fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Arbeidsdeling en specialisatie

Wanneer iemand ergens heel goed in is, dan kan hij of zij dit waarschijnlijk sneller en dus goedkoper dan anderen.

Het is dan handig dat deze persoon zich hier in gaat specialiseren.Wanneer de taken worden verdeeld op basis van wat iedereen het beste kan, dan spreken we van arbeidsdeling. Hoe je bepaalt wie wat gaan doen, behandelen we in dit artikel!

arbeidsdeling en specialisatie
Als de taken worden verdeeld spreken we dus van arbeidsdeling. Iedereen specialiseert zich dan in de taak die hij of zij het beste doet en zo kan de totale arbeidsproductiviteit stijgen. Oftewel in dezelfde tijd kan er meer geproduceerd worden.

Om te bepalen wie welke taak gaat doen, kijken we naar de absolute en comparatieve voordelen. Een absoluut voordeel houdt in dat de ene persoon een taak sneller en goedkoper kan uitvoeren dan een ander. Soms heeft de ene persoon een absoluut voordeel in beide taken. Dan kijken we naar het comparatief voordeel wat ontstaat wanneer iemand een taak relatief goedkoper kan uitvoeren.


Dit klinkt misschien nog een beetje lastig, dus laten we het aan de hand van een voorbeeld een keer voordoen. In de tabel hieronder zie je hoe lang Marit en Sanne ieder doen over het repareren van een computer en het repareren van een fiets:

Taak Marit Sanne
Computer 1,5 uur 1 uur
Fiets 1 uur 0,75 uur

Zo werkt de app

Zoals je kunt zien, voert Sanne beide taken sneller uit dan Marit. Sanne heeft dus voor beide taken een absoluut voordeel, dus om te kijken wie welke taak het beste uit kan voeren, kijken we naar het comparatief voordeel. Hiervoor kunnen we het beste kijken naar de opofferingskosten, oftewel hoeveel fietsen zouden ze kunnen repareren in de tijd dat ze één computer repareren.

Taak Marit Sanne
Computer Opofferingskosten: 1,5 / 1 = 1,5 fietsen Opofferingskosten: 1 / 0,75 = 1,33 fietsen
Fiets Opofferingskosten: 1 / 1,5 = 0,66 computers Opofferingskosten: 0,75 / 1 = 0,75 computers

Hier zien we dus dat Sanne de laagste opofferingskosten heeft voor het repareren van computers en dat Marit de laagste opofferingskosten heeft voor het repareren van fietsen. Dus, Sanne gaat zich specialiseren in het repareren van computers en Marit gaat zich specialiseren in het repareren van fietsen. Zo kunnen ze in totaal meer computers en fietsen repareren dan wanneer ze de taken niet zouden verdelen.

Nu jij!
Is er bij jou op school ook sprake van arbeidsdeling en specialisatie denk je?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp