fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Solidariteit: wat is het en wat hebben we eraan?

Wanneer het in de Economie gaat over verzekeren en risico’s dan is solidariteit een term die daar vaak bij genoemd wordt.

Maar wat houdt solidariteit precies in? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

Wat is solidariteit?
Het idee van een verzekering is dat het risico wordt gedeeld onder alle verzekerde consumenten. In feite dragen alle verzekerde consumenten gezamenlijk de risico’s, ongeacht hoe groot het eigen risico is. Dit noemen we solidariteit.
Je zou het zelfs zo kunnen zien: mensen helpen anderen door belastingen te betalen en dit kan uiteindelijk in hun eigen belang zijn wanneer ze schade hebben die ze kunnen verhalen op de verzekering.
Solidariteit
Voorwaarden voor solidariteit

Er zijn twee voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat solidariteit kan worden bereikt:

  • Er moet voldoende draagvlak zijn. Dit betekent eigenlijk simpelweg dat er een grote groep mensen de verzekering moet afsluiten.
    Niet iedereen moet dezelfde risico’s hebben.
  • Er moet voldoende diversiteit zijn in de risico’s tussen mensen.

Zo werkt de app

Verplichte solidariteit
Dan is er ook nog zoiets als verplichte solidariteit. Het is namelijk zo dat de overheid sommige verzekeringen verplicht heeft gesteld. Voorbeelden van deze verplichte verzekeringen zijn de wettelijke aansprakelijkheid (WA), werkloosheidsverzekering (WW) en ziektekostenverzekeringen. Deze zijn wettelijk verplicht en daarom spreek je dan ook van verplichte solidariteit, omdat het strafbaar is als je deze verzekeringen niet hebt.

Oefenvraag
Wat zal er gebeuren als steeds meer goede risico’s van een verzekering afzien?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp