fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De participatiegraad

De participatiegraad geeft aan hoeveel procent van de mensen die geschikt zijn om te werken ook daadwerkelijk bereid zijn om iets te doen.

Maar waar bestaat de participatiegraad precies uit? En hoe bereken je het? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Om de participatiegraad te snappen moet er onderscheid gemaakt worden tussen de beroepsgeschikte bevolking en de daadwerkelijke beroepsbevolking. Het beroepsgeschikte deel van de bevolking is iedereen die tussen de 15 en 65 jaar oud is. Het beroepsgeschikte deel van de bevolking kan je vervolgens onderdelen in twee categorieën; de beroepsbevolking en de inactieven.
De participatiegraad
Ten eerste de beroepsbevolking. De beroepsbevolking bestaat uit de mensen die een betaalde baan hebben plus alle mensen die geen baan hebben maar er wel naar op zoek zijn.

Vervolgens bestaat het verschil tussen de beroepsgeschikte bevolking en de beroepsbevolking uit het aantal inactieven in Nederland. Inactieven in Nederland zijn mensen tussen de 15 en 65 jaar oud die niet kunnen of willen werken. Dit kan zijn omdat iemand arbeidsongeschikt, student of huisvrouw is.

Tot slot komen we aan bij de participatiegraad. De participatiegraad is het percentage van de beroepsgeschikte bevolking die ook daadwerkelijk behoort tot de beroepsbevolking (en dus niet tot de inactieven behoort):
De participatiegraad
Een lage participatiegraad betekent dat er relatief veel mensen van een bevolking niet willen of kunnen werken. Dit betekent dat de beroepsbevolking kleiner is dan nodig. De zojuist berekende participatiegraad wordt ook wel de bruto participatiegraad genoemd. Hierbij keken we dus naar de gehele beroepsbevolking. Het is ook mogelijk om de netto participatiegraad te berekenen. Hierbij kijk je alleen naar het werkzame deel van de beroepsbevolking. Een voordeel van de netto participatiegraad is dat het nauwkeuriger weergeeft hoeveel procent van de beroepsgeschikten eigenlijk echt aan het werk is. De formule voor de netto participatiegraad is als volgt:
De participatiegraad
Oefenopdracht

Stel je voor dat er in een land in totaal 6,7 miljoen mensen leven die tussen de 15 en 75 jaar oud zijn. Van deze 6,7 miljoen hebben uiteindelijk 6,2 miljoen daadwerkelijk een baan gevonden. Wat is de netto participatiegraad in dit land? En is dit hoog?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp