START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Elektriciteit (spanningsbronnen)

Elektriciteit (spanningsbronnen)

Elektriciteit is de verzamelnaam voor verschijnselen die te maken hebben met elektrische energie, zoals spanning en stroom.

elektriciteit

Bewegende lading is een elektrische stroom. Veel mensen gebruiken de woorden ‘stroom’ en ‘spanning’ verkeerd. Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat er ‘stroom op een stopcontact staat’. Dat is niet waar, want als er geen stekker in zit, loopt er geen stroom. Er staat alleen spanning op, die ervoor zorgt dat er een stroom kán gaan lopen.

Stroom en spanning

Allereerst de stroomsterkte. Zoals de naam al zegt, geeft deze aan hoe ‘sterk’ de stroom is, oftewel hoeveel lading (dus hoeveel elektronen) er eigenlijk elke seconde door een draad heen bewegen. Elektrische lading wordt gemeten in Coulumb (afkorting C), stroomsterkte wordt gemeten in Ampère (afkorting A). Als de stroomsterkte in een draad 1 Ampère is, betekent het dat er 1 Coulomb per seconde door deze draad stroomt.

Bij geladen voorwerpen spreek je van spanning. De eenheid voor elektrische spanning is volt (V). De spanning geeft aan hoeveel energie het voor de elektronen kost om van een bepaald punt in een stroomkring naar een ander bepaald punt te bewegen (bijvoorbeeld door de gloeidraad van een lamp heen).

Elektriciteit from Mr. Chadd on Vimeo .

Spanningsbronnen

Spanningsbronnen zorgen voor een elektrische stroom die de elektrische energie naar een andere plaats brengt. Voor het realiseren van een stroomkring , is er altijd een spanningsbron nodig. In sommige stoffen zitten elektronen vast, die stoffen heten isolatoren. Als de elektronen los zitten, heet de stof een geleider. Een stroomkring is opgebouwd uit geleiders. Een spanningsbron zorgt voor spanning, die hij ook ‘rondpompt’. Als een spanningsbron spanning terug krijgt is er sprake van een gesloten stroomkring. Als er geen stroom loopt wordt er ook geen energie afgegeven. Een spanningsbron gebruikt dus alleen energie als er ook stroom loopt. Een batterij zorgt continu voor een bepaalde elektrische spanning maar zolang de batterij niet is aangesloten en er geen stroom loopt verbruikt een batterij geen energie. Hieronder zie je een plaatje van een stroomkring.

Stroomkring

Elke spanningsbron heeft twee polen: de pluspool en de minpool . In het plaatje is dit aangegeven met een + en een – tekentje. Als de spanningsbron is opgenomen in een stroomkring, verlaat de stroom de spanningsbron bij de pluspool en komt terug bij de minpool. Een spanningsbron met een vaste plus- en minpool noem je een gelijkspanningsbron. Er zijn ook spanningsbronnen waar de plus- en minpool voortdurend wisselen. Zulke spanningsbronnen noem je wisselspanningsbronnen. Bij het lichtnet thuis wisselen plus en minpolen 50 maal per seconde. Op het stopcontact staat dus een wisselspanning van 50Hz. Daarbij wisselt de stroomrichting ook voortdurend. Dat noem je wisselstroom.

Een spanningsbron houdt dus de elektrische stroom in stand en levert elektrische energie. De lading vervoert energie van de spanningsbron naar het apparaat. Voorbeelden van spanningsbronnen zijn accu’s of batterijen.

Door spanningsbronnen in serie te schakelen, wordt de spanning groter. U = U 1

  • U 2
  • U 3
  • … etc. Wanneer spanningsbronnen parallel worden geschakeld, is de spanning juist overal gelijk, dus U 1 = U 2 = U 3 etc.

Opdrachten

  1. Hoeveel polen heeft een spanningsbron?
  2. In welke eenheid wordt spanning uitgedrukt?
  3. Wat is het verschil tussen gelijkspanning en wisselspanning?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Elektriciteit opwekken

De geleiding van stroom

Hoe werkt een batterij?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!