START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Multiplier effect

Het multiplier effect een interessant onderwerp binnen de economie!

Lees gauw verder om meer te weten te komen over deze onderwerpen.

multiplier effect

Het multiplier effect wordt ook wel het sneeuwbaleffect genoemd. Het is eigenlijk een gevolg van bijvoorbeeld een kapitaalinjectie. Een kapitaalinjectie is eigenlijk het inbrengen van geld in de geldkringloop, meestal door de overheid. Het multiplier effect kan er voor zorgen dat op het moment dat een overheid besluit een injectie te doen van 20 miljoen euro, het uiteindelijke nationaal inkomen gaan stijgen met meer dan 20 miljoen.

Voorbeeld

Een klein voorbeeld om het wat duidelijker te maken wat we hier precies mee bedoelen.

De overheid in het land Chaddonesië gaat over tot een kapitaalinjectie van 10 miljoen. Zo vergroten ze de vraag naar producten en dus ook de werkgelegenheid. De bedrijven gaan nu meer werknemers aannemen om de productie te kunnen vergroten. Deze werknemers krijgen nu allemaal inkomen, wat een extra effect is van de 10 miljoen die in eerste instantie is ingebracht. Deze werknemers gaan namelijk ook met hun inkopen weer nieuwe dingen kopen waardoor de vraag naar andere producten ook weer stijgt.

Ook extra winst zal het multiplier effect vergroten. De werknemers die nu een inkomen krijgen, gebruiken hun inkomen om te sparen, een deel gaat naar de belasting maar het overgebleven deel wordt vooral ook gebruikt voor nog meer consumptie! Dit is dus nóg extra productie. De investering van de overheid wordt daardoor dus steeds groter, dat noemen we het multiplier effect.

Zo werkt de app

Belastinglek

Hierboven zien we tevens nog iets anders gebeuren! Dat is iets wat we een belastinglek noemen. Zoals je ziet versterkt de hele kringloop zichzelf, er komt steeds meer geld in omloop, maar niet met het gehele bedrag. Het multiplier-effect wordt steeds een stukje minder. Hoe komt dat?

Het bedrag dat de gezinnen aan belasting betalen gaat namelijk niet meer terug de kringloop in om te gaan consumeren, waardoor er steeds meer vraag komt. Het geld lekt hier als het ware weg uit de zichzelf versterkende cirkel. Hetzelfde gebeurt er op het moment dat consumenten besluiten te gaan sparen. Dit geld zal in ieder geval op korte termijn niet gebruikt worden om te consumeren en dus houdt het multiplier effect hier dus ook op.

Een laatste lek kan ontstaan in de situatie waarin gezinnen zullen gaan consumeren in het buitenland, bijvoorbeeld door op vakantie te gaan, en dus importeren. Het besteedde geld gaat niet meer zorgen voor meer productie in eigen land en dus ook hier houdt de circulatie op. Overheden moeten hier dus bij hun investeringen rekening mee houden.

Oefenvraag

Even testen! Welke 3 factoren zorgen ervoor dat het multiplier effect afzwakt door de tijd heen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het Keynesiaanse model: wat is het?

Solidariteit: wat is het en wat hebben we eraan?

De economische kringloop: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!