fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoe meer producten je maakt per tijdseenheid, hoe hoger de arbeidsproductiviteit.

Maar hoe bereken je de arbeidsproductiviteit nou precies en wat beïnvloedt het? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Arbeidsproductiviteit
Wat is de arbeidsproductiviteit?
De arbeidsproductiviteit is dus de productie van een werknemer in een bepaalde tijdseenheid. Als er bij een bedrijf jaarlijks 35000 producten worden geproduceerd door 200 werknemers, dan houdt dit in dat de jaarlijkse arbeidsproductiviteit per werknemer 175 producten is:

Arbeidsproductiviteit: 35000 (aantal producten per jaar) / 200 (aantal werknemers) = 175

Belangrijk om te weten is dat de arbeidsproductiviteit in dit geval per jaar berekent is. Het is ook mogelijk om dit per maand, dag of uur uit te rekenen. Echter, het kan wel zo zijn dat de arbeidsproductiviteit van een werknemer per jaar anders is dan per uur. De arbeidsproductiviteit per jaar gaat bijvoorbeeld omhoog als een werknemer besluit om meer uren te werken. De arbeidsproductie per uur blijft echter gewoon hetzelfde.


Wat betekent de arbeidsproductiviteit voor een bedrijf?
Voor een bedrijf is het erg gunstig als de arbeidsproductiviteit hoog is. Bij een hoge arbeidsproductiviteit heb je namelijk minder werknemers nodig en zijn de kosten dus ook lager. Deze kostenbesparing kan je weer gebruiken om betere machines te kopen of andere investeringen te doen.

De arbeidsproductiviteit op verschillende manieren verhoogd worden. Voorbeelden zijn een betere arbeidsverdeling, een hogere scholing van de arbeider of verbeterde machines om mee te werken.

Voorbeeldopgave

Stel je voor dat er 10 werknemers in een bedrijf werken die allemaal 15 horloges per dag maken. Alle werknemers werken full-time in de week en hebben 3 weken vakantie per jaar. Kan je de jaarlijkse arbeidsproductiviteit per werknemer berekenen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp