Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Tsunami’s: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Een tsunami is een gevaarlijke natuurramp die meer dan eens voor vele slachtoffers heeft gezorgd.

Maar hoe ontstaan tsunami’s en wat kunnen de gevolgen zijn?

Je leest er meer over in dit artikel!

Wat is een tsunami?

Tsunami’s zijn eigenlijk hele hoge golven die gehele kustgebieden volledig kunnen verwoesten. De bekendste en een van de schadelijkste tsunami’s was die van Indonesië in 2004, waar 230.000 mensen overleden zijn door de golf en nog eens 2,5 miljoen mensen hun huis voor goed moesten verlaten.

Hoe ontstaat een tsunami?

Het begint vaak met een enorme aardbeving op zee (ook wel zeebeving). Door de schok van de aardbeving ontstaat er een golf en door nieuwe trillingen wordt dit water met een hele hoge snelheid weggeduwd, ook richting de kust. Deze golf kan heel ver reiken, de tsunami van Indonesië was rondom de aardbeving in heel veel landen te merken. Hierdoor ontstaan er golven, die steeds hoger worden naarmate de golf zich verplaatst richting het land. Dit komt omdat het water steeds ondieper wordt, en het opkomende water als het ware tegengehouden wordt door de bodem. Vaak is er ook niet één golf, maar één grote en daarna nog enkele iets minder heftige golven. De voorkant van de golf krijg meer druk dan de achterkant. Het water kan maar een kant op, en dat is omhoog.

Zo werkt de app

Doordat de voorkant veel kracht voelt, zuigt het aan de voorkant veel water van de kust weg. Hierdoor kan er voor een tsunami de kust bereikt, tien tot honderden meters terugtrekken van het strand. Omdat het water met een enorme snelheid richting het strand beweegt, en de bodem meer tegendruk geeft, wordt de golf steeds hoger en hoger. Hierdoor ontstaat er een steeds hogere muur van water, en als deze de kust bereikt overspoelt deze het kustgebied, met alle gevolgen van dien…

Oefenvraag:

Hoe komt het dat de vloedgolf enorm in hoogte kan toenemen als deze steeds dichterbij de kust komt?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden

Aanlandige en aflandige wind

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}