Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Elektriciteit opwekken

Elektriciteit hebben we tegenwoordig overal.

Maar dat komt natuurlijk niet uit het niets, dat moet ergens opgewekt worden. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden.

Sommigen werken op een grote schaal en anderen op een kleine schaal. Hier zal Mr.Chadd de werking van een aantal belangrijke methoden bespreken.

elektriciteit opwekken

De generator

De meeste elektriciteit komt op het moment van generatoren. Die werken eigenlijk hetzelfde als een dynamo op de fiets of een elektromotor . Een magneet beweegt zich langs een spoel, hierdoor ontstaat er een spanning in de draad die ervoor kan zorgen dat er een elektrische stroom gaat lopen. Als de magneet rond blijft draaien ontstaat er een wisselende spanning. Deze spanning wordt via hoogspanningskabels verspreid over het land en komt uiteindelijk terecht bij de stopcontacten in ons huis. Het doel is dus om een hele grote generator continu te laten draaien zodat er stroom geleverd kan worden aan veel huizen en gebouwen.

Elektriciteit opwekken

bron: https://www.4nix.nl/elektriciteitscentrale.html

De manier waarop dit wordt gedaan verschilt. Een waterkrachtcentrale gebruikt de stroming in een rivier, het bewegende water duwt de magneet rond waardoor de generator werkt. Windmolens werken op hetzelfde principe, maar dan met de wind in plaats van water. Andere centrales gebruiken warmte om water te verdampen en de stoom die hier ontstaat draait vervolgens de generator aan. Deze warmte komt van het verbranden van fossiele brandstoffen zoals steenkool of olie. Een kerncentrale gebruikt radioactieve stoffen om water op te warmen.

Elektriciteit van de zon

Er zijn twee manieren om stroom op te wekken van zonlicht. De eerste heet een zonnecollector en maakt ook gebruik van een generator. Hier wordt het zonlicht opgevangen om water te verwarmen en een generator aan te draaien. De tweede manier zijn zonnecellen, die zetten zonlicht direct om in een elektrische spanning. Het zonlicht ‘duwt’ de elektronen in een materiaal naar een bepaalde kant van de cel, waardoor er een negatieve elektrische lading aan die kant ontstaat. Als deze lading via een kabel door een apparaat weer terug gaat naar de andere kant van de cel, dan heeft het een stroom gecreëerd. Hiervoor hebben we veel meer ruimte nodig om dezelfde energie op te wekken als een gebruikelijke centrale, maar het kost geen fossiele brandstoffen. Deze zonnecellen worden veel geplaatst op daken van huizen of grote gebouwen. Soms kunnen we de stroom niet direct gebruiken, maar willen we het opslaan voor later. Hier kun je meer vinden over hoe dit gedaan kan worden.

Zo werkt de app

Oefenvraag:

Weet jij nog een andere manier om elektriciteit op te wekken die zuiniger is dan de bovenstaande?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Energie opwekken en opslaan

Elektrische energie

Soorten energie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}