START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Brutowinst en nettowinst: wat is het verschil?

Brutowinst en nettowinst: wat is het verschil?

Het doel van een ondernemer of een bedrijf is om winst te maken. Dit doen ze door producten of diensten te verkopen.

Hierin maken we onderscheid tussen brutowinst en nettowinst. Wat is nou precies het verschil en hoe kun je dit berekenen? Mr. Chadd legt het je uit!

brutowinst en nettowinst

Brutowinst

Wanneer een ondernemer producten verkoopt, wordt er omzet gemaakt. Dit is hoeveel geld de ondernemer krijgt. Wanneer we hier de inkoopkosten vanaf trekken, houden we de brutowinst over. De formule is dus:

Brutowinst = Omzet – Inkoopkosten

Nettowinst

Bij de brutowinst hebben we alleen de inkoopkosten eraf gehaald, maar vaak zijn er ook nog andere bedrijfskosten, zoals personeelskosten, huurkosten of energiekosten. Wanneer je ook deze eraf trekt, krijg je de nettowinst. De formule is dan als volgt:

Nettowinst = Brutowinst – Bedrijfskosten

Voorbeeld

Laten we even oefenen. Stel we willen de bruto- en nettowinst berekenen van een tulpenverkoper. Hij koopt zijn tulpen in voor €1,00 per stuk en verkoopt ze voor €3,00 per stuk. In een maand worden er 1000 tulpen verkocht en de bedrijfskosten bedragen deze maand €750.

Om de brutowinst te berekenen, moeten we eerst de totale omzet en inkoopkosten weten. De omzet bereken je door p x q, dus 3,00 x 1000 = €3000. De inkoopkosten bereken je op dezelfde manier, dus 1,00 x 1000 = €1000.

De brutowinst is dan 3000 – 1000 = €2000

Vervolgens kunnen we ook de nettowinst berekenen:

Nettowinst = Brutowinst – Bedrijfskosten

Nettowinst = 2000 – 750

Nettowinst = €1250

Zo werkt de app

Even oefenen…

Wil je kijken of je het echt goed begrijpt? Dan hebben we hier nog even een voorbeeld.

Stel: een bakker koopt zijn broden in voor €0,50 per stuk en verkoopt ze voor €1,25 per stuk. In een maand worden er 800 broden verkocht. De bedrijfskosten deze maand bedragen €350. Bereken de bruto- en nettowinst.

Je economie kennis bijspijkeren? Dat kan gegarandeerd met onze 1-op-1 bijlessen van onze slimme coaches! Kijk gauw verder voor meer info. ​

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Bruto en netto: wat is nu het verschil?

Belastingen

BBP en BNP: wat is het verschil?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!