Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Omslagstelsel en kapitaaldekkingsstelsel: wat is het verschil?

In Nederland is het gelukkig heel normaal dat je niet tot aan je dood hoeft door te werken.

Dit komt omdat wij een goed systeem hebben waardoor je alsnog geld krijgt als je stopt met werken en op leeftijd bent.

Hiervoor hebben we twee verschillende stelsels, het omslagstelsel en het kapitaaldekkingsstelsel. Maar wat is nu tussen die twee het verschil? Lees het hier!

omslagstelsel

Omslagstelsel

Het omslagstelsel is een stelsel in Nederland waarbij iedereen die belastingen betaalt (veelal dus de werkende mensen) allemaal bijdragen aan een centraal potje waaruit dan weer geld wordt gehaald voor de mensen die het nodig hebben. Iedereen zorgt dus voor elkaar, eigenlijk.

Zo werkt de app

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is het bekendste voorbeeld van een omslagstelsel. Van elke werkende Nederlander die in een bepaalde schijf valt (zie dit artikel voor een uitleg over belastingschijven) gaat een percentage naar de bekostiging van de AOW. Iedereen die boven een bepaalde leeftijd zit (ergens tussen de 65 en 66 op dit moment, de leeftijd gaat geleidelijk omhoog) heeft dan recht op een standaard uitkering aan AOW per maand. Het maakt daarbij niet uit of je de koning of een miljonair bent, iedere Nederlander boven deze leeftijd krijgt maandelijks een AOW-uitkering gestort.

Kapitaaldekkingsstelsel

Bij het kapitaaldekkingsstelsel werkt het iets anders. Hierbij leg je zelf vrijwillig maandelijks een premie in van een gedeelte van je inkomen om later daar iets voor terug te krijgen. Dit is het systeem waar verreweg de meeste van onze pensioenen op zijn gebaseerd.

Vaak leggen mensen via een pensioenfonds dat de werkgever heeft geregeld elke maand geld in. Wanneer zij dan stoppen met werken krijg je maandelijks een uitkering van dit pensioen. Dit bedrag komt dan dus bovenop je AOW-uitkering die iedereen krijgt. De meeste mensen in Nederland hebben een aanvullend pensioen op deze manier geregeld zodat ze op hun oude dag nog steeds kunnen blijven leven (qua inkomen) zoals ze dat daarvoor altijd gedaan hebben.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Koopkracht, nominaal en reeel inkomen

Welvaartsvast en waardevast: wat betekent het en wat is het verschil?

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}