START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Tsunami’s: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Een tsunami is een gevaarlijke natuurramp die meer dan eens voor vele slachtoffers heeft gezorgd.

Maar hoe ontstaan tsunami’s en wat kunnen de gevolgen zijn?

Je leest er meer over in dit artikel!

Wat is een tsunami?

Tsunami’s zijn eigenlijk hele hoge golven die gehele kustgebieden volledig kunnen verwoesten. De bekendste en een van de schadelijkste tsunami’s was die van Indonesië in 2004, waar 230.000 mensen overleden zijn door de golf en nog eens 2,5 miljoen mensen hun huis voor goed moesten verlaten.

Hoe ontstaat een tsunami?

Het begint vaak met een enorme aardbeving op zee (ook wel zeebeving). Door de schok van de aardbeving ontstaat er een golf en door nieuwe trillingen wordt dit water met een hele hoge snelheid weggeduwd, ook richting de kust. Deze golf kan heel ver reiken, de tsunami van Indonesië was rondom de aardbeving in heel veel landen te merken. Hierdoor ontstaan er golven, die steeds hoger worden naarmate de golf zich verplaatst richting het land. Dit komt omdat het water steeds ondieper wordt, en het opkomende water als het ware tegengehouden wordt door de bodem. Vaak is er ook niet één golf, maar één grote en daarna nog enkele iets minder heftige golven. De voorkant van de golf krijg meer druk dan de achterkant. Het water kan maar een kant op, en dat is omhoog.

Zo werkt de app

Doordat de voorkant veel kracht voelt, zuigt het aan de voorkant veel water van de kust weg. Hierdoor kan er voor een tsunami de kust bereikt, tien tot honderden meters terugtrekken van het strand. Omdat het water met een enorme snelheid richting het strand beweegt, en de bodem meer tegendruk geeft, wordt de golf steeds hoger en hoger. Hierdoor ontstaat er een steeds hogere muur van water, en als deze de kust bereikt overspoelt deze het kustgebied, met alle gevolgen van dien…

Oefenvraag:

Hoe komt het dat de vloedgolf enorm in hoogte kan toenemen als deze steeds dichterbij de kust komt?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden

Aanlandige en aflandige wind

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!