START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Energie opwekken en opslaan

Energie komt voor in vele vormen, zoals elektriciteit, warmte en bewegingsenergie.

Bijna alle vormen van energie kunnen in elkaar omgezet worden door middel van slimme trucjes of de juiste technologie. Ook kunnen we de energie opslaan zodat we het later kunnen gebruiken.

Mr. Chadd zal hier een aantal belangrijke manieren van energie opwekken en opslaan bespreken die veel gebruikt worden.

energie opwekken en opslaan

Opwekken van energie

Veel gebruikelijke vormen van het opwekken van elektrische energie kun je hier vinden. In ons dagelijks leven gebruiken we ook veel warm water. Dit kunnen we opwarmen door fossiele brandstoffen te verbranden zoals in een CV-ketel gebeurd. Maar er zijn ook duurzame hernieuwbare bronnen om water op te warmen. Bijvoorbeeld een zonnecollector, die gebruikt het zonlicht om een watertank op te warmen.

In bepaalde gebieden op de wereld is grondwarmte gemakkelijk beschikbaar. In IJsland is een vulkaan, waardoor er veel magma vlak onder de grond zit. Als er water door een buis door de grond gepompt wordt, dan zal het er aan de andere kant warmer uit komen. Dit kan nu gebruikt worden om te douchen of de vaatwas te doen.

Zo werkt de app

Opslaan van energie

Vaak willen we niet direct de energie gebruiken op het moment dat we het kunnen opwekken. Zonne-energie kan alleen overdag opgewekt worden, maar ‘s avonds en ‘s nachts hebben we het ook nodig. Dus moeten we het opslaan, zodat we het later kunnen gebruiken. Een batterij is een goede manier om elektrische energie op te slaan. Maar het zou veel te veel kosten om alle energie op te slaan die we nodig hebben in batterijen. Een veel gebruikte manier is een stuwmeer. In principe is dit ook een manier om elektriciteit op te wekken. Het water wil naar beneden stromen, maar het wordt tegengehouden door de dam, hierdoor ontstaat een meer. Het water kunnen we verder later stromen langs een generator om stroom op te wekken. We kunnen ook met de zonne-energie die we overdag te veel hebben, het water naar het meer omhoog pompen. Dan zetten we elektrische energie om in zwaarte-energie. Later in de nacht kan het weer naar beneden stromen om de zwaarte energie terug om te zetten in elektrische energie.

bron: https://energie18.weebly.com/waterkracht-energie.html

Elektrische energie kan lastig opgeslagen worden en warmte-energie raken we ook langzaam kwijt als we te lang wachten. Bij het opslaan van energie moet het dus omgezet worden in een soort energie die niet of nauwelijks weglekt. Weet jij nog meer manieren om energie op te slaan? Denk bijvoorbeeld aan zwaarte-energie of bewegingsenergie.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten energie

Elektrische energie

Hoe werkt een kerncentrale?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!