Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is magnetisme en hoe werkt het?

Magnetisme is de kracht die magneten op elkaar uitoefenen.

Als je de magneten een stukje uit elkaar houdt, merk je dat ze elkaar nog steeds aantrekken. Dit komt door het magnetisch veld.

Het magnetische veld geeft aan tot hoe ver de magnetische kracht werkt. Magnetisme wordt veroorzaakt door het feit dat elektronen elkaar afstoten en daardoor een lading aan een object kunnen geven.

Magnetisme

Magneten

Magneten hebben twee polen, de noordpool en de zuidpool. De noordpool wordt aangetrokken door de zuidpool. De noordpool stoot de noordpool van een andere magneet af, hetzelfde gebeurt met twee verschillende zuidpolen.

Magnetisch veld

Alle magneten hebben een magnetisch veld, de sterkte van het magnetisch veld geven we aan met de letter B. Het magnetisch veld kun je om een magneet heen tekenen, dat doe je met veldlijnen. Veldlijnen geven de weg aan die een magneet door het magnetisch veld zal volgen. De veldlijnen lopen altijd van de noordpool naar de zuidpool toe en lopen ook door de magneet zelf heen.

Magnetisch veld

Magnetiseren

Magneten kunnen niet alleen elkaar aantrekken maar bijvoorbeeld ook stukken ijzer. Misschien heb je wel eens gemerkt dat als je met een magneet voor een tijdje over een spijker strijkt, dat de spijker dan een beetje magnetisch wordt. Dat komt doordat de spijker van ijzer is en ijzer is niet magnetisch. IJzer heeft wel heel kleine magnetische gebiedjes. Deze hele kleine magnetische gebiedjes worden de gebieden van Weiss genoemd. In ijzer zitten de gebieden van Weiss helemaal door elkaar en heffen ze elkaars magnetische krachten op, waardoor ijzer niet magnetisch is. In een magneet wijzen alle gebieden van Weiss dezelfde kant op, daardoor is een magneet wel magnetisch. Door ijzer in een magnetisch veld te houden kun je de gebieden van Weiss van richting laten veranderen, daardoor kan ijzer gemagnetiseerd worden.

Zo werkt de app

Elektrodynamisch veld

Een magnetisch veld kan ook ontstaan doordat er elektronen door een draad heen lopen, dat wordt een elektrodynamisch veld genoemd. Om te bepalen in welke richting het magnetisch veld loop kun je de rechterhand regel gebruiken. Wijs de duim van je rechterhand in de richting van de stroom. Als je je vingers dan krult krijg je de richting van het magnetisch veld.

Elektrodynamisch veld

Elektrodynamisch veld

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lorentzkracht

De Iron-Man regel en andere rechterhandregels

Magnetische flux

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}