fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Sommige stoffen geleiden stroom, anderen weer niet. Hoe kan dat?

Elektrische geleiding is het transport van elektrische ladingen door geladen deeltjes.

Een stof kan alleen stroom geleiden wanneer er deeltjes aanwezig zijn die de elektronenstroom kunnen doorgeven. Meer weten? Lees dan snel verder!

De geleiding van stroom
Metalen
Metalen geleiden zowel in vaste vorm als in vloeibare vorm stroom. De opbouw van metalen verklaart waarom ze stroom geleiden. Metalen zijn bij kamertemperatuur vaste stoffen en deze bestaan uit kristallen. Dit kristalrooster noemen we een metaalrooster. Het bestaat uit positieve metaalionen met daartussen losse elektronen. De elektronen kunnen vrij bewegen. De reden dat metalen goed stroom kunnen geleiden is de aanwezigheid van deze vrij bewegende elektronen, ook wel vrije elektronen of geleidingselektronen genoemd. Deze vrije elektronen kunnen de stroom, wat niets anders is dan elektronen, gemakkelijk door het metaal doorgeven.

Zouten
Zouten kunnen alleen stroom geleiden wanneer het zout vloeibaar (l) of opgelost in water is (aq). Verantwoordelijk voor de stroomgeleiding zijn de aanwezige ionen. Een ion is een atoom dat niet een gelijk aantal protonen en elektronen bevat. Er bestaan twee soorten ionen: positief en negatief. Wanneer een zout in vaste vorm is, zitten de geladen ionen op hun plaats vast. In een zout heb je te maken met een ionrooster. De binding tussen de positieve en negatieve ionen noemen we een ionbinding. Deze ionbinding vormt een zout, dat neutraal is en geen lading heeft. Wanneer een zout smelt of wordt opgelost in water komen de ionen los van elkaar. De geladen deeltjes kunnen vrij bewegen en hierdoor kan er lading verplaatst worden. Een gesmolten zout geleidt de stroom doordat de ionen in het gesmolten zout los van elkaar komen te liggen. Een opgelost zout in water geleidt de stroom door vrije ionen. Hoe meer vrije ionen in een oplossing aanwezig zijn, des te groter de stroomgeleiding is.

Zo werkt de app

Moleculaire stoffen
Moleculaire stoffen zijn opgebouwd uit moleculen: ongeladen deeltjes die bestaan uit atomen. De binding tussen twee atomen wordt tot stand gebracht door twee elektronen. Elk atoom levert een elektron voor de binding, dit noemen we ook wel atoombinding. De atoombindingen vormen in een moleculaire stof een atoomrooster. In een atoomrooster zitten de elektronen vast in atoombindingen, er zijn dus geen vrij beweegbare elektrische deeltjes. Dit zorgt er voor dat moleculaire stoffen geen stroom kunnen geleiden.

Opdrachten

  1. Wat moet er in een stof aanwezig zijn om stroom te kunnen geleiden?
  2. Waarom is er in een zout in vaste toestand geen geleiding mogelijk maar in vloeibare toestand wel?

Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp