Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Het Keynesiaanse model: wat is het?

In de hogere klasse van Economie hebben we het over waar de economie nu écht om draait.

De econoom Keynes heeft daar een grote rol in gespeeld. Maar wat is het Keynesiaanse model precies, lees het hier!

John Keynes

Keynes was letterlijk een zeer grote econoom. Met zijn 1,98m is hij niet te missen, en dan hebben we het nog niet eens over zijn theorie. De Keynesiaanse theorie was een invloedrijke theorie over het oplossen van een economische crisis.

Keynesiaanse model

Keynes was namelijk van mening dat een individueel persoon hele andere belangen heeft dan de belangen van de maatschappij als geheel. Concreet betekent dit dat mensen zichzelf boven het belang van een hele groep plaatsen. Hij stelde onder andere dat op het moment van slechte tijden consumenten meer gaan sparen en consumptie uitstellen. Dit werkt de slechte economie alleen nog maar meer tegen, en zo ontstaat er een neerwaartse spiraal. Keynes is een econoom die met name veel nadruk legde op de vraagzijde van de economie, op macro-niveau. Je kijkt dan dus niet naar de individu maar naar een maatschappij zoals bijvoorbeeld alle Nederlanders.

De vuistregel die Keynes gebruikte was de volgende: op korte termijn wordt de productie bepaalt door de effectieve vraag, op de lange termijn door de productiecapaciteit.

Op het moment dat er sprake is van laagconjunctuur en dus een slechtere economie, dan stelt Keynes dat de effectieve vraag niet hoog genoeg is en daardoor de productiecapaciteit niet voldoende benut wordt. Dit zorgt voor minder werkgelegenheid en daardoor komt er meer werkloosheid. Andersom werkt hetzelfde: doordat er in een hoogconjunctuur een hele hoge effectieve vraag is, zal er meer geproduceerd worden. Hierdoor zijn er meer banen. Tevens hebben we te maken met stijgende prijzen doordat de vraag heel hoog is.

Zo werkt de app

Het beleid tijdens economische crisis volgens Keynes

Keynes is van mening dat er een anticyclisch conjunctuurbeleid gevoerd moet worden. Dat betekent dat op het moment van laagconjunctuur de vraag gestimuleerd moet worden, en bij hoogconjunctuur deze afgeremd moet worden. Hoe doe je dat nou?

Bij laagconjunctuur moeten de overheidsbestedingen groter worden. Bij hoogconjunctuur worden de overheidsontvangsten groter en de uitgaven kleiner. Middelen om bij laagconjunctuur de effectieve vraag te vergroten zijn onder andere: het verlagen van de rentes waardoor het makkelijk wordt om geld te lenen en minder aantrekkelijk om het geld op een spaarrekening te zetten. De overheid kan meer gaan besteden, en dit gebeurd met al het spaargeld dat in tijden van laagconjunctuur op de bank gezet wordt. Ten tijde van laagconjunctuur is er sprake van een spaaroverschot .

Het tegenovergestelde is waar in hoogconjunctuur: er is dan sprake van een besteding overschot . In dat geval bestaat het anticyclische beleid uit hoge rentes bij banken, waardoor sparen aantrekkelijk wordt en het lenen van geld duur en minder gewenst. Je moet volgens Keynes dus altijd het tegenovergestelde doen van waar de Economie zich op dat moment in begeeft. Is de economie zwak, dan moet je investeren, is de economie sterk dan moet je sparen en conservatief zijn met je investeringen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Multiplier effect

De economische kringloop: hoe werkt het?

Netto Contante Waarde: wat is het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}