Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Alfa-, bèta- en gammastraling

Bij straling wordt er energie uitgezonden.

Er zijn twee vormen van straling, deeltjesstraling en elektromagnetische straling.

Alfa-bèta-en-gammastraling

Bij deeltjesstraling worden er hele kleine deeltjes uitgezonden, de kleine deeltjes kunnen energie overbrengen. Bij elektromagnetische straling wordt de energie overgebracht door elektromagnetische golven.

Alfastraling

Bij alfastraling worden er alfadeeltjes uitgezonden, een alfadeeltje bestaat uit twee neutronen en twee protonen. Bij alfastraling wordt er een deeltje uitgezonden, het is dus een vorm van deeltjesstraling. Alfastraling is ook een vorm van ioniserende straling. Ioniserende straling is straling die genoeg energie heeft om een stof in zijn omgeving te ioniseren. Er is dan genoeg energie om van een atoom een ion te maken. De alfadeeltjes bevatten dus veel energie, maar ze zijn ook redelijk groot. Doordat de alfadeeltjes groot zijn kunnen ze makkelijk gestopt worden, alfastraling wordt al tegengehouden door een vel papier.

straling

Vervalvergelijking

Hierboven kun je zien hoe een vervalvergelijking eruit ziet. In een vervalvergelijking wordt een alfadeeltje aangegeven als 4 –2 He . Dat komt omdat de alfadeeltjes dezelfde samenstelling hebben als heliumkernen.

Bètastraling

Bètastraling is een vorm van deeltjesstraling en het is ook een vorm van ioniserende straling. Bij bètastraling wordt er een elektron of een positron uitgezonden. Er zijn twee soorten bètastraling, β+-straling en β–-straling. Bij β+-straling verandert in de kern een neutron in een proton, daar komt een elektron bij vrij. Bij β–-straling gebeurt precies het omgekeerde, een proton verander in een neutron en daar komt een positron bij vrij. Omdat elektronen en positronen kleiner zijn dan alfadeeltjes zijn ze moeilijker te stoppen. Om elektronen of positronen te stoppen heb je bijvoorbeeld een aluminium plaat nodig.
In een vervalvergelijking wordt een elektron die vrijkomt bij β+-straling aangegeven als 0 ÷ -1e–. Een positron die vrijkomt bij β–-straling wordt aangegeven als 0 ÷ 1e+.

Gammastraling

Gammastraling is een vorm van elektromagnetische straling. Gammastraling bestaat uit fotonen net zoals licht. Hoewel er altijd wat discussie bestaat over deeltjes en golven, zien we fotonen meestal als golven, ze hebben namelijk geen massa en geen lading. Bij gammastraling hebben de fotonen veel meer energie dan licht. Doordat de fotonen van gammastraling veel energie bevatten kunnen ze ook stoffen ioniseren, gammastraling is dus een vorm van ioniserende straling. Je hebt bijvoorbeeld een dikke plaat lood of een meter beton nodig om gammastraling te stoppen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Soorten straling

Straling

Wat is magnetisme?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}