naar één.

Daarmee behoor jij ook tot de beroepsgeschikte bevolking. Wat is dat precies en wat is het verschil met beroepsbevolking en andere termen? Mr. Chadd legt het je uit!

Beroepsbevolking en participatiegraad

Beroepsgeschikte bevolking

Wanneer je 15 jaar of ouder bent, behoor je tot de beroepsgeschikte bevolking. Dat zijn namelijk alle mensen tussen de 15 en 75 jaar die nu werkzaam zijn, die nu op zoek zijn naar werk of die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Vervolgens zijn er nog een paar groepen mensen waar we tussen onderscheiden.

Van de totale bevolking behoren de mensen tussen de 15 en 75 jaar oud dus tot de beroepsgeschikte bevolking. Vervolgens maken we onderscheid tussen de beroepsbevolking en de inactieve bevolking. De inactieve bevolking zijn de mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt en dus geen baan hebben, maar hier ook niet naar op zoek zijn. De beroepsbevolking bestaat uit de mensen die aan het werk zijn (werkzame beroepsbevolking) en uit de mensen die op zoek zijn naar een baan of onlangs op zoek waren (werkloze beroepsbevolking). Het schema hieronder geeft dit nog even duidelijk weer:

Beroepsbevolking

Participatiegraad

Zoals je hierboven misschien al hebt ontdekt, doet dus niet iedereen actief mee op de arbeidsmarkt. De participatiegraad geeft de mate aan waarin mensen wel deelnemen aan de arbeidsmarkt. We maken hierbij onderscheid tussen de bruto en de netto participatiegraad. Deze berekenen we als volgt:

Bruto participatiegraad = Beroepsbevolking ÷ Beroepsgeschikte bevolking × 100%

Netto participatiegraad = Werkzame beroepsbevolking ÷ Beroepsgeschikte bevolking × 100%

Zo werkt de app

Even oefenen…

Stel: er wonen 13 miljoen mensen in een land. Hiervan zijn 8 miljoen mensen werkzaam en zijn er 2 miljoen mensen werkloos en op zoek naar werk. Bereken de bruto participatiegraad.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De krappe en ruime arbeidsmarkt

De participatiegraad

Arbeidsdeling en specialisatie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!