START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Alfa-, bèta- en gammastraling

Bij straling wordt er energie uitgezonden.

Er zijn twee vormen van straling, deeltjesstraling en elektromagnetische straling.

Alfa-bèta-en-gammastraling

Bij deeltjesstraling worden er hele kleine deeltjes uitgezonden, de kleine deeltjes kunnen energie overbrengen. Bij elektromagnetische straling wordt de energie overgebracht door elektromagnetische golven.

Alfastraling

Bij alfastraling worden er alfadeeltjes uitgezonden, een alfadeeltje bestaat uit twee neutronen en twee protonen. Bij alfastraling wordt er een deeltje uitgezonden, het is dus een vorm van deeltjesstraling. Alfastraling is ook een vorm van ioniserende straling. Ioniserende straling is straling die genoeg energie heeft om een stof in zijn omgeving te ioniseren. Er is dan genoeg energie om van een atoom een ion te maken. De alfadeeltjes bevatten dus veel energie, maar ze zijn ook redelijk groot. Doordat de alfadeeltjes groot zijn kunnen ze makkelijk gestopt worden, alfastraling wordt al tegengehouden door een vel papier.

straling

Vervalvergelijking

Hierboven kun je zien hoe een vervalvergelijking eruit ziet. In een vervalvergelijking wordt een alfadeeltje aangegeven als 4 –2 He . Dat komt omdat de alfadeeltjes dezelfde samenstelling hebben als heliumkernen.

Bètastraling

Bètastraling is een vorm van deeltjesstraling en het is ook een vorm van ioniserende straling. Bij bètastraling wordt er een elektron of een positron uitgezonden. Er zijn twee soorten bètastraling, β+-straling en β–-straling.

Bij een bètamin verval komt er een (negatief geladen deeltije) elektron vrij, waardoor de neutron negatief wordt -> Een elektron splitst zich van de neutron, er ontstaat dan een proton en een elektron (de elektron wordt uit de kern geschoten).

Bij een bètaplus verval komt er een positron (een positief geladen deeltije) vrij. Een positron wordt uit de kern geschoten waardoor er een neutron en een positron vrijkomt.

Gammastraling

Gammastraling is een vorm van elektromagnetische straling. Gammastraling bestaat uit fotonen net zoals licht. Hoewel er altijd wat discussie bestaat over deeltjes en golven, zien we fotonen meestal als golven, ze hebben namelijk geen massa en geen lading. Bij gammastraling hebben de fotonen veel meer energie dan licht. Doordat de fotonen van gammastraling veel energie bevatten kunnen ze ook stoffen ioniseren, gammastraling is dus een vorm van ioniserende straling. Je hebt bijvoorbeeld een dikke plaat lood of een meter beton nodig om gammastraling te stoppen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten straling

Straling

Wat is magnetisme?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!