Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Welvaartsvast en waardevast: wat betekent het en wat is het verschil?

Welvaartsvast en waardevast: wat betekent het en wat is het verschil?

Je pensioen: is die welvaartsvast of waardevast? Een vraag die natuurlijk voor jou nog niet heel erg van belang is gelukkig!

Toch is het goed om te weten wat het inhoudt en wat nou belangrijk is voor als jij straks begint met pensioen opbouwen. Ohja, het pensioen is hier slechts een voorbeeld.

We gaan het hier niet alleen over pensioenen hebben, maar ook over andere uitkeringen zoals de uitkering die je krijgt als je werkloos bent. Wat het waardevaste of welvaartsvaste nou precies is en wat het verschil is ga je uitgelegd krijgen in het volgende artikel!

Welvaartsvast en waardevast: wat is het verschil?

Welvaartsvaste uitkeringen zijn uitkeringen die in verhouding blijven staan tot de gemiddelde stijging of daling van de gemiddelde inkomens in een land. Dus als de inkomens stijgen, dan stijgen de uitkeringen met de lonen mee.

Waardevaste uitkeringen zijn niet verbonden aan de stijging van de lonen, maar met de stijging van de prijzen. Waardevaste uitkeringen houden rekening met de inflatie of deflatie. Dus als er inflatie is, zullen de uitkeringen met de prijzen mee stijgen.

Voor deflatie geldt het omgekeerde: als de prijzen dalen dan zullen de uitkeringen mee dalen.

In het geval dat de inkomens meer stijgen dan de inflatie is het duurder voor een overheid om een welvaartsvaste uitkering te hebben ten opzichte van een waardevaste uitkering. Als voordeel heeft een welvaartsvaste dan wel dat door de welvaartsvaste uitkering de inkomensverschillen minimaal blijven. Als de lonen veel meer stijgen dan de prijzen, dan zullen de waardevaste uitkeringen veel lager zijn dan de gemiddelde lonen in een land. De mensen die werken zullen dan een veel hoger inkomen hebben dan de mensen die een uitkering ontvangen, hierdoor zullen de inkomst verschillen veel groter worden.

Voorbeeldvraag

Stel dus dat de inkomens in een land gemiddeld met 3% toenemen, maar de prijzen stijgen met 1%.

Met hoeveel zou een waardevaste uitkering stijgen? En met hoeveel procent zou een welvaartsvaste uitkering stijgen?

Zo werkt de app

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

Omslagstelsel en kapitaaldekkingsstelsel: wat is het verschil?

Koopkracht, nominaal en reeel inkomen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}