START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De krappe en de ruime arbeidsmarkt

Misschien heb je wel eens van de termen krappe en ruime arbeidsmarkt gehoord.

Het zijn begrippen die zeker in de economie nog wel eens vaker in je boek gaan staan.

Maar wat betekenen deze begrippen nou exact? Lees gauw verder om erachter te komen!

Verhouding vraag en aanbod

De krappe en de ruime arbeidsmarkt geven de verhouding tussen het aanbod en de vraag naar arbeid weer. De vraag naar arbeid staat gelijk aan de werkgelegenheid, het aanbod gelijk aan de beroepsbevolking. Of te wel de vraag die de balans meet is: zijn er veel vacatures of zijn er veel sollicitanten?

krappe en ruime arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het lastig om goede personen te vinden voor jouw vacature. Er zijn dus veel vacatures en weinig (geschikte) sollicitanten. Stel dat jij dus aan het solliciteren bent ten tijde van krapte op de arbeidsmarkt, dan heb je dus een hele goede positie. Je kunt dus bijvoorbeeld vragen om een hoger loon, want werkgevers willen jou heel graag hebben omdat jij een van de weinige hoog opgeleiden bent. Vaak is een kenmerk van krapte op de arbeidsmarkt dan ook dat er relatief hoge loonstijgingen zichtbaar zijn.

Krapte op de arbeidsmarkt hoeft niet per se op de hele arbeidsmarkt te zijn, je ziet het vaak binnen een bepaalde sector. Op dit moment is er bijvoorbeeld een groot lerarentekort, er is dus krapte op de arbeidsmarkt van leraren.

Zo werkt de app

Het tegenovergestelde van een krappe arbeidsmarkt is een ruime arbeidsmarkt. Er zijn dus veel mensen die werkloos zijn en daarom solliciteren op banen. Er zijn juist weinig vacatures om te vullen en daardoor blijft de werkloosheid ook hoog. De lonen zullen dus ook weinig stijgen, want als jij een baan zoekt en er zijn veel sollicitanten is er altijd wel iemand die voor een iets lager loon wil gaan werken.

Voorbeeldvraag

Wanneer kun je als werknemer goed onderhandelen over je loon?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Arbeidsdeling en specialisatie

Arbeidsproductiviteit: wat is het en bereken je het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!