START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Wet van Buys Ballot en het Corioliseffect

De Wet van Buys Ballot, je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen tijdens de Aardrijkskundeles.

Maar wat was die wet ook alweer? Dat legt Mr. Chadd hier voor je uit!

Lucht stroomt altijd van hoge luchtdruk naar een lage luchtdrukgebied. Dit is hoe wind ontstaat. Dit noemen we ook wel de wet van Buys Ballot.

Er is alleen wel wat bijzonders met die wind aan de hand! De lucht stroomt namelijk met een kleine afwijking. Op het noordelijk halfrond heeft de wind namelijk een afwijking naar rechts, op het zuidelijk halfrond een afwijking naar links. De oorzaak hiervan is het corioliseffect, wat dat precies is zullen we zometeen uitleggen.

wet van buys

Wat belangrijk is om te onthouden is het volgende: “Op het noordelijk halfrond waait de wind van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied met een afwijking naar rechts.”

de wet van buys ballot

Zoals je op bovenstaande deze afbeelding kunt zien, heeft de wind op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts (je moet wel met de wind meekijken als je bijvoorbeeld van 30 graden noorderbreedte naar de evenaar kijkt).

Zo werkt de app!

Het Corioliseffect

Wind legt wel honderden kilometers af. Je kunt je wel voorstellen dat het een tijdje duurt voordat de lucht verplaatst is. Ondertussen draait de aarde door, en hierdoor ontstaat het Corioliseffect die dus voor deze afwijking van wind zorgt. Je kunt het vergelijken met het tekenen van een lijn op een draaiende wereldbol. Je begint op een bepaald punt en zal nooit recht onder dit punt eindigen, doordat de bol draait zul je namelijk schuin onder je beginpunt eindigen. Hetzelfde gebeurt met wind op aarde.

Oefenvraag

Ik sta op het zuidelijk halfrond. Heeft de wind dan een afwijking naar rechts of naar links?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het corioliseffect

Exogene en endogene processen

Lengte- en breedtegraden bepalen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!