START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De participatiegraad

De participatiegraad

De participatiegraad geeft aan hoeveel procent van de mensen die geschikt zijn om te werken ook daadwerkelijk bereid zijn om iets te doen.

Maar waar bestaat de participatiegraad precies uit? En hoe bereken je het? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Om de participatiegraad te snappen moet er onderscheid gemaakt worden tussen de beroepsgeschikte bevolking en de daadwerkelijke beroepsbevolking. Het beroepsgeschikte deel van de bevolking is iedereen die tussen de 15 en 65 jaar oud is. Het beroepsgeschikte deel van de bevolking kan je vervolgens onderdelen in twee categorieën; de beroepsbevolking en de inactieven.

De participatiegraad

Ten eerste de beroepsbevolking. De beroepsbevolking bestaat uit de mensen die een betaalde baan hebben plus alle mensen die geen baan hebben maar er wel naar op zoek zijn.

Vervolgens bestaat het verschil tussen de beroepsgeschikte bevolking en de beroepsbevolking uit het aantal inactieven in Nederland. Inactieven in Nederland zijn mensen tussen de 15 en 65 jaar oud die niet kunnen of willen werken. Dit kan zijn omdat iemand arbeidsongeschikt, student of huisvrouw is.

Tot slot komen we aan bij de participatiegraad. De participatiegraad is het percentage van de beroepsgeschikte bevolking die ook daadwerkelijk behoort tot de beroepsbevolking (en dus niet tot de inactieven behoort):

De participatiegraad

Een lage participatiegraad betekent dat er relatief veel mensen van een bevolking niet willen of kunnen werken. Dit betekent dat de beroepsbevolking kleiner is dan nodig. De zojuist berekende participatiegraad wordt ook wel de bruto participatiegraad genoemd. Hierbij keken we dus naar de gehele beroepsbevolking. Het is ook mogelijk om de netto participatiegraad te berekenen. Hierbij kijk je alleen naar het werkzame deel van de beroepsbevolking. Een voordeel van de netto participatiegraad is dat het nauwkeuriger weergeeft hoeveel procent van de beroepsgeschikten eigenlijk echt aan het werk is. De formule voor de netto participatiegraad is als volgt:

De participatiegraad

Oefenopdracht

Stel je voor dat er in een land in totaal 6,7 miljoen mensen leven die tussen de 15 en 75 jaar oud zijn. Van deze 6,7 miljoen hebben uiteindelijk 6,2 miljoen daadwerkelijk een baan gevonden. Wat is de netto participatiegraad in dit land? En is dit hoog?

  • Stel ons je vraag over de participatiegraad

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Werkloosheid: welke vormen zijn er?

CAO en arbeidsvoorwaarden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!