START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Arbeidsdeling en specialisatie

Arbeidsdeling en specialisatie

Wanneer iemand ergens heel goed in is, dan kan hij of zij dit waarschijnlijk sneller en dus goedkoper dan anderen.

Het is dan handig dat deze persoon zich hier in gaat specialiseren. Wanneer de taken worden verdeeld op basis van wat iedereen het beste kan, dan spreken we van arbeidsdeling. Hoe je bepaalt wie wat gaan doen, behandelen we in dit artikel!

arbeidsdeling en specialisatie

Als de taken worden verdeeld spreken we dus van arbeidsdeling. Iedereen specialiseert zich dan in de taak die hij of zij het beste doet en zo kan de totale arbeidsproductiviteit stijgen. Oftewel in dezelfde tijd kan er meer geproduceerd worden.

Om te bepalen wie welke taak gaat doen, kijken we naar de absolute en comparatieve voordelen. Een absoluut voordeel houdt in dat de ene persoon een taak sneller en goedkoper kan uitvoeren dan een ander. Soms heeft de ene persoon een absoluut voordeel in beide taken. Dan kijken we naar het comparatief voordeel wat ontstaat wanneer iemand een taak relatief goedkoper kan uitvoeren.

Dit klinkt misschien nog een beetje lastig, dus laten we het aan de hand van een voorbeeld een keer voordoen. In de tabel hieronder zie je hoe lang Marit en Sanne ieder doen over het repareren van een computer en het repareren van een fiets:

Taak Marit Sanne
Computer 1,5 uur 1 uur
Fiets 1 uur 0,75 uur

Zo werkt de app

Zoals je kunt zien, voert Sanne beide taken sneller uit dan Marit. Sanne heeft dus voor beide taken een absoluut voordeel, dus om te kijken wie welke taak het beste uit kan voeren, kijken we naar het comparatief voordeel. Hiervoor kunnen we het beste kijken naar de opofferingskosten, oftewel hoeveel fietsen zouden ze kunnen repareren in de tijd dat ze één computer repareren.

Taak Marit Sanne
Computer Opofferingskosten: 1,5 / 1 = 1,5 fietsen Opofferingskosten: 1 / 0,75 = 1,33 fietsen
Fiets Opofferingskosten: 1 / 1,5 = 0,66 computers Opofferingskosten: 0,75 / 1 = 0,75 computers


Hier zien we dus dat Sanne de laagste opofferingskosten heeft voor het repareren van computers en dat Marit de laagste opofferingskosten heeft voor het repareren van fietsen. Dus, Sanne gaat zich specialiseren in het repareren van computers en Marit gaat zich specialiseren in het repareren van fietsen. Zo kunnen ze in totaal meer computers en fietsen repareren dan wanneer ze de taken niet zouden verdelen.

Nu jij!

Is er bij jou op school ook sprake van arbeidsdeling en specialisatie denk je?

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

De krappe en ruime arbeidsmarkt

Schiphol: welke invloed heeft het eigenlijk op de Nederlandse economie?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!