START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Cao en arbeidsvoorwaarden

Cao en arbeidsvoorwaarden

Wanneer je ergens gaat werken, teken je een contract. Hierin staan alle arbeidsvoorwaarden genoemd, bijvoorbeeld hoeveel loon je krijgt.

Sommige voorwaarden spreek je zelf af met je werkgever, maar andere voorwaarden zijn vastgelegd in een cao. Maar wat is dat nou precies?

Cao en arbeidsvoorwaarden

De cao

In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan afspraken die zijn gemaakt tussen werkgeversorganisaties en vakbonden (werknemersorganisaties). In de meeste gevallen geldt zo’n cao voor alle werknemers in een bepaalde bedrijfstak, dit noemen we een bedrijfstak-cao. Het komt echter ook wel eens voor dat grote bedrijven een eigen cao afsluiten met vakbonden, dit noemen we een ondernemings-cao.

Als aanvulling op de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in een cao maken werknemers zelf ook aanvullende afspraken met hun werkgever. Deze afspraken worden vastgelegd in een individuele arbeidsovereenkomst en mogen nooit slechter zijn dan de afspraken in het cao.

Soorten arbeidsvoorwaarden

In een arbeidsovereenkomst staan verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. Deze kunnen we als volgt onderscheiden:

  • Primaire arbeidsvoorwaarden: dit zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, zoals het loon, het aantal uren, toeslagen en pensioenrechten.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: voorbeelden hiervan zijn verlofregelingen, opleidingsmogelijkheden, reiskostenvergoedingen en een auto van de zaak.
  • Tertiaire arbeidsvoorwaarden: dit zijn vaak voorwaarden waarvan de geldwaarde lastig te bepalen is of die minder belangrijk zijn dan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld flexibele werktijden, een kerstpakket en een bedrijfskantine.
  • Flexibele arbeidsvoorwaarden: een werkgever kan ook flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden, dan is het aan de werknemer om te bepalen wat hij/zij kiest. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen extra vakantiedagen of een fiets van het werk.

Zo werkt de app

Omdat de wensen van de ene werknemer vaak verschillen van de wensen van de andere werknemer beschikken sommige bedrijven ook wel over een meerkeuzesysteem. Dit zijn pakketten van arbeidsvoorwaarden waaruit werknemers kunnen kiezen. Ze zijn wel gelijk in waarde maar bevatten eigenlijk verschillende dingen. Zo kiest een werknemer met kinderen bijvoorbeeld liever voor een pakket met een vergoeding voor kinderopvang en een werknemer zonder kinderen kiest eerder voor een pakket met een vergoeding voor een extra opleiding.

Even oefenen

Onder welke arbeidsvoorwaarden (primaire, secundaire of tertiaire) vallen de volgende voorbeelden van arbeidsvoorwaarden?

  • Toeslag voor overwerken
  • Optie om thuis te werken
  • Verjaardagscadeautje
  • Vakantietoeslag
  • Aantal verlofdagen
  • Fitnessfaciliteiten

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Arbeidsproductiviteit: wat is het en bereken je het?

De krappe en ruime arbeidsmarkt

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!