fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Bij straling wordt er energie uitgezonden.

Er zijn twee vormen van straling, deeltjesstraling en elektromagnetische straling.

Alfa-bèta-en-gammastraling
Bij deeltjesstraling worden er hele kleine deeltjes uitgezonden, de kleine deeltjes kunnen energie overbrengen. Bij elektromagnetische straling wordt de energie overgebracht door elektromagnetische golven.


Alfastraling
Bij alfastraling worden er alfadeeltjes uitgezonden, een alfadeeltje bestaat uit twee neutronen en twee protonen. Bij alfastraling wordt er een deeltje uitgezonden, het is dus een vorm van deeltjesstraling. Alfastraling is ook een vorm van ioniserende straling. Ioniserende straling is straling die genoeg energie heeft om een stof in zijn omgeving te ioniseren. Er is dan genoeg energie om van een atoom een ion te maken. De alfadeeltjes bevatten dus veel energie, maar ze zijn ook redelijk groot. Doordat de alfadeeltjes groot zijn kunnen ze makkelijk gestopt worden, alfastraling wordt al tegengehouden door een vel papier.

straling

Vervalvergelijking
Hierboven kun je zien hoe een vervalvergelijking eruit ziet. In een vervalvergelijking wordt een alfadeeltje aangegeven als 4–2 He. Dat komt omdat de alfadeeltjes dezelfde samenstelling hebben als heliumkernen.

Bètastraling
Bètastraling is een vorm van deeltjesstraling en het is ook een vorm van ioniserende straling. Bij bètastraling wordt er een elektron of een positron uitgezonden. Er zijn twee soorten bètastraling, β+-straling en β-straling. Bij β+-straling verandert in de kern een neutron in een proton, daar komt een elektron bij vrij. Bij β-straling gebeurt precies het omgekeerde, een proton verander in een neutron en daar komt een positron bij vrij. Omdat elektronen en positronen kleiner zijn dan alfadeeltjes zijn ze moeilijker te stoppen. Om elektronen of positronen te stoppen heb je bijvoorbeeld een aluminium plaat nodig.
In een vervalvergelijking wordt een elektron die vrijkomt bij β+-straling aangegeven als 0 ÷ -1e. Een positron die vrijkomt bij β-straling wordt aangegeven als 0 ÷ 1e+.

Zo werkt de app

Gammastraling
Gammastraling is een vorm van elektromagnetische straling. Gammastraling bestaat uit fotonen net zoals licht. Hoewel er altijd wat discussie bestaat over deeltjes en golven, zien we fotonen meestal als golven, ze hebben namelijk geen massa en geen lading. Bij gammastraling hebben de fotonen veel meer energie dan licht. Doordat de fotonen van gammastraling veel energie bevatten kunnen ze ook stoffen ioniseren, gammastraling is dus een vorm van ioniserende straling. Je hebt bijvoorbeeld een dikke plaat lood of een meter beton nodig om gammastraling te stoppen.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp