START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Grand Canyon: een prachtig natuurverschijnsel!

Een van de meest prestigieuze bezienswaardigheden in Amerika is toch zeker wel de Grand Canyon.

Een imponerend ravijn met prachtige rotsen en natuurlijk de Colorado die zich een weg door het gesteente waant. Leer alles over deze rode toeristentrekker in dit artikel!

grand canyon

In het noorden van de staat Arizona bevindt zich de 1600 meter diepe kloof. Op het breedste punt kan de Grand Canyon bijna 30 kilometer breed zijn. De Canyon is nog langer dan de afstand die je zou moeten rijden van Groningen naar Maastricht (450 kilometer lang!). De kloof is ontstaan door de rivier de Colorado, die het rode steen steeds dieper heeft uitgesleten. De Colorado is een rivier die veel hoogteverschil kent en daardoor heel snel stroomt. Dit gaf genoeg kracht om dus maar liefst 1,6 kilometer de grond in te slijpen.

Als je een foto bekijkt, of als je er natuurlijk zelf naar toe gaat, dan zul je ook allemaal laagjes spotten op het gesteente van de kloof. Voordat de grand canyon er was, was het gewoon een vlakte waar over miljarden jaren sediment werd afgezet. Modder van rivieren, schelpjes uit periodes dat er een zee overheen lag, vulkaanas van grote uitbarstingen, stof van zandstormen. Daarna heeft de Colorado een enorme kloof in al die laagjes gesneden, zodat je eigenlijk terug in de tijd kunt kijken. De oudste lagen helemaal onderin de grand canyon zijn soms meer dan een miljard jaar oud. Daarom wordt er veel onderzoek naar fossielen en geologie gedaan in de kloof.

Zo werkt de app

Hoe oud de kloof zelf is, is nog een discussiepunt, omdat het afhankelijk is van hoe krachtig de rivier heeft gestroomd sinds hij bestaat. De schattingen liggen ongeveer tussen de 5 miljoen en 17 miljoen jaar. Maar de rivier heeft waarschijnlijk het snelste gestroomd na de laatste ijstijd, zo’n 2 miljoen jaar geleden. Dus daarna is de kloof ook veel dieper geworden dan hij daarvoor was. Een groot gedeelte van de kloof is dus voor geologische begrippen niet eens zo heel oud.

Toerisme

Er is veel toerisme rondom de Grand Canyon. Het is natuurlijk een spectaculair gezicht, vooral omdat het zo diep, breed, lang en natuurlijk mooi is. Er is voor toeristen genoeg te doen bij de Canyon: je kunt een stukje het ravijn in klimmen of bijvoorbeeld een helikoptervlucht maken. Op sommige plekken is zelfs raften over de Colorado mogelijk!

In Europa bestaat ook een canyon, deze groep kloven heten de Gorges du Verdon en stromenin Zuid Frankrijk naar de Middelandse Zee. De grootste kloof is maar 25 kilometer lang, maar wel 700 meter diep en het grootste gedeelte is net als de Grand Canyon zo’n 2 miljoen jaar geleden uitgesleten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Erosie

Bergen

Rivieren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!