START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is BTW en waarom is het zo’n belangrijk begrip?

BTW betekent letterlijk ‘Belasting over de Toegevoegde Waarde’. Het is dus een ander woord voor belasting. In Nederland wordt er op alles wat er verdiend en verkocht wordt belasting geheven. Deze belasting gaat naar de overheid.

Het BTW-tarief geeft in procenten aan hoeveel belasting er wordt geheven op een bepaald product. De prijs exclusief BTW wordt ook wel de ‘brutoprijs’ genoemd. De prijs inclusief BTW wordt ook wel de ‘nettoprijs’ genoemd. Het bedrijf wat het product aan jou verkoopt, ontvangt van jou de BTW. Dit bedrag moeten ze later weer afdragen aan de overheid.

Het geld dat de overheid binnenkrijgt uit belastingen wordt door de overheid weer geïnvesteerd. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de aanleg en het onderhouden van wegen, investeringen in het onderwijs, het helpen van ziekenhuizen, het ondersteunen van het leger en het financieren van uitkeringen.

Wat is BTW

Tarieven

In Nederland gelden er, afhankelijk van het product, verschillende BTW tarieven. Het algemene tarief is 21%. Dit wordt ook wel het ‘hoge’ tarief genoemd. Voor sommige producten, zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken, geldt het ‘lage’ tarief. Dit is door de overheid vastgesteld op 6%. Dit zijn over het algemeen producten waarvan de overheid het belangrijk vindt ze voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Ze heffen hierover dus minder belasting om de prijs niet onnodig hoog te maken. Tot slot zijn sommige producten ook vrijgesteld van BTW. Er geldt dan een 0% tarief. Dit gaat bijvoorbeeld om opleidingen, scholen of de gezondheidszorg.

Even oefenen!

Voor het verkopen van komkommers geldt een BTW-tarief van 6%. Wanneer een winkel een komkommer verkoopt, moet de winkeleigenaar 6% van de prijs als belasting afdragen aan de overheid. De prijzen in winkels zijn meestal inclusief BTW zodat de consument deze belasting betaalt.

  1. Stel, een komkommer kost €1,00 exclusief BTW. Wat is dan de prijs van de komkommer inclusief BTW?
  2. Stel, een komkommer kost €1,00 inclusief BTW. Wat is de prijs van de komkommer exclusief BTW?

Andere bezoekers keken ook naar: Bruto en netto: wat is nu het verschil?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!