START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe leer je voor Economie?

Economie leren, hoe doe je dat nou?

Lees gauw verder en wie weet heb je straks ook die 10 bovenaan je proefwerk staan!

Studeren is natuurlijk iets wat op heel veel verschillende manieren kan. Het is dan ook een beetje uitvinden wat voor jezelf wel en niet werkt, maar in dit artikel lees je een aantal manieren die zeker weten het proberen waard zijn!

Economie is een heel breed vak en daardoor kunnen we een onderscheid maken in onder andere het leren van begrippen, modellen, theorieën en formules.

hoe leer je voor economie

Begrippen

De kans is best wel groot dat je veel begrippen moet kennen voor economie. Maar, take it easy! Er zijn een aantal manieren waarmee jij binnen no-time deze begrippen kunt dromen. Om te beginnen is het vaak wel handig om een overzicht te hebben van alle begrippen die je nodig gaat hebben. Soms staat er een begrippenlijst achterin het hoofdstuk, soms achterin het boek en soms staat hij er nog niet. Dan zou je hem zelf even moeten maken.

Zodra je het overzicht hebt is het handig om te kijken of je alle begrippen begrijpt voor je ze begint te studeren. Begrijp je een begrip nog niet helemaal goed? Dan is het aan te raden om in je boek de betekenis te zoeken of een van de Mr. Chadd coaches te vragen.

Dit voor elkaar? Dan kun je beginnen met studeren! Een manier om dit te doen is het maken van flashcards. Je hebt hiervoor kleine witte papiertjes nodig, deze kun je zelf knippen of bestellen op internet! Schrijf aan de ene kant het begrip, en op de achterkant de betekenis. Begin nu een soort quiz met jezelf! Probeer het begrip goed uit te leggen, en check of je het goed hebt met de achterkant. Andersom kan natuurlijk ook! Check de beschrijving en kijk of je het juiste begrip hieraan kan koppelen! Hussel ook even lekker, zodat je ze echt goed kent!

Is dit niet helemaal jouw ding of hou je niet zo van dit knutselwerkje? Je kunt ook je ouders, vriend of buurvrouw vragen om je te overhoren. Laat ze de woorden die je nog niet zo goed kent opschrijven en begin daarmee als ronde 2. Je doet dit net zo vaak totdat er geen woorden meer geschreven hoeven worden en je dus alles kent!

Zo werkt de app

Theorieën en modellen

Oké, ik ken de begrippen nu, maar wat moet ik dan met al die gekke theorieën en modellen die ik moet kennen? Ook nu, geen paniek! We’ve got you!

Theorieën en modellen is een beetje anders studeren dan begrippen. Want vaak is het de bedoeling dat je deze echt goed begrijpt en kan toepassen, in plaats van dat je de naam moet kunnen noemen. Het is dus belangrijk dat je de theorie heel goed begrijpt en je het met eigen woorden kunt uitleggen. Maar hoe begrijp je zoiets nou echt goed? Ook daar zijn verschillende manieren voor.

Om te beginnen kun je de tekst in je boek een paar keer goed doorlezen. Gedaan? Check wat je nog onduidelijk vindt. Weet je nog niet zo goed wat je niet snapt? Probeer het hardop aan jezelf uit te leggen, of maak een tekening van het model. Je merkt vanzelf wanneer het voor je onduidelijk wordt en op dit moment is er een superheld die voor je klaar staat! Deze superheld draagt de naam Mr. Chadd coach en helpt je altijd uit de brand! Geef even aan waar je vastloopt en ze helpen je meteen verder. Begrijp je het hele model en kun je het uitleggen aan anderen? Dan zit jij wel goed!

Formules

De laatste categorie die je vaak tegen zult komen bij economie is de categorie formules. Ook deze verdient net een andere aanpak dan je al gelezen hebt. Maar no stress, met deze tips maak je van elke formule een sommetje zo makkelijk als 1+1!

We gaan weer even stap voor stap kijken hoe je formules kunt leren. Bedenk wel dat sommige dingen voor jou net even anders werken, blijf vooral experimenteren totdat jij een manier hebt gevonden die voor jou goed werkt!

Dus: je hebt een formule voor je liggen die je goed moet kennen voor je toets. De eerste stap die je dan zet is: begrijp ik hoe ik deze formule moet invullen? En wat betekent de uitkomst van deze berekening? Waarom moet ik deze formule kennen?

Probeer eerst echt goed achter de betekenis van de formule te komen en weet echt goed wat je precies op welke plek moet invullen, voordat je daadwerkelijk met de formule gaat rekenen. Zo zul je al gauw zien dat je het makkelijker gaat begrijpen! Snap je nou echt niet waarom je formule zo in elkaar zit? Vraag een van onze coaches en die leggen je alles haarfijn uit!

Oké, ik begrijp de formule! Nu is het tijd om de formule goed te kennen. Het is natuurlijk handig om te begrijpen wat je uitrekent, maar het is ook wel fijn om echt goed te kennen hoe je het uitrekent. Hiervoor kun je de formule behandelen als een begrip. Moet je bijvoorbeeld procentuele verandering berekenen? Leer dan dat hier de formule (nieuw-oud)/oud x 100% bij hoort. Lees hiervoor eventjes terug naar het stukje begrippen en je zult al gauw een meester zijn in het onthouden van je formules!

De laatste stap tot de felbegeerde 10 is het kunnen toepassen van je formule. Ongetwijfeld staan er oefenopgaven in je boek, probeer deze goed te maken! Kom je er niet uit? Denk even terug aan wat je ook alweer nodig hebt, en kijk of je die dingen in je opgave kunt vinden. Heb je je opgaves gemaakt? Check goed of je je opgaves helemaal correct hebt gemaakt, zodat je zeker weet dat je alles goed invult! Weet je nou niet zeker of je het goed gemaakt hebt, dan kun je altijd de coaches er weer bij halen! Ze helpen je graag in het vinden van je foutjes, zodat ze er samen met jou voor kunnen zorgen dat het voortaan foutloos gaat! Formules zijn een soort trucjes, en net als met alle andere trucjes gaan ze beter als je ze vaker doet. Blijf dus veel oefenen!

Het laatste gouden woord dat voor alle categorieën zeer effectief is, is misschien niet de leukste, maar wel de sleutel tot succes! Dit is….. herhaling, herhaling en nog eens herhaling. Als je iets vaak herhaalt, dan blijft het super goed hangen. Grotere kansen dus dat je tijdens je proefwerk nog exact weet hoe het zit!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Solidariteit: wat is het en wat hebben we eraan?

Wat is het verschil tussen economie en M&O?

Omslagstelsel en kapitaaldekkingsstelsel: wat is het verschil?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!