START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Energie: hoe reken je er mee?

Energie gebruik je om te zorgen dat dingen werken.

Elektrische apparaten hebben bijvoorbeeld energie nodig. Maar jij hebt ook energie nodig als je naar school fietst.

Hoe kun je hier mee rekenen? Mr. Chadd legt het uit.

energie hoe reken je er mee

Energie omzetten

Energie wordt gemeten in Joule. Om energie te kunnen gebruiken moet het soms van de ene vorm worden omgezet in een andere vorm. Als je niet meer helemaal weet wat voor soorten energie er zijn, kijk dan even in dit artikel .

In een elektrische auto wordt elektrische energie bijvoorbeeld omgezet in bewegingsenergie en warmte door de motor. De totale energie blijft altijd gelijk, want energie gaat nooit verloren. Helaas wordt alleen niet alle energie nuttig gebruikt. De hoeveelheid nuttige energie wordt berekend met behulp van het rendement. De formule hiervoor is:

energie formule

Vermogen

Het vermogen is de hoeveelheid energie die een apparaat in één seconde kan omzetten. Je geeft dit aan met de letter P en het wordt gemeten in J/s of in Watt. Met het vermogen kun je ook de energie berekenen door de volgende formule:

energie formule

Als het vermogen van een apparaat bijvoorbeeld 500 W is en hij werkt voor 6 seconden dan is de energie 6 x 500 = 3000 J.

Energie wordt ook wel gemeten in kilowattuur (kWh). Dit is de hoeveelheid energie die een bepaald apparaat verbruikt als hij een uur aan zou staan. Je kunt kilowattuur omrekenen naar Joule door het aantal kWh te vermenigvuldigen met 3.600.000. Andersom kun je van Joule naar kWh gaan door te delen door 3.600.000. Omdat je dan met heel grote getallen te maken hebt, wordt Joule soms ook wel in MJ weergegeven. 1 MJ is gelijk aan 1 miljoen Joule.

Oefen nu zelf met de volgende oefenvraag!

Wat gebeurt er met het rendement als de nuttige energie groter wordt terwijl de totale energie gelijk blijft?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vermogen en rendement

Hoe bereken je rendement?

Watt, Volt en Ampère

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!