fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Elektriciteit hebben we tegenwoordig overal.

Maar dat komt natuurlijk niet uit het niets, dat moet ergens opgewekt worden. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden.

Sommigen werken op een grote schaal en anderen op een kleine schaal. Hier zal Mr.Chadd de werking van een aantal belangrijke methoden bespreken.

elektriciteit opwekken
De generator
De meeste elektriciteit komt op het moment van generatoren. Die werken eigenlijk hetzelfde als een dynamo op de fiets of een elektromotor. Een magneet beweegt zich langs een spoel, hierdoor ontstaat er een spanning in de draad die ervoor kan zorgen dat er een elektrische stroom gaat lopen. Als de magneet rond blijft draaien ontstaat er een wisselende spanning. Deze spanning wordt via hoogspanningskabels verspreid over het land en komt uiteindelijk terecht bij de stopcontacten in ons huis. Het doel is dus om een hele grote generator continu te laten draaien zodat er stroom geleverd kan worden aan veel huizen en gebouwen.

Elektriciteit opwekken
bron: https://www.4nix.nl/elektriciteitscentrale.html

De manier waarop dit wordt gedaan verschilt. Een waterkrachtcentrale gebruikt de stroming in een rivier, het bewegende water duwt de magneet rond waardoor de generator werkt. Windmolens werken op hetzelfde principe, maar dan met de wind in plaats van water. Andere centrales gebruiken warmte om water te verdampen en de stoom die hier ontstaat draait vervolgens de generator aan. Deze warmte komt van het verbranden van fossiele brandstoffen zoals steenkool of olie. Een kerncentrale gebruikt radioactieve stoffen om water op te warmen. Meer over de werking hiervan lees je hier.


Elektriciteit van de zon
Er zijn twee manieren om stroom op te wekken van zonlicht. De eerste heet een zonnecollector en maakt ook gebruik van een generator. Hier wordt het zonlicht opgevangen om water te verwarmen en een generator aan te draaien. De tweede manier zijn zonnecellen, die zetten zonlicht direct om in een elektrische spanning. Het zonlicht ‘duwt’ de elektronen in een materiaal naar een bepaalde kant van de cel, waardoor er een negatieve elektrische lading aan die kant ontstaat. Als deze lading via een kabel door een apparaat weer terug gaat naar de andere kant van de cel, dan heeft het een stroom gecreëerd. Hiervoor hebben we veel meer ruimte nodig om dezelfde energie op te wekken als een gebruikelijke centrale, maar het kost geen fossiele brandstoffen. Deze zonnecellen worden veel geplaatst op daken van huizen of grote gebouwen. Soms kunnen we de stroom niet direct gebruiken, maar willen we het opslaan voor later. Hier kun je meer vinden over hoe dit gedaan kan worden.

Zo werkt de app

Oefenvraag:
Weet jij nog een andere manier om elektriciteit op te wekken die zuiniger is dan de bovenstaande?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp