START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Soorten straling

Soorten straling

Straling is een term die gebruikt wordt voor verschillende fenomenen.

Hier gaat Mr. Chadd het kort hebben over verschillende soorten straling, waar ze vandaan komen en hoe ze geabsorbeerd worden.

soorten straling

Elektromagnetische golven

De bekendste soort straling is de elektromagnetische golf, deze golven worden ook wel fotonen genoemd. Deze golven kunnen alle frequenties hebben en gaan altijd met de snelheid van het licht waardoor er een spectrum ontstaat. Meer over golven, frequenties en golflengtes vind je hier .

Soorten straling

Zoals je kan zien is het licht wat wij kunnen zien ook een elektromagnetische golf! Maar het spectrum gaat nog veel verder dan het zichtbare licht. Golven met iets minder energie hebben een grotere golflengte en zie je verder naar rechts op het spectrum. Infrarood is het licht wat we kunnen aanvoelen als warmte, dat voelen we direct aan het zonlicht. Nog langere golven noemen we radiogolven, omdat die straling gebruikt wordt voor radio en andere communicatiemiddelen.

Aan de andere kant van het zichtbare licht zit ultraviolet. Dit heeft méér energie dan het licht dat we kunnen zien en kan schadelijk zijn omdat het onze huid kleurt of verbrand. Nog hogere energetische fotonen noemen we röntgenstraling, dat is vernoemd naar de persoon die ze heeft ontdekt. Deze straling wordt gebruikt om in iemands lichaam te kijken als er een bot gebroken is, maar kan ook heel schadelijk zijn als er te veel ontvangen wordt. En de elektromagnetische golven die de allermeeste energie hebben noemen we gammastralen. Deze straling ontstaat uit radioactief verval, supernova’s of andere grote astronomische gebeurtenissen.

Zo werkt de app

Absorberen van straling

Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen waardoor het alleen specifieke soorten straling of frequenties van elektromagnetische golven kan absorberen. Zo zien wij een vuilniszak als helemaal zwart, alsof het al het licht absorbeert. Maar met een infraroodcamera kan je er volledig doorheen kijken alsof het doorzichtig is. Onze atmosfeer absorbeert ook heel veel straling. Bijna alle straling met een hoge energie wordt geabsorbeerd en komt dus nooit bij het aardoppervlak. Zo worden wij beschermt van gevaarlijke straling van de zon en andere sterren. Radiogolven worden helemaal niet geabsorbeerd, waardoor we die perfect kunnen gebruiken voor communicatie.

Soorten straling

Radioactiviteit

Een ander soort straling zijn de deeltjes die vrijkomen bij radioactief verval van atomen. Deze kunnen we opdelen in alfa-, bèta- en gammastraling. Die laatste zagen we al eerder als een elektromagnetische golf. Over alfa- en bètadeeltjes kan je hier meer vinden.

En nu jij, probeer deze oefenvraag eens te beantwoorden!

Wat zijn kenmerken van ultraviolet?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Alfa-, beta- en gammastraling

Hoe werkt een kerncentrale

Straling

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!