START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Exogene en endogene processen

Exogene en endogene processen: wat zijn het en wat zijn de verschillen?

Lees er alles over in dit artikel!

Exogene processen zijn processen die zich afspelen buiten de aardkorst. Exo betekent “van buitenaf ontstaan” en kunnen gehele landschappen vervormen. Voorbeelden van exogene krachten zijn bijvoorbeeld verwering, erosie en sedimentatie .

exogeen en endogeen

Endogene processen zijn de processen die zich afspelen binnen de aardkorst. Endo betekent dan ook “van binnenuit ontstaan”. Zij hebben bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen veroorzaakt, door de energie die zich binnenin de aarde opstapelt en zo tot een uitbarsting kan komen. De oorsprong van alle endogene processen liggen dus middenin de aarde.

Morenen zijn bijvoorbeeld een gevolg van exogene krachten. Morenen zijn niets meer dan afgezet gletsjerpuin en kunnen hierdoor een soort landschap vormen. Gletsjers nemen door de tijd heen veel gesteente mee. Aan de onderkant en aan de zijkant van de gletsjers kunnen daar gesteentes afgezet worden en dit vormt uiteindelijk een morene. Het formaat van een morene verschilt heel erg, sommige zijn enkele meters lang en anderen zijn wel kilometers lang.

Voorbeeldvraag:

Wat is het verschil tussen endogene en exogene krachten? En noem een voorbeeld van iets dat is ontstaan door een van deze krachten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gesteente

Erosie

Retentiegebied

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!