fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In Nederland is het gelukkig heel normaal dat je niet tot aan je dood hoeft door te werken.

Dit komt omdat wij een goed systeem hebben waardoor je alsnog geld krijgt als je stopt met werken en op leeftijd bent.

Hiervoor hebben we twee verschillende stelsels, het omslagstelsel en het kapitaaldekkingsstelsel. Maar wat is nu tussen die twee het verschil? Lees het hier!

omslagstelsel
Omslagstelsel
Het omslagstelsel is een stelsel in Nederland waarbij iedereen die belastingen betaalt (veelal dus de werkende mensen) allemaal bijdragen aan een centraal potje waaruit dan weer geld wordt gehaald voor de mensen die het nodig hebben. Iedereen zorgt dus voor elkaar, eigenlijk.

Zo werkt de app

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is het bekendste voorbeeld van een omslagstelsel. Van elke werkende Nederlander die in een bepaalde schijf valt (zie dit artikel voor een uitleg over belastingschijven) gaat een percentage naar de bekostiging van de AOW. Iedereen die boven een bepaalde leeftijd zit (ergens tussen de 65 en 66 op dit moment, de leeftijd gaat geleidelijk omhoog) heeft dan recht op een standaard uitkering aan AOW per maand. Het maakt daarbij niet uit of je de koning of een miljonair bent, iedere Nederlander boven deze leeftijd krijgt maandelijks een AOW-uitkering gestort.

Kapitaaldekkingsstelsel
Bij het kapitaaldekkingsstelsel werkt het iets anders. Hierbij leg je zelf vrijwillig maandelijks een premie in van een gedeelte van je inkomen om later daar iets voor terug te krijgen. Dit is het systeem waar verreweg de meeste van onze pensioenen op zijn gebaseerd.
Vaak leggen mensen via een pensioenfonds dat de werkgever heeft geregeld elke maand geld in. Wanneer zij dan stoppen met werken krijg je maandelijks een uitkering van dit pensioen. Dit bedrag komt dan dus bovenop je AOW-uitkering die iedereen krijgt. De meeste mensen in Nederland hebben een aanvullend pensioen op deze manier geregeld zodat ze op hun oude dag nog steeds kunnen blijven leven (qua inkomen) zoals ze dat daarvoor altijd gedaan hebben.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp