START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Soorten energie

Er zijn vele soorten energie.

Elk soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Maar welke soorten zijn er nou eigenlijk allemaal? Mr. Chadd legt het voor je uit!

soorten energie

Grijze en groene energie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grijze en groene energie. Grijze energie wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardolie en aardgas. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen veel stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, zoals CO2 en CH4. Een ander nadeel is dat de fossiele brandstoffen in Nederland een keer opraken, en dan worden we afhankelijk van landen met grote hoeveelheden fossiele brandstoffen. Vanwege deze nadelen zijn we hard op zoek naar duurzamere vormen van energie, dit wordt groene energie genoemd. In de volgende alinea’s wordt uitgelegd welke vormen van groene energie er allemaal zijn.

Zonne-energie

Zonne-energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Er loopt stroom door de zonnepaneel wanneer en zonlicht op valt. Ongeveer 20% van het zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit. Soms worden er ook zonnecollectoren gebruikt in plaats van zonnepanelen. Hier worden metalen buizen gebruikt om warmte te geleiden (in plaats van elektriciteit). Het rendement ligt een stuk hoger, namelijk tussen 40% en 70%. Deze vorm van energie is duurzaam, omdat zonne-energie nooit opraakt en er geen schadelijke gassen vrijkomen. Een nadeel van zonnepanelen is dat het vrij duur is om aan te schaffen, maar dit is wel weer terug te verdienen omdat dit een eenmalige investering is.

Windenergie

Met behulp van een windmolen, kan wind omgezet worden in energie. De draaibeweging van de molen kan worden omgezet in elektriciteit, doordat een turbine gaat draaien. Een voordeel is dat de wind nooit opraakt en het niet schadelijk voor het milieu is. Een nadeel is dat de wind de ene keer veel harder waait dan de andere keer waardoor je weinig zekerheid hebt. Daarnaast vinden sommige mensen dat het landschap vervuild wordt doordat er windmolens staan.

Waterkrachtenergie

Er kan ook energie worden opgewekt uit de stroming van water. De energie kan worden opgewekt door het hoogteverschil van water en door de stroomsnelheid. Energie uit water wordt vooral gebruikt in landen met veel bergen, omdat er veel hoogteverschil zit tussen het water. Een waterkrachtcentrale met een draaiende turbine zorgt ervoor dat er energie kan worden opgewekt. Een nadeel is dat de ruimte voor bijvoorbeeld vissen verminderd wordt door de waterkrachtcentrales. In Nederland kan waterkrachtenergie opgewekt worden, doordat Nederland weinig hoogteverschil heeft.

Andere vormen van groene energie

Er wordt druk onderzocht welke andere vormen van groene energie er nog gebruikt kunnen worden in de toekomst. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar energie uit biomassa, dit is energie uit afvalproducten van dieren en planten. Ook wordt er gekeken naar energie uit de bovenste laag van de aardbodem: dit heet geothermische energie. Ten slotte zijn er nog groene gassen (of biogassen). Dit zijn gassen die zo bewerkt zijn dat ze gebruikt kunnen worden als aardgas, maar wel een stuk duurzamer zijn.

Kernenergie

Kernenergie is een vorm van grijze energie, maar is wel beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Kernenergie maakt gebruik van uranium. Hierbij komt weinig CO2 vrij, maar wel veel radioactieve straling. Door een kettingreactie komen neutronen vrij, die zorgen dat atomen splitsen. Daarbij komt energie vrij. Kernenergie is duurzaam, maar wel gevaarlijk. De afvalstoffen blijven namelijk nog lang radioactief. Deze stoffen worden altijd veilig opgeslagen, maar als er een kernramp gebeurt kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Oefenvraag

Noem een voordeel en een nadeel van zonne-energie en windenergie.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Elektrische energie

Energie: hoe reken je ermee?

Energie opwekken en opslaan

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!