fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In de economie delen we de wereldmarkt in drie sectoren in: de primaire, secundaire en tertiaire sector.

Heel simpel gezegd betekent dat dat wij al het werk wat mensen doen indelen in drie gedeelten.

Wat is nu het verschil tussen deze sectoren en waarom is het nuttig om deze verdeling te maken?

primair, secundair en tertiaire sector
Verdeling
De verdeling van de sectoren is gemaakt op basis van het type werk wat er gedaan wordt en is ingedeeld op basis van wat eerst veel voorkwam en wat daarna opkwam. Dit zijn de sectoren:

  1. Primaire sector
    De primaire sector is het gedeelte van de economie dat gericht is op het verbouwen en produceren van eten. Ook houdt deze sector zich bezig met het opgraven van grondstoffen. Een voorbeeld van een bedrijf in deze industrie zou een boerderij kunnen zijn: zij verbouwen veel eten of houden vee waar ons vlees vandaan komt. Ook bedrijven die zich bezighouden met het oppompen van olie behoren tot de primaire sector.
  2. Secundaire sector
    De secundaire sector is het gedeelte van de economie dat gericht is op industrie. Welk type industrie er hier sprake van is, maakt eigenlijk niet uit. Dat kan variëren van het verder produceren van het voedsel uit de primaire sector, maar kan ook gaan over auto’s die in een fabriek worden gemaakt.
  3. Tertiaire sector
    De tertiaire sector is het gedeelte van de economie dat zich bezighoudt met het verlenen van diensten. Dit mag je erg breed zien. Zonder erbij na te denken is bijna al het werk wat we doen diensten verlenen. Dit kan bijvoorbeeld achter de kassa zitten bij de supermarkt zijn, maar iedereen die bij Mr. Chadd werkt bevindt zich ook in de tertiaire sector. Als jij namelijk als coach via onze app huiswerkhulp aan leerlingen aanbiedt, dan bied je hen een dienst aan.

Zo werkt de app

Maar waarom?
Wij kunnen ons voorstellen dat wanneer je dit leest je denkt: wat maakt het nu uit in welke sector iemand werkt? Dit onderscheid wat wij hierboven uitgelegd hebben kan gebruikt worden voor een aantal verschillende dingen.

Een van de dingen die je kan zien door te meten wat voor type sectoren er het meeste voorkomen in een land is de welvaart binnen het landen. Binnen de wat armere landen zien we vaak dat er heel veel in de primaire sector wordt gewerkt. Iets rijkere landen zijn zitten vaker ook in de secundaire sector. De welvarende (rijkere) landen zitten voor het overgrote deel in de dienstensector (tertiaire sector). Door deze verdeling te gebruiken is dus makkelijker te herkennen hoe welvarend een land is.

Nog een reden om voor deze verdeling te gaan is het feit dat je als overheid zo vrij makkelijk kan zien uit welke sectoren geld verdiend wordt voor het land. Zo kan de overheid dus bijsturen en eventueel in bepaalde industrieën extra investeren.

En nu jij!
Kan jij voor iedere sector nog twee beroepen bedenken? Leg uit waarom ze bij die bepaalde sector horen!

Kan jij je kennis van economie nog wel wat bijspijkeren? Misschien is 1-op-1 bijles wat voor jou? Kijk hier maar eens!


Jim


Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp