fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Zoals je misschien wel weet kennen we in Nederland niet echt aardbevingen zoals bijvoorbeeld in China of Australië.

Dat komt omdat Nederland niet heel dicht bij een breuklijn ligt. Maar wat zijn die breuklijnen nou eigenlijk en hoe beïnvloeden ze de aarde?

aardplaten en breuklijnen
Breuklijnen
Breuklijnen zijn de lijnen die onze aardkorst in meerdere stukken verdelen. Ze lopen lang niet recht en kronkelen als een malle. De breuklijnen verdelen de aarde in verschillende platen: ook wel tektonische platen genoemd. De aarde bestaat uit 9 verschillende grote platen, en nog een paar kleinere platen. De allergrootste plaat die we kennen is de Pacifische plaat. Een bekend voorbeeld van een breuklijn is de San Andreas breuklijn.

Plaatbewegingen
De tektonische platen zijn niet alleen de platen waarop ons land ligt, maar ook de oceanische platen. Zo kunnen breuklijnen dus ook onder de oceaan liggen. Platen bewegen gemiddeld een aantal centimeter per jaar. Dit kan op verschillende manieren: transforme beweging, divergente beweging en convergente beweging.

Een transforme beweging van plaatgrenzen betekent dat de platen langs elkaar heen bewegen. Vergelijk het maar met het schuiven van je hand over je been, dit gaat als je een beetje druk zet niet altijd even gladjes maar met schokken. Dit gebeurt ook bij plaatgrenzen. Platen bewegen niet soepel langs elkaar, maar met schokken. Deze schokken kunnen uiteindelijk een aardbeving veroorzaken.

Bij een convergente plaatbeweging bewegen de platen naar elkaar toe. Dit kan tot gevolg hebben dat platen tegen elkaar opbotsen waarbij de zwaarste plaat onder de lichtste plaat kan duiken. Dit kan vervolgens gebergtes vormen, een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Andesgebergte. De oceanische plaat is vaak zwaarder dan de continentale plaat, en zal dus vaker onder de andere plaat duiken.

Zo werkt onze app

Een divergente plaatbeweging is een beweging waarbij de platen van elkaar af bewegen. Hier groeien de oceanische platen ook weer aan! Dit komt omdat de platen een soort gat achterlaten en daar stroomt vervolgens magma in, die het gat weer opvult. Zo maakt de aarde dus eigenlijk zijn eigen aardplaten!

De aardplaten bewegen door de vloeibare lagen die onder de aardplaten door stromen. En ooit gewild om naar de andere kant van de wereld te graven? Of gewoon naar het magma toe? Graaf dan maar even door, want de tektonische platen zijn wel 100 km dik!

Om te checken of je het goed begrepen hebt kun je de onderstaande oefenvraag maken:
Welke bewegingen kunnen rondom een breuklijn plaatsvinden en wat zijn voorbeelden van de gevolgen?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp