Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Erosie: wat is het en welke verschillende soorten zijn er?

Wat is erosie?

Erosie is de schurende werking van water, wind en ijs op het aardoppervlak. Door deze krachten wordt de grond afgeslepen. Wanneer deze krachten jarenlang hun werk doen, verandert het aardoppervlak. Dit duurt vaak wel duizenden jaren.

Soorten erosie:

#1. Watererosie

Als water in aanraking komt met de aarde, heeft dat een schurende werking. Wanneer er jarenlang golven tegen een rots aankomen, neemt het water steeds hele kleine deeltjes rots weg. Hierdoor zijn rotsen vlakbij het zee-oppervlak wat dunner. Ook het water in rivieren heeft deze werking. Door de stroming neemt het water deeltjes van het aardoppervlak mee. Rivieren veranderen daarom ook nog wel eens van vorm. De deeltjes die de rivier meeneemt, worden ergens anders weer afgezet. Dat heet sedimentatie.

#2. Winderosie

De wind kan zand wegblazen. Dat zand schuurt vervolgens over het aardoppervlak. Je hebt zelf vast ook wel eens een windvlaag met zand in je gezicht gehad. Dan schuurt het zand over jou heen en dat geeft een prikkend gevoel. Wanneer dit dag in dag uit duizenden jaren lang gebeurt. Slijpen rotsen en bomen ook af.

Wat is erosie?

#3. Erosie door ijs

Wanneer ijs verschuift duwt het aarde, rotsen en bomen aan de kant. Hierdoor verandert natuurlijk het aardoppervlak onder het ijs. Dit is goed zichtbaar wanneer het ijs gesmolten is. Wanneer er een ijstijd is, breidt het ijs zich uit en vervormt het aardoppervlak. Als het ijs vervolgens dan weer gesmolten is, ziet de aarde eronder er heel anders uit. Op deze manier ontstaan ook gletsjers, waarin stromen van ijs door het aardoppervlak schuren.

#4. Verwering

Het aardoppervlak verandert niet alleen door erosie. Ook verwering speelt hierin een rol. Het verschil tussen erosie en verwering is dat bij erosie de grond verplaatst wordt, terwijl bij verwering de grond wel in stukjes breekt (mechanische verwering) of chemisch verandert (chemische verwering) maar op dezelfde plaats blijft. Wel is het zo dat verweerde grond vaak makkelijker erodeert. De bron van verwering ligt vooral in de invloeden van het weer en klimaat. Door temperatuurverschillen zet materiaal uit en krimpt het weer in. Zo kunnen er scheuren in stenen ontstaan. Ook kunnen door de aanraking met water, chemische reacties ontstaan in gesteentes. Denk bijvoorbeeld ook aan metaal dat kan roesten als het in aanraking komt met water.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Grand Canyon

Bergen

Zo werkt Mr. Chadd

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}