fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het multiplier effect een interessant onderwerp binnen de economie!

Lees gauw verder om meer te weten te komen over deze onderwerpen.

multiplier effect
Het multiplier effect wordt ook wel het sneeuwbaleffect genoemd. Het is eigenlijk een gevolg van bijvoorbeeld een kapitaalinjectie. Een kapitaalinjectie is eigenlijk het inbrengen van geld in de geldkringloop, meestal door de overheid. Het multiplier effect kan er voor zorgen dat op het moment dat een overheid besluit een injectie te doen van 20 miljoen euro, het uiteindelijke nationaal inkomen gaan stijgen met meer dan 20 miljoen.

Voorbeeld
Een klein voorbeeld om het wat duidelijker te maken wat we hier precies mee bedoelen.
De overheid in het land Chaddonesië gaat over tot een kapitaalinjectie van 10 miljoen. Zo vergroten ze de vraag naar producten en dus ook de werkgelegenheid. De bedrijven gaan nu meer werknemers aannemen om de productie te kunnen vergroten. Deze werknemers krijgen nu allemaal inkomen, wat een extra effect is van de 10 miljoen die in eerste instantie is ingebracht. Deze werknemers gaan namelijk ook met hun inkopen weer nieuwe dingen kopen waardoor de vraag naar andere producten ook weer stijgt.

Ook extra winst zal het multiplier effect vergroten. De werknemers die nu een inkomen krijgen, gebruiken hun inkomen om te sparen, een deel gaat naar de belasting maar het overgebleven deel wordt vooral ook gebruikt voor nog meer consumptie! Dit is dus nóg extra productie. De investering van de overheid wordt daardoor dus steeds groter, dat noemen we het multiplier effect.

Zo werkt de app

Belastinglek
Hierboven zien we tevens nog iets anders gebeuren! Dat is iets wat we een belastinglek noemen. Zoals je ziet versterkt de hele kringloop zichzelf, er komt steeds meer geld in omloop, maar niet met het gehele bedrag. Het multiplier-effect wordt steeds een stukje minder. Hoe komt dat?

Het bedrag dat de gezinnen aan belasting betalen gaat namelijk niet meer terug de kringloop in om te gaan consumeren, waardoor er steeds meer vraag komt. Het geld lekt hier als het ware weg uit de zichzelf versterkende cirkel. Hetzelfde gebeurt er op het moment dat consumenten besluiten te gaan sparen. Dit geld zal in ieder geval op korte termijn niet gebruikt worden om te consumeren en dus houdt het multiplier effect hier dus ook op.

Een laatste lek kan ontstaan in de situatie waarin gezinnen zullen gaan consumeren in het buitenland, bijvoorbeeld door op vakantie te gaan, en dus importeren. Het besteedde geld gaat niet meer zorgen voor meer productie in eigen land en dus ook hier houdt de circulatie op. Overheden moeten hier dus bij hun investeringen rekening mee houden.

Oefenvraag
Even testen! Welke 3 factoren zorgen ervoor dat het multiplier effect afzwakt door de tijd heen?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp