START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Behoeften

Behoeften

Terwijl jij je zakgeld misschien uitgeeft aan een nieuwe jas, geeft een ander het misschien uit aan een broodje tijdens de lunch.

Dit komt omdat iedereen verschillende behoeften heeft. Maar wat voor soort behoeften zijn er allemaal en wat is de betekenis precies?

Behoeften

Behoeften zijn de goederen en diensten die we nodig hebben of graag willen. Doordat we niet oneindig veel geld hebben, moeten we vaak keuzes maken welke producten we het liefst willen kopen, oftewel welke behoeften we willen bevredigen.

Bij economie maken we onderscheid tussen de volgende soorten behoeften:

 • Basisbehoeften of primaire behoeften
  de belangrijkste dingen die je nodig hebt in het leven, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, voedsel en kleding.
 • Secundaire behoeften
  deze behoeften worden pas belangrijk zodra de primaire behoeften zijn vervuld. Deze bestaan uit normale en luxe behoeften:
  • Normale behoeften
   behoeften die net iets minder belangrijk zijn dan de basisbehoeften, bijvoorbeeld de behoefte om te sporten en om af en toe iets lekkers te kopen.
  • Luxe behoeften
   de naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de luxe producten die niet noodzakelijk zijn om te leven en dus ook nog minder belangrijk dan normale behoeften, bijvoorbeeld merkkleding of een dure sportauto.

Zo werkt de app

Huishoudens die niet zoveel verdienen, hebben niet zo’n groot budget, zij moeten dus keuzes maken waar hun prioriteiten liggen. Deze huishoudens zullen daardoor niet zo snel luxe goederen kopen, omdat ze eerst de primaire behoeften moeten vervullen. Aan de andere kant hebben huishoudens met een hoog inkomen meer te besteden en zij kunnen daardoor ook hun luxe behoeften bevredigen. Vaak willen deze mensen hiermee ook laten zien wat ze bereikt hebben, daarom noem je deze luxe goederen ook wel statusgoederen .

Daarnaast bestaan er ook nog sociale behoeften , deze zijn vaak niet te koop met geld. Voorbeelden hiervan zijn het ontvangen van respect en waardering of je geaccepteerd voelen.

Even oefenen:

Onder welke soort behoefte vallen de volgende voorbeelden denk je?

 • De nieuwste schoenen van Nike
 • Aardappelen
 • Ferrari
 • Vertrouwen
 • Sportlidmaatschap bij de lokale tennisvereniging

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Consumentenprijsindex: wat is dat?

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Welvaart in enge en ruime zin

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!