START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Welvaartsvast en waardevast: wat betekent het en wat is het verschil?

Welvaartsvast en waardevast: wat betekent het en wat is het verschil?

Je pensioen: is die welvaartsvast of waardevast? Een vraag die natuurlijk voor jou nog niet heel erg van belang is gelukkig!

Toch is het goed om te weten wat het inhoudt en wat nou belangrijk is voor als jij straks begint met pensioen opbouwen. Ohja, het pensioen is hier slechts een voorbeeld.

We gaan het hier niet alleen over pensioenen hebben, maar ook over andere uitkeringen zoals de uitkering die je krijgt als je werkloos bent. Wat het waardevaste of welvaartsvaste nou precies is en wat het verschil is ga je uitgelegd krijgen in het volgende artikel!

Welvaartsvast en waardevast: wat is het verschil?

Welvaartsvaste uitkeringen zijn uitkeringen die in verhouding blijven staan tot de gemiddelde stijging of daling van de gemiddelde inkomens in een land. Dus als de inkomens stijgen, dan stijgen de uitkeringen met de lonen mee.

Waardevaste uitkeringen zijn niet verbonden aan de stijging van de lonen, maar met de stijging van de prijzen. Waardevaste uitkeringen houden rekening met de inflatie of deflatie. Dus als er inflatie is, zullen de uitkeringen met de prijzen mee stijgen.

Voor deflatie geldt het omgekeerde: als de prijzen dalen dan zullen de uitkeringen mee dalen.

In het geval dat de inkomens meer stijgen dan de inflatie is het duurder voor een overheid om een welvaartsvaste uitkering te hebben ten opzichte van een waardevaste uitkering. Als voordeel heeft een welvaartsvaste dan wel dat door de welvaartsvaste uitkering de inkomensverschillen minimaal blijven. Als de lonen veel meer stijgen dan de prijzen, dan zullen de waardevaste uitkeringen veel lager zijn dan de gemiddelde lonen in een land. De mensen die werken zullen dan een veel hoger inkomen hebben dan de mensen die een uitkering ontvangen, hierdoor zullen de inkomst verschillen veel groter worden.

Voorbeeldvraag

Stel dus dat de inkomens in een land gemiddeld met 3% toenemen, maar de prijzen stijgen met 1%.

Met hoeveel zou een waardevaste uitkering stijgen? En met hoeveel procent zou een welvaartsvaste uitkering stijgen?

Zo werkt de app

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

Omslagstelsel en kapitaaldekkingsstelsel: wat is het verschil?

Koopkracht, nominaal en reeel inkomen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!