fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Magnetisme is de kracht die magneten op elkaar uitoefenen.

Als je de magneten een stukje uit elkaar houdt, merk je dat ze elkaar nog steeds aantrekken. Dit komt door het magnetisch veld.

Het magnetische veld geeft aan tot hoe ver de magnetische kracht werkt. Magnetisme wordt veroorzaakt door het feit dat elektronen elkaar afstoten en daardoor een lading aan een object kunnen geven.

Magnetisme

Magneten
Magneten hebben twee polen, de noordpool en de zuidpool. De noordpool wordt aangetrokken door de zuidpool. De noordpool stoot de noordpool van een andere magneet af, hetzelfde gebeurt met twee verschillende zuidpolen.


Magnetisch veld
Alle magneten hebben een magnetisch veld, de sterkte van het magnetisch veld geven we aan met de letter B. Het magnetisch veld kun je om een magneet heen tekenen, dat doe je met veldlijnen. Veldlijnen geven de weg aan die een magneet door het magnetisch veld zal volgen. De veldlijnen lopen altijd van de noordpool naar de zuidpool toe en lopen ook door de magneet zelf heen.
Magnetisch veld

Magnetiseren
Magneten kunnen niet alleen elkaar aantrekken maar bijvoorbeeld ook stukken ijzer. Misschien heb je wel eens gemerkt dat als je met een magneet voor een tijdje over een spijker strijkt, dat de spijker dan een beetje magnetisch wordt. Dat komt doordat de spijker van ijzer is en ijzer is niet magnetisch. IJzer heeft wel heel kleine magnetische gebiedjes. Deze hele kleine magnetische gebiedjes worden de gebieden van Weiss genoemd. In ijzer zitten de gebieden van Weiss helemaal door elkaar en heffen ze elkaars magnetische krachten op, waardoor ijzer niet magnetisch is. In een magneet wijzen alle gebieden van Weiss dezelfde kant op, daardoor is een magneet wel magnetisch. Door ijzer in een magnetisch veld te houden kun je de gebieden van Weiss van richting laten veranderen, daardoor kan ijzer gemagnetiseerd worden.

Zo werkt de app

Elektrodynamisch veld
Een magnetisch veld kan ook ontstaan doordat er elektronen door een draad heen lopen, dat wordt een elektrodynamisch veld genoemd. Om te bepalen in welke richting het magnetisch veld loop kun je de rechterhand regel gebruiken. Wijs de duim van je rechterhand in de richting van de stroom. Als je je vingers dan krult krijg je de richting van het magnetisch veld.

elektrodynamisch draaiveldElektrodynamisch veld


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp