Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Net als vele andere leerlingen heb jij misschien wel een bijbaantje of ben je op zoek naar één.

Daarmee behoor jij ook tot de beroepsgeschikte bevolking. Wat is dat precies en wat is het verschil met beroepsbevolking en andere termen? Mr. Chadd legt het je uit!

Beroepsbevolking en participatiegraad

Beroepsgeschikte bevolking

Wanneer je 15 jaar of ouder bent, behoor je tot de beroepsgeschikte bevolking. Dat zijn namelijk alle mensen tussen de 15 en 75 jaar die nu werkzaam zijn, die nu op zoek zijn naar werk of die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Vervolgens zijn er nog een paar groepen mensen waar we tussen onderscheiden.

Van de totale bevolking behoren de mensen tussen de 15 en 75 jaar oud dus tot de beroepsgeschikte bevolking. Vervolgens maken we onderscheid tussen de beroepsbevolking en de inactieve bevolking. De inactieve bevolking zijn de mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt en dus geen baan hebben, maar hier ook niet naar op zoek zijn. De beroepsbevolking bestaat uit de mensen die aan het werk zijn (werkzame beroepsbevolking) en uit de mensen die op zoek zijn naar een baan of onlangs op zoek waren (werkloze beroepsbevolking). Het schema hieronder geeft dit nog even duidelijk weer:

Beroepsbevolking

Participatiegraad

Zoals je hierboven misschien al hebt ontdekt, doet dus niet iedereen actief mee op de arbeidsmarkt. De participatiegraad geeft de mate aan waarin mensen wel deelnemen aan de arbeidsmarkt. We maken hierbij onderscheid tussen de bruto en de netto participatiegraad. Deze berekenen we als volgt:

Bruto participatiegraad = Beroepsbevolking ÷ Beroepsgeschikte bevolking × 100%

Netto participatiegraad = Werkzame beroepsbevolking ÷ Beroepsgeschikte bevolking × 100%

Zo werkt de app

Even oefenen…

Stel: er wonen 13 miljoen mensen in een land. Hiervan zijn 8 miljoen mensen werkzaam en zijn er 2 miljoen mensen werkloos en op zoek naar werk. Bereken de bruto participatiegraad.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De krappe en ruime arbeidsmarkt

De participatiegraad

Arbeidsdeling en specialisatie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}