fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Soorten straling

Straling is een term die gebruikt wordt voor verschillende fenomenen.

Hier gaat Mr.Chadd het kort hebben over verschillende soorten straling, waar ze vandaan komen en hoe ze geabsorbeerd worden.

soorten straling
Elektromagnetische golven
De bekendste soort straling is de elektromagnetische golf, deze golven worden ook wel fotonen genoemd. Deze golven kunnen alle frequenties hebben en gaan altijd met de snelheid van het licht waardoor er een spectrum ontstaat. Meer over golven, frequenties en golflengtes vind je hier.

Soorten straling
Zoals je kan zien is het licht wat wij kunnen zien ook een elektromagnetische golf! Maar het spectrum gaat nog veel verder dan het zichtbare licht. Golven met iets minder energie hebben een grotere golflengte en zie je verder naar rechts op het spectrum. Infrarood is het licht wat we kunnen aanvoelen als warmte, dat voelen we direct aan het zonlicht. Nog langere golven noemen we radiogolven, omdat die straling gebruikt wordt voor radio en andere communicatiemiddelen.


Aan de andere kant van het zichtbare licht zit ultraviolet. Dit heeft méér energie dan het licht dat we kunnen zien en kan schadelijk zijn omdat het onze huid kleurt of verbrand. Nog hogere energetische fotonen noemen we röntgenstraling, dat is vernoemd naar de persoon die ze heeft ontdekt. Deze straling wordt gebruikt om in iemands lichaam te kijken als er een bot gebroken is, maar kan ook heel schadelijk zijn als er te veel ontvangen wordt. En de elektromagnetische golven die de allermeeste energie hebben noemen we gammastralen. Deze straling ontstaat uit radioactief verval, supernova’s of andere grote astronomische gebeurtenissen.

Zo werkt de app

Absorberen van straling
Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen waardoor het alleen specifieke soorten straling of frequenties van elektromagnetische golven kan absorberen. Zo zien wij een vuilniszak als helemaal zwart, alsof het al het licht absorbeert. Maar met een infraroodcamera kan je er volledig doorheen kijken alsof het doorzichtig is. Onze atmosfeer absorbeert ook heel veel straling. Bijna alle straling met een hoge energie wordt geabsorbeerd en komt dus nooit bij het aardoppervlak. Zo worden wij beschermt van gevaarlijke straling van de zon en andere sterren. Radiogolven worden helemaal niet geabsorbeerd, waardoor we die perfect kunnen gebruiken voor communicatie.
Soorten straling

Radioactiviteit
Een ander soort straling zijn de deeltjes die vrijkomen bij radioactief verval van atomen. Deze kunnen we opdelen in alfa-, bèta- en gammastraling. Die laatste zagen we al eerder als een elektromagnetische golf. Over alfa- en bètadeeltjes kan je hier meer vinden.

En nu jij, probeer deze oefenvraag eens te beantwoorden!
Wat zijn kenmerken van ultraviolet?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp