fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een kerncentrale wordt gebruikt om energie op te wekken.

Deze energie moet ergens vandaan komen. Maar hoe wordt deze precies gevormd?

In een kerncentrale worden uraniumkernen gesplitst. Hierbij ontstaat warmte. Met de warmte wordt stoom gemaakt die vervolgens wordt gebruikt om een turbine aan te drijven. De energie die de turbine heeft wordt daarna omgezet in elektrische energie.
Kerncentrale
Het opwekken van energie in een kerncentrale begint bij nummer 1. Hier vindt de kernsplijting van uranium plaats. Kernsplijting betekent dat de kern van een atoom zich splitst in twee of meerdere lichtere atomen waarbij er veel energie vrijkomt. Hiervoor is een bepaalde isotoop van uranium nodig, namelijk uranium -235. Dit betekent dat dit specifieke isotoop een massagetal van 235 heeft. Deze isotoop komt in de natuur slechts in 0,7 procent voor. Om meer uranium -235 te creëren wordt er soms eerst nog een andere reactie uitgevoerd waarbij vanuit uranium -238, plutonium of thorium uranium -235 gemaakt wordt.
hoe werkt een kerncentrale
Het uranium komt daarna in staven in de reactor (nummer 2) terecht. Deze worden splijtstofstaven genoemd. In de splijtstofstaven wordt een neutron toegevoegd, waardoor er een kernsplijting in de uraniumatomen plaatsvindt. Bij het uiteenvallen ontstaan er nieuwe neutronen en warmte waardoor die weer met nieuwe uraniumatomen kan reageren. Zo ontstaat er een kettingreactie. De reactie kan dus alleen plaatsvinden wanneer de splijtstof geconcentreerd genoeg is.
De reactievergelijking ziet er zo uit:
235U + 1n → 2n + 92Kr + 142Ba + energie.

Zo werkt de app

Met de warmte die hierbij vrijkomt wordt vervolgens stoom gecreëerd. Er circuleert namelijk water door de stoomgenerator (nummer 3) wat door de warmte verandert in stoom. Deze stoom wordt vervolgens gebruikt om een turbine (nummer 4) te laten draaien. Hierdoor kan er bij nummer 5 stroom gegenereerd worden. De stoom wordt vervolgens in een condensor (nummer 6) afgekoeld, waarna het water weer opnieuw richting de stoomgenerator gaat.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp