Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Bergen: hoe zijn die ontstaan?

Bergen steken vaak als gigantische rotsen uit het landschap.

Hele bekende bergen zijn bijvoorbeeld de Mount Everest, de Kilimanjaro of de Mont Ventoux waar vaak de Tour de France een etappe kent. Hoe ontstaan zulke joekels van omhoog geduwde stenen nou eigenlijk?

hoe zijn bergen ontstaan

Zoals je misschien weet is onze aarde opgedeeld in verschillende platen . Je kunt dit een klein beetje vergelijken met een schilletje van een ei met barsten er in. De platen drijven op de bewegende binnenste delen van de aarde, dit is namelijk magma. Het magma stroomt heel erg langzaam onder het aardoppervlak en hierdoor kunnen platen gaan bewegen. Je kunt je wel voorstellen dat het heel lang kan duren voordat deze platen veel hebben bewogen. Platen bewegen op verschillende manieren en dat kan naar elkaar toe, van elkaar af of langs elkaar heen.

Voor bergvorming gaan we kijken naar platen die naar elkaar toe bewegen.

Als ze naar elkaar toe bewegen, dan noem je dit ook wel een convergente beweging. De zwaardere plaat duikt onder de lichtere plaat, waardoor de zwaardere plaat de lichtere omhoog duwt. Als een soort kreukelzone gaat de lichtere plaat plooien en als dit lang genoeg doorgaat ontstaan er heuse bergen langs de hele breuklijn. Het ontstaan van bergen duurt wel miljoenen jaren!

Zo werkt de app

Bergen kunnen natuurlijk ook als vulkaan ontstaan en dat kan zowel convergent (botsende platen) als divergent (wegdrijvende platen) plaatsvinden. Hiervoor hebben we wat kennis over het binnenste van de aarde nodig. Onder de aardplaten stroomt namelijk magma. Wanneer twee platen naar elkaar toe bewegen smelt de plaat die naar beneden wordt geduwd, waardoor een ophoping van magma ontstaat. Daardoor kan een “stratovulkaan” ontstaan, die de typische vorm van een grote kegel heeft met een gat er bovenin. Bijvoorbeeld de Kilimanjaro is eigenlijk een stratovulkaan . Andersom kan het ook zijn dat twee platen van elkaar af bewegen, dat is een divergente beweging . Het magma stroomt omhoog, en vult dit gat op. Maar het magma dat uit de aarde stroomt, dat hoopt zichzelf op zolang er ruimte is om uit de platen te stromen. Hierdoor ontstaat een rift , een vulkanische bergrug in het midden van een vallei. Meestal zitten deze onder water op hele grote scheuren, zoals midden onder de Atlantische oceaan, maar je vindt ze overal bijvoorbeeld de Vogezen in het Oosten van Frankrijk, die zijn een overblijfsel van een rift, de bergen zijn daar nog steeds 1400 meter hoog.

Voorbeeldvraag :

Welke manier van plaatbeweging kan voor een berg zorgen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wolken

Aanlandige en aflandige wind

Corioliseffect

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}