fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Energie komt voor in vele vormen, zoals elektriciteit, warmte en bewegingsenergie.

Bijna alle vormen van energie kunnen in elkaar omgezet worden door middel van slimme trucjes of de juiste technologie. Ook kunnen we de energie opslaan zodat we het later kunnen gebruiken.

Mr. Chadd zal hier een aantal belangrijke manieren van energie opwekken en opslaan bespreken die veel gebruikt worden.

energie opwekken en opslaan
Opwekken van energie
Veel gebruikelijke vormen van het opwekken van elektrische energie kun je hier vinden. In ons dagelijks leven gebruiken we ook veel warm water. Dit kunnen we opwarmen door fossiele brandstoffen te verbranden zoals in een CV-ketel gebeurd. Maar er zijn ook duurzame hernieuwbare bronnen om water op te warmen. Bijvoorbeeld een zonnecollector, die gebruikt het zonlicht om een watertank op te warmen.


In bepaalde gebieden op de wereld is grondwarmte gemakkelijk beschikbaar. In IJsland is een vulkaan, waardoor er veel magma vlak onder de grond zit. Als er water door een buis door de grond gepompt wordt, dan zal het er aan de andere kant warmer uit komen. Dit kan nu gebruikt worden om te douchen of de vaatwas te doen.

Zo werkt de app

Opslaan van energie
Vaak willen we niet direct de energie gebruiken op het moment dat we het kunnen opwekken. Zonne-energie kan alleen overdag opgewekt worden, maar ‘s avonds en ‘s nachts hebben we het ook nodig. Dus moeten we het opslaan, zodat we het later kunnen gebruiken. Een batterij is een goede manier om elektrische energie op te slaan. Maar het zou veel te veel kosten om alle energie op te slaan die we nodig hebben in batterijen. Een veel gebruikte manier is een stuwmeer. In principe is dit ook een manier om elektriciteit op te wekken. Het water wil naar beneden stromen, maar het wordt tegengehouden door de dam, hierdoor ontstaat een meer. Het water kunnen we verder later stromen langs een generator om stroom op te wekken. We kunnen ook met de zonne-energie die we overdag te veel hebben, het water naar het meer omhoog pompen. Dan zetten we elektrische energie om in zwaarte-energie. Later in de nacht kan het weer naar beneden stromen om de zwaarte energie terug om te zetten in elektrische energie.

bron: https://energie18.weebly.com/waterkracht-energie.html

Elektrische energie kan lastig opgeslagen worden en warmte-energie raken we ook langzaam kwijt als we te lang wachten. Bij het opslaan van energie moet het dus omgezet worden in een soort energie die niet of nauwelijks weglekt. Weet jij nog meer manieren om energie op te slaan? Denk bijvoorbeeld aan zwaarte-energie of bewegingsenergie.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp