Een jaar lang altijd en overal huiswerkhulp van Mr. Chadd, nu met €50,- korting met de code:

JAAR2021

Behoeften

Behoeften

Terwijl jij je zakgeld misschien uitgeeft aan een nieuwe jas, geeft een ander het misschien uit aan een broodje tijdens de lunch.

Dit komt omdat iedereen verschillende behoeften heeft. Maar wat voor soort behoeften zijn er allemaal en wat is de betekenis precies?

Behoeften

Behoeften zijn de goederen en diensten die we nodig hebben of graag willen. Doordat we niet oneindig veel geld hebben, moeten we vaak keuzes maken welke producten we het liefst willen kopen, oftewel welke behoeften we willen bevredigen.

Bij economie maken we onderscheid tussen de volgende soorten behoeften:

 • Basisbehoeften of primaire behoeften
  de belangrijkste dingen die je nodig hebt in het leven, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, voedsel en kleding.
 • Secundaire behoeften
  deze behoeften worden pas belangrijk zodra de primaire behoeften zijn vervuld. Deze bestaan uit normale en luxe behoeften:
  • Normale behoeften
   behoeften die net iets minder belangrijk zijn dan de basisbehoeften, bijvoorbeeld de behoefte om te sporten en om af en toe iets lekkers te kopen.
  • Luxe behoeften
   de naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de luxe producten die niet noodzakelijk zijn om te leven en dus ook nog minder belangrijk dan normale behoeften, bijvoorbeeld merkkleding of een dure sportauto.

Zo werkt de app

Huishoudens die niet zoveel verdienen, hebben niet zo’n groot budget, zij moeten dus keuzes maken waar hun prioriteiten liggen. Deze huishoudens zullen daardoor niet zo snel luxe goederen kopen, omdat ze eerst de primaire behoeften moeten vervullen. Aan de andere kant hebben huishoudens met een hoog inkomen meer te besteden en zij kunnen daardoor ook hun luxe behoeften bevredigen. Vaak willen deze mensen hiermee ook laten zien wat ze bereikt hebben, daarom noem je deze luxe goederen ook wel statusgoederen .

Daarnaast bestaan er ook nog sociale behoeften , deze zijn vaak niet te koop met geld. Voorbeelden hiervan zijn het ontvangen van respect en waardering of je geaccepteerd voelen.

Even oefenen:

Onder welke soort behoefte vallen de volgende voorbeelden denk je?

 • De nieuwste schoenen van Nike
 • Aardappelen
 • Ferrari
 • Vertrouwen
 • Sportlidmaatschap bij de lokale tennisvereniging

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Consumentenprijsindex: wat is dat?

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Welvaart in enge en ruime zin

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}