Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe werkt een kerncentrale?

Een kerncentrale wordt gebruikt om energie op te wekken.

Deze energie moet ergens vandaan komen. Maar hoe wordt deze precies gevormd?

In een kerncentrale worden uraniumkernen gesplitst. Hierbij ontstaat warmte. Met de warmte wordt stoom gemaakt die vervolgens wordt gebruikt om een turbine aan te drijven. De energie die de turbine heeft wordt daarna omgezet in elektrische energie.

Kerncentrale

Het opwekken van energie in een kerncentrale begint bij nummer 1. Hier vindt de kernsplijting van uranium plaats. Kernsplijting betekent dat de kern van een atoom zich splitst in twee of meerdere lichtere atomen waarbij er veel energie vrijkomt. Hiervoor is een bepaalde isotoop van uranium nodig, namelijk uranium -235. Dit betekent dat dit specifieke isotoop een massagetal van 235 heeft. Deze isotoop komt in de natuur slechts in 0,7 procent voor. Om meer uranium -235 te creëren wordt er soms eerst nog een andere reactie uitgevoerd waarbij vanuit uranium -238, plutonium of thorium uranium -235 gemaakt wordt.

hoe werkt een kerncentrale

Het uranium komt daarna in staven in de reactor (nummer 2) terecht. Deze worden splijtstofstaven genoemd. In de splijtstofstaven wordt een neutron toegevoegd, waardoor er een kernsplijting in de uraniumatomen plaatsvindt. Bij het uiteenvallen ontstaan er nieuwe neutronen en warmte waardoor die weer met nieuwe uraniumatomen kan reageren. Zo ontstaat er een kettingreactie. De reactie kan dus alleen plaatsvinden wanneer de splijtstof geconcentreerd genoeg is.

De reactievergelijking ziet er zo uit:

235 U + 1 n → 2 n + 926 Kr + 142 Ba + energie.

Zo werkt de app

Met de warmte die hierbij vrijkomt wordt vervolgens stoom gecreëerd. Er circuleert namelijk water door de stoomgenerator (nummer 3) wat door de warmte verandert in stoom. Deze stoom wordt vervolgens gebruikt om een turbine (nummer 4) te laten draaien. Hierdoor kan er bij nummer 5 stroom gegenereerd worden. De stoom wordt vervolgens in een condensor (nummer 6) afgekoeld, waarna het water weer opnieuw richting de stoomgenerator gaat.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Alfa-, bèta- en gammastraling

Het botsendedeeltjesmodel

Soorten straling

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}