fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Misschien heb je wel eens van de termen krappe en ruime arbeidsmarkt gehoord.

Het zijn begrippen die zeker in de economie nog wel eens vaker in je boek gaan staan.

Maar wat betekenen deze begrippen nou exact? Lees gauw verder om erachter te komen!

Verhouding vraag en aanbod
De krappe en de ruime arbeidsmarkt geven de verhouding tussen het aanbod en de vraag naar arbeid weer. De vraag naar arbeid staat gelijk aan de werkgelegenheid, het aanbod gelijk aan de beroepsbevolking. Of te wel de vraag die de balans meet is: zijn er veel vacatures of zijn er veel sollicitanten?
krappe en ruime arbeidsmarkt
In een krappe arbeidsmarkt is het lastig om goede personen te vinden voor jouw vacature. Er zijn dus veel vacatures en weinig (geschikte) sollicitanten. Stel dat jij dus aan het solliciteren bent ten tijde van krapte op de arbeidsmarkt, dan heb je dus een hele goede positie. Je kunt dus bijvoorbeeld vragen om een hoger loon, want werkgevers willen jou heel graag hebben omdat jij een van de weinige hoog opgeleiden bent. Vaak is een kenmerk van krapte op de arbeidsmarkt dan ook dat er relatief hoge loonstijgingen zichtbaar zijn.
Krapte op de arbeidsmarkt hoeft niet per se op de hele arbeidsmarkt te zijn, je ziet het vaak binnen een bepaalde sector. Op dit moment is er bijvoorbeeld een groot lerarentekort, er is dus krapte op de arbeidsmarkt van leraren.

Zo werkt de app

Het tegenovergestelde van een krappe arbeidsmarkt is een ruime arbeidsmarkt. Er zijn dus veel mensen die werkloos zijn en daarom solliciteren op banen. Er zijn juist weinig vacatures om te vullen en daardoor blijft de werkloosheid ook hoog. De lonen zullen dus ook weinig stijgen, want als jij een baan zoekt en er zijn veel sollicitanten is er altijd wel iemand die voor een iets lager loon wil gaan werken.

Voorbeeldvraag
Wanneer kun je als werknemer goed onderhandelen over je loon?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp