START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Primaire, secundaire en tertiaire sector: wat is het verschil?

In de economie delen we de wereldmarkt in drie sectoren in: de primaire, secundaire en tertiaire sector.

Heel simpel gezegd betekent dat dat wij al het werk wat mensen doen indelen in drie gedeelten.

Wat is nu het verschil tussen deze sectoren en waarom is het nuttig om deze verdeling te maken?

Verdeling

De verdeling van de sectoren is gemaakt op basis van het type werk wat er gedaan wordt en is ingedeeld op basis van wat eerst veel voorkwam en wat daarna opkwam. Dit zijn de sectoren:

  1. Primaire sector

De primaire sector is het gedeelte van de economie dat gericht is op het verbouwen en produceren van eten. Ook houdt deze sector zich bezig met het opgraven van grondstoffen. Een voorbeeld van een bedrijf in deze industrie zou een boerderij kunnen zijn: zij verbouwen veel eten of houden vee waar ons vlees vandaan komt. Ook bedrijven die zich bezighouden met het oppompen van olie behoren tot de primaire sector.

primair, secundair en tertiaire sector

  1. Secundaire sector

De secundaire sector is het gedeelte van de economie dat gericht is op industrie. Welk type industrie er hier sprake van is, maakt eigenlijk niet uit. Dat kan variëren van het verder produceren van het voedsel uit de primaire sector, maar kan ook gaan over auto’s die in een fabriek worden gemaakt.

  1. Tertiaire sector

De tertiaire sector is het gedeelte van de economie dat zich bezighoudt met het verlenen van diensten. Dit mag je erg breed zien. Zonder erbij na te denken is bijna al het werk wat we doen diensten verlenen. Dit kan bijvoorbeeld achter de kassa zitten bij de supermarkt zijn, maar iedereen die bij Mr. Chadd werkt bevindt zich ook in de tertiaire sector. Als jij namelijk als coach via onze app huiswerkhulp aan leerlingen aanbiedt, dan bied je hen een dienst aan.

Zo werkt de app

Maar waarom?

Wij kunnen ons voorstellen dat wanneer je dit leest je denkt: wat maakt het nu uit in welke sector iemand werkt? Dit onderscheid wat wij hierboven uitgelegd hebben kan gebruikt worden voor een aantal verschillende dingen.

Een van de dingen die je kan zien door te meten wat voor type sectoren er het meeste voorkomen in een land is de welvaart binnen het landen. Binnen de wat armere landen zien we vaak dat er heel veel in de primaire sector wordt gewerkt. Iets rijkere landen zijn zitten vaker ook in de secundaire sector. De welvarende (rijkere) landen zitten voor het overgrote deel in de dienstensector (tertiaire sector). Door deze verdeling te gebruiken is dus makkelijker te herkennen hoe welvarend een land is.

Nog een reden om voor deze verdeling te gaan is het feit dat je als overheid zo vrij makkelijk kan zien uit welke sectoren geld verdiend wordt voor het land. Zo kan de overheid dus bijsturen en eventueel in bepaalde industrieën extra investeren.

En nu jij!

Kan jij voor iedere sector nog twee beroepen bedenken? Leg uit waarom ze bij die bepaalde sector horen!

Kan jij je kennis van economie nog wel wat bijspijkeren? Misschien is 1-op-1 bijles wat voor jou?

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

Soorten beroepsbevolking en participatiegraad

De participatiegraad

BBP en BNP: wat is het verschil?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!