fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In de hogere klasse van Economie hebben we het over waar de economie nu écht om draait.

De econoom Keynes heeft daar een grote rol in gespeeld. Maar wat is het Keynesiaanse model precies, lees het hier!

John Keynes
Keynes was letterlijk een zeer grote econoom. Met zijn 1,98m is hij niet te missen, en dan hebben we het nog niet eens over zijn theorie. De Keynesiaanse theorie was een invloedrijke theorie over het oplossen van een economische crisis.
Keynesiaanse model
Keynes was namelijk van mening dat een individueel persoon hele andere belangen heeft dan de belangen van de maatschappij als geheel. Concreet betekent dit dat mensen zichzelf boven het belang van een hele groep plaatsen. Hij stelde onder andere dat op het moment van slechte tijden consumenten meer gaan sparen en consumptie uitstellen. Dit werkt de slechte economie alleen nog maar meer tegen, en zo ontstaat er een neerwaartse spiraal. Keynes is een econoom die met name veel nadruk legde op de vraagzijde van de economie, op macro-niveau. Je kijkt dan dus niet naar de individu maar naar een maatschappij zoals bijvoorbeeld alle Nederlanders.


De vuistregel die Keynes gebruikte was de volgende: op korte termijn wordt de productie bepaalt door de effectieve vraag, op de lange termijn door de productiecapaciteit.

Op het moment dat er sprake is van laagconjunctuur en dus een slechtere economie, dan stelt Keynes dat de effectieve vraag niet hoog genoeg is en daardoor de productiecapaciteit niet voldoende benut wordt. Dit zorgt voor minder werkgelegenheid en daardoor komt er meer werkloosheid. Andersom werkt hetzelfde: doordat er in een hoogconjunctuur een hele hoge effectieve vraag is, zal er meer geproduceerd worden. Hierdoor zijn er meer banen. Tevens hebben we te maken met stijgende prijzen doordat de vraag heel hoog is.

Zo werkt de app

Het beleid tijdens economische crisis volgens Keynes
Keynes is van mening dat er een anticyclisch conjunctuurbeleid gevoerd moet worden. Dat betekent dat op het moment van laagconjunctuur de vraag gestimuleerd moet worden, en bij hoogconjunctuur deze afgeremd moet worden. Hoe doe je dat nou?

Bij laagconjunctuur moeten de overheidsbestedingen groter worden. Bij hoogconjunctuur worden de overheidsontvangsten groter en de uitgaven kleiner. Middelen om bij laagconjunctuur de effectieve vraag te vergroten zijn onder andere: het verlagen van de rentes waardoor het makkelijk wordt om geld te lenen en minder aantrekkelijk om het geld op een spaarrekening te zetten. De overheid kan meer gaan besteden, en dit gebeurd met al het spaargeld dat in tijden van laagconjunctuur op de bank gezet wordt. Ten tijde van laagconjunctuur is er sprake van een spaaroverschot.

Het tegenovergestelde is waar in hoogconjunctuur: er is dan sprake van een besteding overschot. In dat geval bestaat het anticyclische beleid uit hoge rentes bij banken, waardoor sparen aantrekkelijk wordt en het lenen van geld duur en minder gewenst. Je moet volgens Keynes dus altijd het tegenovergestelde doen van waar de Economie zich op dat moment in begeeft. Is de economie zwak, dan moet je investeren, is de economie sterk dan moet je sparen en conservatief zijn met je investeringen.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp