START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Arbeidsproductiviteit: wat is het en hoe bereken je het?

Hoe meer producten je maakt per tijdseenheid, hoe hoger de arbeidsproductiviteit.

Maar hoe bereken je de arbeidsproductiviteit nou precies en wat beïnvloedt het? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Arbeidsproductiviteit

Wat is de arbeidsproductiviteit?

De arbeidsproductiviteit is dus de productie van een werknemer in een bepaalde tijdseenheid. Als er bij een bedrijf jaarlijks 35000 producten worden geproduceerd door 200 werknemers, dan houdt dit in dat de jaarlijkse arbeidsproductiviteit per werknemer 175 producten is:

Arbeidsproductiviteit
35000 (aantal producten per jaar) / 200 (aantal werknemers) = 175

Belangrijk om te weten is dat de arbeidsproductiviteit in dit geval per jaar berekent is. Het is ook mogelijk om dit per maand, dag of uur uit te rekenen. Echter, het kan wel zo zijn dat de arbeidsproductiviteit van een werknemer per jaar anders is dan per uur. De arbeidsproductiviteit per jaar gaat bijvoorbeeld omhoog als een werknemer besluit om meer uren te werken. De arbeidsproductie per uur blijft echter gewoon hetzelfde.

Wat betekent de arbeidsproductiviteit voor een bedrijf?

Voor een bedrijf is het erg gunstig als de arbeidsproductiviteit hoog is. Bij een hoge arbeidsproductiviteit heb je namelijk minder werknemers nodig en zijn de kosten dus ook lager. Deze kostenbesparing kan je weer gebruiken om betere machines te kopen of andere investeringen te doen.

De arbeidsproductiviteit op verschillende manieren verhoogd worden. Voorbeelden zijn een betere arbeidsverdeling, een hogere scholing van de arbeider of verbeterde machines om mee te werken.

Voorbeeldopgave

Stel je voor dat er 10 werknemers in een bedrijf werken die allemaal 15 horloges per dag maken. Alle werknemers werken full-time in de week en hebben 3 weken vakantie per jaar. Kan je de jaarlijkse arbeidsproductiviteit per werknemer berekenen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Productiefactoren: wat zijn dat?

CAO en arbeidsvoorwaarden

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!