Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Wet van Buys Ballot en het Corioliseffect

De Wet van Buys Ballot, je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen tijdens de Aardrijkskundeles.

Maar wat was die wet ook alweer? Dat legt Mr. Chadd hier voor je uit!

Lucht stroomt altijd van hoge luchtdruk naar een lage luchtdrukgebied. Dit is hoe wind ontstaat. Dit noemen we ook wel de wet van Buys Ballot.

wet van buys

Er is alleen wel wat bijzonders met die wind aan de hand! De lucht stroomt namelijk met een kleine afwijking. Op het noordelijk halfrond heeft de wind namelijk een afwijking naar rechts, op het zuidelijk halfrond een afwijking naar links. De oorzaak hiervan is het corioliseffect, wat dat precies is zullen we zometeen uitleggen.

Wat belangrijk is om te onthouden is het volgende: “Op het noordelijk halfrond waait de wind van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied met een afwijking naar rechts.”

de wet van buys ballot

Zoals je op bovenstaande deze afbeelding kunt zien, heeft de wind op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts (je moet wel met de wind meekijken als je bijvoorbeeld van 30 graden noorderbreedte naar de evenaar kijkt).

Zo werkt de app!

Het Corioliseffect

Wind legt wel honderden kilometers af. Je kunt je wel voorstellen dat het een tijdje duurt voordat de lucht verplaatst is. Ondertussen draait de aarde door, en hierdoor ontstaat het Corioliseffect die dus voor deze afwijking van wind zorgt. Je kunt het vergelijken met het tekenen van een lijn op een draaiende wereldbol. Je begint op een bepaald punt en zal nooit recht onder dit punt eindigen, doordat de bol draait zul je namelijk schuin onder je beginpunt eindigen. Hetzelfde gebeurt met wind op aarde.

Oefenvraag

Ik sta op het zuidelijk halfrond. Heeft de wind dan een afwijking naar rechts of naar links?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het corioliseffect

Exogene en endogene processen

Lengte- en breedtegraden bepalen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}