Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Exogene en endogene processen

Exogene en endogene processen: wat zijn het en wat zijn de verschillen?

Lees er alles over in dit artikel!

Exogene processen zijn processen die zich afspelen buiten de aardkorst. Exo betekent “van buitenaf ontstaan” en kunnen gehele landschappen vervormen. Voorbeelden van exogene krachten zijn bijvoorbeeld verwering, erosie en sedimentatie .

exogeen en endogeen

Endogene processen zijn de processen die zich afspelen binnen de aardkorst. Endo betekent dan ook “van binnenuit ontstaan”. Zij hebben bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen veroorzaakt, door de energie die zich binnenin de aarde opstapelt en zo tot een uitbarsting kan komen. De oorsprong van alle endogene processen liggen dus middenin de aarde.

Morenen zijn bijvoorbeeld een gevolg van exogene krachten. Morenen zijn niets meer dan afgezet gletsjerpuin en kunnen hierdoor een soort landschap vormen. Gletsjers nemen door de tijd heen veel gesteente mee. Aan de onderkant en aan de zijkant van de gletsjers kunnen daar gesteentes afgezet worden en dit vormt uiteindelijk een morene. Het formaat van een morene verschilt heel erg, sommige zijn enkele meters lang en anderen zijn wel kilometers lang.

Voorbeeldvraag:

Wat is het verschil tussen endogene en exogene krachten? En noem een voorbeeld van iets dat is ontstaan door een van deze krachten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gesteente

Erosie

Retentiegebied

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}