fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Welvaartsvast en waardevast: wat betekent het en wat is het verschil?

Je pensioen: is die welvaartsvast of waardevast? Een vraag die natuurlijk voor jou nog niet heel erg van belang is gelukkig!

Toch is het goed om te weten wat het inhoudt en wat nou belangrijk is voor als jij straks begint met pensioen opbouwen. Ohja, het pensioen is hier slechts een voorbeeld.

We gaan het hier niet alleen over pensioenen hebben, maar ook over andere uitkeringen zoals de uitkering die je krijgt als je werkloos bent. Wat het waardevaste of welvaartsvaste nou precies is en wat het verschil is ga je uitgelegd krijgen in het volgende artikel!
Welvaartsvast en waardevast: wat is het verschil?
Welvaartsvaste uitkeringen zijn uitkeringen die in verhouding blijven staan tot de gemiddelde stijging of daling van de gemiddelde inkomens in een land. Dus als de inkomens stijgen, dan stijgen de uitkeringen met de lonen mee.
Waardevaste uitkeringen zijn niet verbonden aan de stijging van de lonen, maar met de stijging van de prijzen. Waardevaste uitkeringen houden rekening met de inflatie of deflatie. Dus als er inflatie is, zullen de uitkeringen met de prijzen mee stijgen.
Voor deflatie geldt het omgekeerde: als de prijzen dalen dan zullen de uitkeringen mee dalen.

In het geval dat de inkomens meer stijgen dan de inflatie is het duurder voor een overheid om een welvaartsvaste uitkering te hebben ten opzichte van een waardevaste uitkering. Als voordeel heeft een welvaartsvaste dan wel dat door de welvaartsvaste uitkering de inkomensverschillen minimaal blijven. Als de lonen veel meer stijgen dan de prijzen, dan zullen de waardevaste uitkeringen veel lager zijn dan de gemiddelde lonen in een land. De mensen die werken zullen dan een veel hoger inkomen hebben dan de mensen die een uitkering ontvangen, hierdoor zullen de inkomst verschillen veel groter worden.

Voorbeeldvraag
Stel dus dat de inkomens in een land gemiddeld met 3% toenemen, maar de prijzen stijgen met 1%.

Met hoeveel zou een waardevaste uitkering stijgen? En met hoeveel procent zou een welvaartsvaste uitkering stijgen?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Zo werkt de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp