Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De participatiegraad

De participatiegraad

De participatiegraad geeft aan hoeveel procent van de mensen die geschikt zijn om te werken ook daadwerkelijk bereid zijn om iets te doen.

Maar waar bestaat de participatiegraad precies uit? En hoe bereken je het? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Om de participatiegraad te snappen moet er onderscheid gemaakt worden tussen de beroepsgeschikte bevolking en de daadwerkelijke beroepsbevolking. Het beroepsgeschikte deel van de bevolking is iedereen die tussen de 15 en 65 jaar oud is. Het beroepsgeschikte deel van de bevolking kan je vervolgens onderdelen in twee categorieën; de beroepsbevolking en de inactieven.

De participatiegraad

Ten eerste de beroepsbevolking. De beroepsbevolking bestaat uit de mensen die een betaalde baan hebben plus alle mensen die geen baan hebben maar er wel naar op zoek zijn.

Vervolgens bestaat het verschil tussen de beroepsgeschikte bevolking en de beroepsbevolking uit het aantal inactieven in Nederland. Inactieven in Nederland zijn mensen tussen de 15 en 65 jaar oud die niet kunnen of willen werken. Dit kan zijn omdat iemand arbeidsongeschikt, student of huisvrouw is.

Tot slot komen we aan bij de participatiegraad. De participatiegraad is het percentage van de beroepsgeschikte bevolking die ook daadwerkelijk behoort tot de beroepsbevolking (en dus niet tot de inactieven behoort):

De participatiegraad

Een lage participatiegraad betekent dat er relatief veel mensen van een bevolking niet willen of kunnen werken. Dit betekent dat de beroepsbevolking kleiner is dan nodig. De zojuist berekende participatiegraad wordt ook wel de bruto participatiegraad genoemd. Hierbij keken we dus naar de gehele beroepsbevolking. Het is ook mogelijk om de netto participatiegraad te berekenen. Hierbij kijk je alleen naar het werkzame deel van de beroepsbevolking. Een voordeel van de netto participatiegraad is dat het nauwkeuriger weergeeft hoeveel procent van de beroepsgeschikten eigenlijk echt aan het werk is. De formule voor de netto participatiegraad is als volgt:

De participatiegraad

Oefenopdracht

Stel je voor dat er in een land in totaal 6,7 miljoen mensen leven die tussen de 15 en 75 jaar oud zijn. Van deze 6,7 miljoen hebben uiteindelijk 6,2 miljoen daadwerkelijk een baan gevonden. Wat is de netto participatiegraad in dit land? En is dit hoog?

  • Stel ons je vraag over de participatiegraad

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Werkloosheid: welke vormen zijn er?

CAO en arbeidsvoorwaarden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}