fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Watt, Volt en Ampère: deze woorden hoor je vaak wanneer je het over elektriciteit hebt.

Het zijn alle drie eenheden, maar voor welke grootheid worden ze eigenlijk gebruikt?

En wat hebben ze met elkaar te maken? Mr. Chadd legt het voor je uit!

watt, volt en ampere
Watt
Watt (W) is de eenheid van vermogen (P) en geeft aan hoeveel energie een apparaat in een bepaalde tijd verbruikt. Watt kun je ook uitdrukken als joule per seconde, want joule is de eenheid voor de hoeveelheid energie. Wanneer een apparaat 1 Watt gebruikt, gebruikt deze dus 1 joule per seconde. Soms wordt er ook gebruik van het kilowattuur (kWh). Het kilowattuur is een hoeveelheid elektrische energie: als je een apparaat met een vermogen van 1 kW één uur laat werken, is er de energie van 1 kWh verbruikt. Eén kilowattuur staat dus gelijk aan 3.600.000 joule, of 3,6 MJ, want E = P × t = 1000 Watt × 3600 seconden = 3.600.000 joule.

Zo werkt de app

Ampère en Volt
Ampère (A) is de eenheid van stroomsterkte (I) en geeft aan hoeveel elektriciteit (lees: hoeveel elektronen) er door een apparaat loopt.

Volt (V) is de eenheid voor spanning (U) en geeft aan hoeveel energie de elektriciteit met zich mee brengt.

Wat hebben ze met elkaar te maken?
Het verschil tussen Ampère en Volt kun je als volgt zien: Ampère geeft aan hoeveel elektronen er door het apparaat lopen, en Volt geeft aan hoeveel energie elk van deze elektronen met zich meeneemt. Ten slotte geeft het aantal Watt aan hoeveel energie het apparaat daadwerkelijk per seconde gebruikt.

De formule die deze drie eenheden gebruikt gaat als volgt:

  • P = UI
  • P = vermogen in Watt
  • U = spanning in Volt
  • I = stroomsterkte in Ampère

Als je dus 2 van de 3 gegevens over een apparaat hebt, dan kun je de laatste berekenen!

Opdrachten

  1. De magnetron van Mr. Chadd heeft een stroomsterkte van 6 A en een spanning van 125 Volt. Wat is het vermogen van de magnetron?
  2. Mr. Chadd heeft een nieuwe magnetron gekocht en gebruikt deze om een maaltijd op te warmen. Hij doet dit 2,5 minuten lang en gebruikt hierbij in totaal 1,35 x 105 J aan energie. De stroomsterkte van deze magnetron is 7,5 A. Wat is de spanning van deze magnetron?

Loop jij vaak vast bij Natuurkunde? Kan gebeuren natuurlijk en met onze  1-op-1 bijles ben je snel weer goed op weg!Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp