fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

BTW betekent letterlijk ‘Belasting over de Toegevoegde Waarde’. Het is dus een ander woord voor belasting. In Nederland wordt er op alles wat er verdiend en verkocht wordt belasting geheven. Deze belasting gaat naar de overheid.

Het BTW-tarief geeft in procenten aan hoeveel belasting er wordt geheven op een bepaald product. De prijs exclusief BTW wordt ook wel de ‘brutoprijs’ genoemd. De prijs inclusief BTW wordt ook wel de ‘nettoprijs’ genoemd. Het bedrijf wat het product aan jou verkoopt, ontvangt van jou de BTW. Dit bedrag moeten ze later weer afdragen aan de overheid.

Het geld dat de overheid binnenkrijgt uit belastingen wordt door de overheid weer geïnvesteerd. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de aanleg en het onderhouden van wegen, investeringen in het onderwijs, het helpen van ziekenhuizen, het ondersteunen van het leger en het financieren van uitkeringen.
Wat is BTW

Tarieven

In Nederland gelden er, afhankelijk van het product, verschillende BTW tarieven. Het algemene tarief is 21%. Dit wordt ook wel het ‘hoge’ tarief genoemd. Voor sommige producten, zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken, geldt het ‘lage’ tarief. Dit is door de overheid vastgesteld op 6%. Dit zijn over het algemeen producten waarvan de overheid het belangrijk vindt ze voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Ze heffen hierover dus minder belasting om de prijs niet onnodig hoog te maken. Tot slot zijn sommige producten ook vrijgesteld van BTW. Er geldt dan een 0% tarief. Dit gaat bijvoorbeeld om opleidingen, scholen of de gezondheidszorg.

Even oefenen!

Voor het verkopen van komkommers geldt een BTW-tarief van 6%. Wanneer een winkel een komkommer verkoopt, moet de winkeleigenaar 6% van de prijs als belasting afdragen aan de overheid. De prijzen in winkels zijn meestal inclusief BTW zodat de consument deze belasting betaalt.

  1. Stel, een komkommer kost €1,00 exclusief BTW. Wat is dan de prijs van de komkommer inclusief BTW?
  2. Stel, een komkommer kost €1,00 inclusief BTW. Wat is de prijs van de komkommer exclusief BTW? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Andere bezoekers keken ook naar: Bruto en netto: wat is nu het verschil?

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp