fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een tsunami is een gevaarlijke natuurramp die meer dan eens voor vele slachtoffers heeft gezorgd.

Maar hoe ontstaan tsunami’s en wat kunnen de gevolgen zijn?

Je leest er meer over in dit artikel!

Wat is een tsunami?
Tsunami’s zijn eigenlijk hele hoge golven die gehele kustgebieden volledig kunnen verwoesten. De bekendste en een van de schadelijkste tsunami’s was die van Indonesië in 2004, waar 230.000 mensen overleden zijn door de golf en nog eens 2,5 miljoen mensen hun huis voor goed moesten verlaten.

Hoe ontstaat een tsunami?
Het begint vaak met een enorme aardbeving op zee (ook wel zeebeving). Door de schok van de aardbeving ontstaat er een golf en door nieuwe trillingen wordt dit water met een hele hoge snelheid weggeduwd, ook richting de kust. Deze golf kan heel ver reiken, de tsunami van Indonesië was rondom de aardbeving in heel veel landen te merken. Hierdoor ontstaan er golven, die steeds hoger worden naarmate de golf zich verplaatst richting het land. Dit komt omdat het water steeds ondieper wordt, en het opkomende water als het ware tegengehouden wordt door de bodem. Vaak is er ook niet één golf, maar één grote en daarna nog enkele iets minder heftige golven. De voorkant van de golf krijg meer druk dan de achterkant. Het water kan maar een kant op, en dat is omhoog.

Zo werkt de app

Doordat de voorkant veel kracht voelt, zuigt het aan de voorkant veel water van de kust weg. Hierdoor kan er voor een tsunami de kust bereikt, tien tot honderden meters terugtrekken van het strand. Omdat het water met een enorme snelheid richting het strand beweegt, en de bodem meer tegendruk geeft, wordt de golf steeds hoger en hoger. Hierdoor ontstaat er een steeds hogere muur van water, en als deze de kust bereikt overspoelt deze het kustgebied, met alle gevolgen van dien…

Oefenvraag:
Hoe komt het dat de vloedgolf enorm in hoogte kan toenemen als deze steeds dichterbij de kust komt?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp