fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je ziet het vaak voorbij komen in het nieuws, verwoestende aardbevingen. Duizenden mensen komen dan zonder huis te zitten.

Wat verschrikkelijk! Maar wat is een aardbeving precies en hoe
ontstaan ze eigenlijk? Dat lees je allemaal hier!

Aardbevingen
Het ontstaan van aardbevingen
Een aardbeving is helaas een veel voorkomende natuurramp. Tijdens een aardbeving trilt of schokt de aardkorst omdat er veel energie vrijkomt. Vaak ontstaan aardbevingen door het verschuiven van tektonische platen. Deze platen kunnen naar elkaar toe bewegen (convergentie), van elkaar af (divergentie) en langs elkaar (transversaal). Deze plaatbewegingen gebeuren vaak plotseling, er is dan meestal al jarenlang spanning opgebouwd. Een aardbeving begint altijd onder de grond in het hypocentrum met schokken die doordringen tot de aardkorst. De plek aan het aardoppervlak recht boven het hypocentrum noemen we het epicentrum, hier is de schok vaak het grootst. Aardbevingen komen dus vaak voor aan de grenzen van platen. Landen die in de buurt liggen van zo’n plaatgrens hebben dus een grotere kans op een aardbeving. Wanneer een beving plaatsvindt onder het zeeoppervlak spreken we van een zeebeving, de golven die worden veroorzaakt door een zeebeving heten ook wel een Tsunami.

Meten van aardbevingen
Aardbevingen worden meestal gemeten met de schaal van Richter. De schaal van Richter geeft de zwaarte van de aardbeving aan met een getal tussen de 1 en 9. Een negen is het zwaarst en veel huizen storten dan ook in. Bij een aardbeving van 1 op de schaal van Richter voel je niet meer dan een vrachtwagen die door je straat rijdt.

Zo werkt de app

Aardbevingen in Nederland
Nederland ligt in het midden van de Euraziatische plaat, dus we zouden in principe niet bang hoeven zijn voor aardbevingen. Toch komen er wel eens aardbevingen voor in Nederland. Dat heeft twee redenen:

1. In het zuiden van Nederland komen soms aardbevingen voor door de verschuiving van de aardplaten in de Alpen. Deze aardbevingen hebben meestal een sterkte tussen de twee en vier op de schaal van Richter.

2. In het noorden van Nederland, vooral in Groningen, komen regelmatig aardbevingen voor die zijn veroorzaakt door gaswinning. Door de gaswinning klinkt de bodem in, daardoor daalt de bodem. Dit gaat soms gepaard met een aardschok of –beving.

Snap je het helemaal? Test jezelf!
Het epicentrum van een aardbeving in Groningen lag in het dorpje Loppersum. Als we het hebben over het epicentrum, is deze dan ondergrond of aan het aardoppervlak?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp