fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Wet van Buys Ballot, je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen tijdens de Aardrijkskundeles.

Maar wat was die wet ook alweer? Dat legt Mr. Chadd hier voor je uit!

Lucht stroomt altijd van hoge luchtdruk naar een lage luchtdrukgebied. Dit is hoe wind ontstaat. Dit noemen we ook wel de wet van Buys Ballot.
wet van buys
Er is alleen wel wat bijzonders met die wind aan de hand! De lucht stroomt namelijk met een kleine afwijking. Op het noordelijk halfrond heeft de wind namelijk een afwijking naar rechts, op het zuidelijk halfrond een afwijking naar links. De oorzaak hiervan is het corioliseffect, wat dat precies is zullen we zometeen uitleggen.

Wat belangrijk is om te onthouden is het volgende: “Op het noordelijk halfrond waait de wind van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied met een afwijking naar rechts.”
de wet van buys ballot
Zoals je op bovenstaande deze afbeelding kunt zien, heeft de wind op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts (je moet wel met de wind meekijken als je bijvoorbeeld van 30 graden noorderbreedte naar de evenaar kijkt).

Zo werkt de app!

Het Corioliseffect
Wind legt wel honderden kilometers af. Je kunt je wel voorstellen dat het een tijdje duurt voordat de lucht verplaatst is. Ondertussen draait de aarde door, en hierdoor ontstaat het Corioliseffect die dus voor deze afwijking van wind zorgt. Je kunt het vergelijken met het tekenen van een lijn op een draaiende wereldbol. Je begint op een bepaald punt en zal nooit recht onder dit punt eindigen, doordat de bol draait zul je namelijk schuin onder je beginpunt eindigen. Hetzelfde gebeurt met wind op aarde.

Oefenvraag
Ik sta op het zuidelijk halfrond. Heeft de wind dan een afwijking naar rechts of naar links?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp