fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Energie gebruik je om te zorgen dat dingen werken.

Elektrische apparaten hebben bijvoorbeeld energie nodig. Maar jij hebt ook energie nodig als je naar school fietst.

Hoe kun je hier mee rekenen? Mr. Chadd legt het uit.

energie hoe reken je er mee
Energie omzetten
Energie wordt gemeten in Joule. Om energie te kunnen gebruiken moet het soms van de ene vorm worden omgezet in een andere vorm. Als je niet meer helemaal weet wat voor soorten energie er zijn, kijk dan even in dit artikel.


In een elektrische auto wordt elektrische energie bijvoorbeeld omgezet in bewegingsenergie en warmte door de motor. De totale energie blijft altijd gelijk, want energie gaat nooit verloren. Helaas wordt alleen niet alle energie nuttig gebruikt. De hoeveelheid nuttige energie wordt berekend met behulp van het rendement. De formule hiervoor is:

energie formule

Vermogen
Het vermogen is de hoeveelheid energie die een apparaat in één seconde kan omzetten. Je geeft dit aan met de letter P en het wordt gemeten in J/s of in Watt. Met het vermogen kun je ook de energie berekenen door de volgende formule:
energie formule
Als het vermogen van een apparaat bijvoorbeeld 500 W is en hij werkt voor 6 seconden dan is de energie 6 x 500 = 3000 J.

Energie wordt ook wel gemeten in kilowattuur (kWh). Dit is de hoeveelheid energie die een bepaald apparaat verbruikt als hij een uur aan zou staan. Je kunt kilowattuur omrekenen naar Joule door het aantal kWh te vermenigvuldigen met 3.600.000. Andersom kun je van Joule naar kWh gaan door te delen door 3.600.000. Omdat je dan met heel grote getallen te maken hebt, wordt Joule soms ook wel in MJ weergegeven. 1 MJ is gelijk aan 1 miljoen Joule.

Oefen nu zelf met de volgende oefenvraag!
Wat gebeurt er met het rendement als de nuttige energie groter wordt terwijl de totale energie gelijk blijft?

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp