Tips voor evenwichtig en effectief klassenmanagement

Leestijd: 10 minuten

Een evenwichtige les waarbij ieder kind zich veilig en gehoord voelt. Dat is wat jij als docent je klas wilt bieden. Dat is de ene les makkelijker dan de andere. Wij geven praktische tips voor het houden van orde en klassenmanagement.

Bereid je goed voor
Een inkoppertje, maar hij hoort erbij: zorg voor een goede lesvoorbereiding. Als jij onvoorbereid voor de klas staat, verloopt de les hoe dan ook minder gestructureerd dan wanneer je je wel voorbereidt.

Vooral aan het begin van een schooljaar is een goede voorbereiding cruciaal: zo creëer je direct een consistent beeld bij je leerlingen. Als je je goed voorbereidt op lessen, is het ook eenvoudiger om je aandacht over meerdere leerlingen te verspreiden. Je hoeft immers niet koortsachtig na te denken over de volgende stap in je les.

Zorg voor duidelijkheid
Maak duidelijke afspraken met je leerlingen. Regels en afspraken klinken voor hen misschien saai, maar uiteindelijk hebben ze veel baat bij regelmaat. Je voorkomt problemen en schept direct duidelijkheid, waardoor je de orde in de klas bewaart. Leerlingen weten wat ze moeten doen en wat ze kunnen verwachten als ze afwijken van de gemaakte afspraken.

Wees zelf ook consequent en evenwichtig in het naleven van de afspraken. Als je wordt getest, moet je geen dreigementen uiten die je niet waar kunt maken. Reageer altijd ongeveer hetzelfde op ongewenst gedrag en zorg dat je ook non-verbaal niet uit het lood wordt geslagen. Lichaamstaal verandert vaak zonder dat je het doorhebt, dus wees daar alert op.

Goed differentiëren
Vaak ontstaat onrust doordat leerlingen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Leerlingen die niet goed meekomen en daar geen hulp bij krijgen, kunnen de handdoek in de ring gooien en lol gaan maken of jou gaan testen. Hetzelfde geldt voor leerlingen die niet genoeg worden uitgedaagd.

Door goed te differentiëren, geef je iedere leerling de aandacht die hij of zij nodig heeft. Mr. Chadd helpt hierbij. Met onze digitale onderwijsassistent kun je beter differentiëren, zonder dat het meer werkdruk oplevert. Leerlingen kunnen met hun vragen bij onze hoogopgeleide vakcoaches terecht. Zij leggen de stof uit en zorgen dat de leerling weer verder kan. Intussen kun jij heel gericht kiezen op welke leerlingen je je deze les wilt richten.

Meer weten over Mr. Chadd

Zorg voor afwisseling
Ben je een hele les alleen aan het zenden? Dat kan een keer gebeuren, bijvoorbeeld omdat je veel moet uitleggen over een lastig onderwerp. Maar als dit het geval is bij iedere les, is het lastig voor leerlingen om te blijven focussen. Dan wordt het moeilijk om de orde te houden in de klas.

Daarom kun je beter voor afwisseling zorgen. Houd rekening met de concentratieboog van je leerlingen en maak de lessen interessant voor hen. Zo kun je een leeromgeving scheppen waarin leerlingen hun aandacht bij de les hebben.

Laat je niet overdonderen
Een moment van schrik: bijna iedereen steekt zijn of haar vinger op met een vraag, terwijl je dat niet had verwacht. Was je uitleg niet goed? Hoe ga je dit beantwoorden in die paar minuten die je nog hebt? Geen zorgen. Het managen van vragen vergt misschien enige oefening. Maar geloof ons als we zeggen dat iedereen kan worden geholpen: tegelijk als het moet.

Je kunt overzicht creëren door de vragen goed te inventariseren. Heeft iedereen ongeveer dezelfde vraag? Dan kun je die direct klassikaal beantwoorden. Zijn het vijf verschillende vragen? Schrijf ze bijvoorbeeld op het bord voor overzicht. Je kunt ook leerlingen vragen of ze antwoord willen geven op de vraag van hun klasgenoot. Zo ben jij niet steeds aan het woord en houd je de aandacht van de klas vast.

Beter klasmanagement met onze tool

Met de digitale onderwijsassistent van Mr. Chadd houd je leerlingen bij de les. Je voorkomt achterstanden en biedt hun altijd een plek waar ze vragen kunnen stellen. Wij ondersteunen in alle vakken op alle niveaus. Meer weten over ons digitale leerplatform?

Kim van der Esch

Kim van der Esch

2 februari, 2021

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons