Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Aardplaten, breuklijnen en plaatbeweging

Zoals je misschien wel weet kennen we in Nederland niet echt aardbevingen zoals bijvoorbeeld in China of Australië.

Dat komt omdat Nederland niet heel dicht bij een breuklijn ligt. Maar wat zijn die breuklijnen nou eigenlijk en hoe beïnvloeden ze de aarde?

aardplaten en breuklijnen

Breuklijnen

Breuklijnen zijn de lijnen die onze aardkorst in meerdere stukken verdelen. Ze lopen lang niet recht en kronkelen als een malle. De breuklijnen verdelen de aarde in verschillende platen: ook wel tektonische platen genoemd. De aarde bestaat uit 9 verschillende grote platen, en nog een paar kleinere platen. De allergrootste plaat die we kennen is de Pacifische plaat. Een bekend voorbeeld van een breuklijn is de San Andreas breuklijn.

Plaatbewegingen

De tektonische platen zijn niet alleen de platen waarop ons land ligt, maar ook de oceanische platen. Zo kunnen breuklijnen dus ook onder de oceaan liggen. Platen bewegen gemiddeld een aantal centimeter per jaar. Dit kan op verschillende manieren: transforme beweging, divergente beweging en convergente beweging.

Een transforme beweging van plaatgrenzen betekent dat de platen langs elkaar heen bewegen. Vergelijk het maar met het schuiven van je hand over je been, dit gaat als je een beetje druk zet niet altijd even gladjes maar met schokken. Dit gebeurt ook bij plaatgrenzen. Platen bewegen niet soepel langs elkaar, maar met schokken. Deze schokken kunnen uiteindelijk een aardbeving veroorzaken.

Bij een convergente plaatbeweging bewegen de platen naar elkaar toe. Dit kan tot gevolg hebben dat platen tegen elkaar opbotsen waarbij de zwaarste plaat onder de lichtste plaat kan duiken. Dit kan vervolgens gebergtes vormen, een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Andesgebergte. De oceanische plaat is vaak zwaarder dan de continentale plaat, en zal dus vaker onder de andere plaat duiken.

Zo werkt onze app

Een divergente plaatbeweging is een beweging waarbij de platen van elkaar af bewegen. Hier groeien de oceanische platen ook weer aan! Dit komt omdat de platen een soort gat achterlaten en daar stroomt vervolgens magma in, die het gat weer opvult. Zo maakt de aarde dus eigenlijk zijn eigen aardplaten!

De aardplaten bewegen door de vloeibare lagen die onder de aardplaten door stromen. En ooit gewild om naar de andere kant van de wereld te graven? Of gewoon naar het magma toe? Graaf dan maar even door, want de tektonische platen zijn wel 100 km dik!

Om te checken of je het goed begrepen hebt kun je de onderstaande oefenvraag maken:

Welke bewegingen kunnen rondom een breuklijn plaatsvinden en wat zijn voorbeelden van de gevolgen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Gesteente

Grand Canyon

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}