fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het botsendedeeltjesmodel is een manier om te kijken naar materie.

botsendedeeltjesmodel
Je beschouwt daarbij een stof als een heleboel deeltjes die constant tegen elkaar aanbotsen, de concentratie, de verdelingsgraad en de temperatuur zeggen vervolgens veel over hoe vaak en met hoeveel kracht stoffen botsen. Laten we beginnen bij het model en dan ingaan op deze drie factoren.

Als twee verschillende stoffen met elkaar reageren in een reactie, dan moeten deze stoffen eerst tegen elkaar aanbotsen. Niet elke botsing leidt tot een reactie. De botsingen die wel tot een reactie leiden, worden effectieve botsingen genoemd.

Er zijn een aantal dingen die kunnen beïnvloeden hoeveel effectieve botsingen er zijn. De twee belangrijkste regels zijn:

  • Als er meer deeltjes tegen elkaar aan botsen, dan zijn er meer effectieve botsingen.
  • Als deeltjes harder op elkaar botsen, dan zijn er meer effectieve botsingen.

Hoe meer effectieve botsingen er zijn, hoe sneller de reactie verloopt. Het aantal effectieve botsingen beïnvloedt dus de reactiesnelheid.

Het botsende deeltjesmodel helpt ons om uit te kunnen leggen wat de invloed van verschillende factoren op de reactiesnelheid is.

Concentratie
Als je de concentratie van een stof verhogen, dan zijn er dus meer deeltjes van die stof in dezelfde ruimte. Daardoor zijn er ook meer botsingen en dus ook meer effectieve botsingen. Als je de concentratie van één van de stoffen in de reactie dus vergroot, is de reactiesnelheid dus groter.

Verdelingsgraad
De verdelingsgraad van een stof zegt iets over hoe goed de stof verdeeld is . De verdelingsgraad is hoger als de stof fijner verdeeld is. Als een stof fijner verdeeld is, betekent dit dat er meer oppervlakte van de stof kan botsen met andere deeltjes. Alleen de deeltjes aan de rand kunnen namelijk botsen. Als er meer deeltjes kunnen botsen, zijn er dus meer effectieve botsingen en is de reactiesnelheid groter.

Zo werkt de app

Temperatuur
Bij een hogere temperatuur bewegen deeltjes sneller. Doordat ze een grotere snelheid hebben, botsen ze vaker tegen andere deeltjes. De botsingen die gemaakt worden zijn ook krachtiger, omdat ze meer snelheid hebben. Deze twee dingen zorgen er allebei voor dat er meer effectieve botsingen zijn en dus wordt de reactiesnelheid verhoogd.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp