fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Aanlandige en aflandige wind: wat is het en wat is het verschil?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je ligt te relaxen op je luchtbedje in zee maar door de aflandige wind lig je ineens heel wat meters verder van het strand dan je dacht!

Door wat? Ja, door aflandige wind! Het tegenovergestelde hiervan is aanlandige wind. Wat het is en wat het verschil is lees je in dit artikel.

aanlandige wind en aflandige wind
Aflandige wind
Laten we teruggaan naar het luchtbed. Je ligt lekker te chillen op zee en opeens drijf je verder af dan je hoopte, je moet nu een stuk verder terug zwemmen dan je heen zwom. Dit wordt veroorzaakt door de aflandige wind. Dit is de wind die vanaf de kust richting de zee waait. De wind gaat dus van het land af. Hierdoor wordt de bovenlaag van het zeewater ook van de kust af geblazen, net waar jij lag!

Zo werkt de app!

Aanlandige wind
Aanlandige wind, je raadt het misschien al, is de wind die naar het land toe waait. Deze wind komt vaak van zee en neemt dus ook lucht van boven de zee mee. Boven de zee verdampt er veel water, dus de kans op regen is veel groter als er aanlandige wind is. Aflandige wind is vaak veel droger, omdat er op land veel minder water aanwezig is om te verdampen.

Voorbeeldvraag:
Hoe kan het dat aflandige wind droger kan zijn dan aanlandige wind?

Vond je dit een interessant onderwerp? Er is nog veel meer te vertellen over de wind! Hoe het ontstaat bijvoorbeeld, als gevolg van de invloed van hoge- en lagedrukgebieden! Of wanneer de wind zo heftig wordt dat er een orkaan ontstaat!

Samenvatting

Aflandige wind is de wind die vanaf de kust richting de zee waait. Aanlandige wind komt vaak van zee en neemt dus ook lucht van boven de zee mee.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp