fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden

Hoge- en lagedrukgebieden, je hebt er vast wel eens de weerman na het achtuurjournaal over horen praten.

De drukgebieden kunnen onder andere voor regen zorgen. Ook als we weer eens naar school toe moeten fietsen tegen de wind in kun je de schuld geven aan deze gebieden. Om ons heen is er ook luchtdruk, zo drukt er momenteel ongeveer 20.000 kilo lucht op jouw lichaam! Maar wat zijn dit nou exact en hoe ontstaan ze? Lees er alles over in dit artikel!

hogedruk en lagedruk
Wat zijn hoge en lage- en drukgebieden?
Wat zijn die gebieden met zoveel impact nou precies? Ten eerste is het handig om te weten dat we het nu eigenlijk alleen gaan hebben over lucht. En lucht bestaat vaak uit verdampte waterdruppeltjes en nog wat andere gassen, maar die laten we nu even buiten beschouwing.
Laten we beginnen bij een lagedrukgebied. De naam zegt het misschien al: er is een lage druk. Er zitten weinig luchtdeeltjes op een bepaald oppervlak.

Hoe ontstaan lage- en hogedrukgebieden?
Lagedrukgebieden ontstaan onder andere boven de evenaar. Hier is het heel erg warm, en warme lucht stijgt op. De lucht laat een soort lege ruimte dichtbij de aarde over, een soort ‘gat’. Zodra de lucht bovenin is aangekomen, dan stroomt het weg naar links en rechts. Ook wel naar het noorden en het zuiden toe.
Omdat de lucht nu niet meer opgewarmd wordt vanaf de aarde, koelt de lucht af. Koude lucht gaat dalen en het gaat dus weer richting de aarde toe stromen. Dit gebeurt met al de lucht die is gaan stijgen, en hierdoor duwt er super veel lucht richting het aardoppervlak op de plek waar de lucht weer afkoelt. Dit is dan ook, je raadt het misschien al, een hogedrukgebied!
wind directies
Hoe ontstaat wind?
Goed, we weten nu een beetje hoe de hoge- en lagedrukgebieden ontstaan. Maar hoe zorgt dit dan voor wind? Heel simpel eigenlijk. Een hogedrukgebied kent super veel luchtdeeltjes in een bepaald gebied. Hierdoor hebben de luchtdeeltjes weinig ruimte om te bewegen. Maar bij het lagedrukgebied hebben de luchtdeeltjes veel ruimte om te bewegen. De lucht in het hogedrukgebied wil dus heel graag verplaatsen naar een lagedrukgebied, en dat doen ze dan ook! Er ontstaat een luchtstroom van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied: oftewel wind!

Zo werkt de app!

Hoe en waar ontstaat regen?
Lagedrukgebieden kennen dus veel warmte. Warme lucht kan veel vocht vasthouden, en daarom is het ook vaak vochtig rondom een lagedrukgebied. Zodra de warme, vochtige lucht zijn hoogste punt bereikt begint deze lucht af te koelen. Koude lucht kan geen vocht vasthouden en daardoor laat de lucht al het water los. Het begint te regenen. Daarom vinden we bijvoorbeeld bij de evenaar regenwouden, en in de hogedrukgebieden daaromheen bijvoorbeeld woestijnen. De lucht is dan al uitgeregend en bevat geen water meer!

Voorbeeldvraag:
Hoe kan het dat je een tropisch regenwoud vindt rondom de evenaar?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp