Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De krappe en de ruime arbeidsmarkt

Misschien heb je wel eens van de termen krappe en ruime arbeidsmarkt gehoord.

Het zijn begrippen die zeker in de economie nog wel eens vaker in je boek gaan staan.

Maar wat betekenen deze begrippen nou exact? Lees gauw verder om erachter te komen!

Verhouding vraag en aanbod

De krappe en de ruime arbeidsmarkt geven de verhouding tussen het aanbod en de vraag naar arbeid weer. De vraag naar arbeid staat gelijk aan de werkgelegenheid, het aanbod gelijk aan de beroepsbevolking. Of te wel de vraag die de balans meet is: zijn er veel vacatures of zijn er veel sollicitanten?

krappe en ruime arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het lastig om goede personen te vinden voor jouw vacature. Er zijn dus veel vacatures en weinig (geschikte) sollicitanten. Stel dat jij dus aan het solliciteren bent ten tijde van krapte op de arbeidsmarkt, dan heb je dus een hele goede positie. Je kunt dus bijvoorbeeld vragen om een hoger loon, want werkgevers willen jou heel graag hebben omdat jij een van de weinige hoog opgeleiden bent. Vaak is een kenmerk van krapte op de arbeidsmarkt dan ook dat er relatief hoge loonstijgingen zichtbaar zijn.

Krapte op de arbeidsmarkt hoeft niet per se op de hele arbeidsmarkt te zijn, je ziet het vaak binnen een bepaalde sector. Op dit moment is er bijvoorbeeld een groot lerarentekort, er is dus krapte op de arbeidsmarkt van leraren.

Zo werkt de app

Het tegenovergestelde van een krappe arbeidsmarkt is een ruime arbeidsmarkt. Er zijn dus veel mensen die werkloos zijn en daarom solliciteren op banen. Er zijn juist weinig vacatures om te vullen en daardoor blijft de werkloosheid ook hoog. De lonen zullen dus ook weinig stijgen, want als jij een baan zoekt en er zijn veel sollicitanten is er altijd wel iemand die voor een iets lager loon wil gaan werken.

Voorbeeldvraag

Wanneer kun je als werknemer goed onderhandelen over je loon?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Arbeidsdeling en specialisatie

Arbeidsproductiviteit: wat is het en bereken je het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}