START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe werkt een kerncentrale?

Een kerncentrale wordt gebruikt om energie op te wekken.

Deze energie moet ergens vandaan komen. Maar hoe wordt deze precies gevormd?

In een kerncentrale worden uraniumkernen gesplitst. Hierbij ontstaat warmte. Met de warmte wordt stoom gemaakt die vervolgens wordt gebruikt om een turbine aan te drijven. De energie die de turbine heeft wordt daarna omgezet in elektrische energie.

Het opwekken van energie in een kerncentrale begint bij nummer 1. Hier vindt de kernsplijting van uranium plaats. Kernsplijting betekent dat de kern van een atoom zich splitst in twee of meerdere lichtere atomen waarbij er veel energie vrijkomt. Hiervoor is een bepaalde isotoop van uranium nodig, namelijk uranium -235. Dit betekent dat dit specifieke isotoop een massagetal van 235 heeft. Deze isotoop komt in de natuur slechts in 0,7 procent voor. Om meer uranium -235 te creëren wordt er soms eerst nog een andere reactie uitgevoerd waarbij vanuit uranium -238, plutonium of thorium uranium -235 gemaakt wordt.

Kerncentrale

Het uranium komt daarna in staven in de reactor (nummer 2) terecht. Deze worden splijtstofstaven genoemd. In de splijtstofstaven wordt een neutron toegevoegd, waardoor er een kernsplijting in de uraniumatomen plaatsvindt. Bij het uiteenvallen ontstaan er nieuwe neutronen en warmte waardoor die weer met nieuwe uraniumatomen kan reageren. Zo ontstaat er een kettingreactie. De reactie kan dus alleen plaatsvinden wanneer de splijtstof geconcentreerd genoeg is.

hoe werkt een kerncentrale

De reactievergelijking ziet er zo uit:

235 U + 1 n → 2 n + 926 Kr + 142 Ba + energie.

Zo werkt de app

Met de warmte die hierbij vrijkomt wordt vervolgens stoom gecreëerd. Er circuleert namelijk water door de stoomgenerator (nummer 3) wat door de warmte verandert in stoom. Deze stoom wordt vervolgens gebruikt om een turbine (nummer 4) te laten draaien. Hierdoor kan er bij nummer 5 stroom gegenereerd worden. De stoom wordt vervolgens in een condensor (nummer 6) afgekoeld, waarna het water weer opnieuw richting de stoomgenerator gaat.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Alfa-, bèta- en gammastraling

Het botsendedeeltjesmodel

Soorten straling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!