START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Iron-Man regel en andere rechterhandregels

De Iron-Man regel en andere rechterhandregels

Misschien ben je wel bekend met de Lorentzkracht. Dit is een kracht die werkt op geladen deeltjes binnen een magnetisch veld (B).

Wie van de Lorentzkracht heeft gehoord, heeft vaak ook van de rechterhandregels en de linkerhandregels gehoord.

de iron-man regel

In ons artikel over de Lorentzkracht staat de linkerhandregel beschreven. In dit artikel maken we van de linkerhandregel een derde rechterhandregel: de Iron-Man regel. Op deze manier kun je misschien de regels voor de Lorentzkracht beter onthouden.

1e rechterhandregel; een draad.

De eerste rechterhandregel is toepasbaar op elektriciteitsdraden. Maak van je rechterhand een vuist, maar steek je duim uit. Je duim is nu de richting van de stroom I, je vingers geven de richting aan van het magnetische veld om de draad. De elektriciteitsdraad genereert dit magnetische veld. Zie figuur 1.

De Iron-Man regel en andere rechterhandregels

Figuur 1.

2e rechterhandregel; een spoel.

Deze rechterhandregel is eigenlijk hetzelfde als de vorige. Als je een spoel hebt, is dat natuurlijk eigenlijk een lange omgewonden draad, die dus ook een magnetisch veld genereert. Doordat je dezelfde draad in rondjes naast elkaar zet, wordt het magnetisch veld versterkt en krijg je een duidelijke noordpool en zuidpool. Maak van je rechterhand weer een vuist met de duim omhoog. Volg met je vingers de richting van de stroom in de spoel. Je duim geeft nu de noordpool van het magnetische veld van de spoel aan. Zie figuur 2.

De Iron-Man regel en andere rechterhandregels

Figuur 2.

3e rechterhandregel; richting Lorentzkracht.

De Lorentzkracht werkt dus op geladen deeltjes die door een magnetisch veld stromen. De richting van de kracht staat loodrecht op zowel de richting van het magnetisch veld als de richting van de stroom. Maak van je rechterhand een stopgebaar en steek je duim weer uit. Nu is je duim de richting van de stroom, je vingers vormen de richting van het magnetische veld. De Lorentzkracht komt uit de palm van je hand, net zoals Iron Man lasers uit de palm van zijn hand schiet. Daarom heet dit ook wel de Iron-Man regel. Zie figuur 3.

De Iron-Man regel en andere rechterhandregels

Figuur 3.

Oefenvragen

Probeer het nu zelf! Hieronder zie je een figuur van een spoel waarop stroom staat. Aan welke kant van de spoel zit de noordpool van het magnetische veld om de spoel?

magnetisch veld spoel

Figuur 4.

Bronnen:

Figuur 1; Wikipedia (12-11-2019), Linker- en rechterhandregels

Figuur 2; methode Newton, 5VWO, hoofdstuk 8.

Figuur 3; methode Newton, 5VWO, hoofdstuk 8.

Figuur 4; https://www.circuitsonline.net/forum/view/71342 (12-11-2019)

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lorentzkracht

Wat is magnetisme?

Magnetische flux

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!