fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Exogene en endogene processen: wat zijn het en wat zijn de verschillen?

Lees er alles over in dit artikel!

Exogene processen zijn processen die zich afspelen buiten de aardkorst. Exo betekent “van buitenaf ontstaan” en kunnen gehele landschappen vervormen. Voorbeelden van exogene krachten zijn bijvoorbeeld verwering, erosie en sedimentatie.
exogeen en edogeen
Endogene processen zijn de processen die zich afspelen binnen de aardkorst. Endo betekent dan ook “van binnenuit ontstaan”. Zij hebben bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen veroorzaakt, door de energie die zich binnenin de aarde opstapelt en zo tot een uitbarsting kan komen. De oorsprong van alle endogene processen liggen dus middenin de aarde.

Morenen zijn bijvoorbeeld een gevolg van exogene krachten. Morenen zijn niets meer dan afgezet gletsjerpuin en kunnen hierdoor een soort landschap vormen. Gletsjers nemen door de tijd heen veel gesteente mee. Aan de onderkant en aan de zijkant van de gletsjers kunnen daar gesteentes afgezet worden en dit vormt uiteindelijk een morene. Het formaat van een morene verschilt heel erg, sommige zijn enkele meters lang en anderen zijn wel kilometers lang.

Voorbeeldvraag:
Wat is het verschil tussen endogene en exogene krachten? En noem een voorbeeld van iets dat is ontstaan door een van deze krachten.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp