fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Gesteente: het lijkt misschien niet zo, maar eigenlijk vertellen ze een heel leuk verhaal!

Als je maar goed genoeg luistert. Niet letterlijk natuurlijk.

Er zijn super veel verschillende soorten gesteente, die allemaal op een andere manier ontstaan zijn. Welk gesteente welk verhaal vertelt, zul je leren in dit artikel!

soorten gesteentes
We kunnen eigenlijk drie verschillende soorten gesteenten. Dit zijn:

  • Sedimentair gesteente
  • Stollingsgesteente
  • Metamorf gesteente

Sedimentair gesteente

Sedimentaire gesteenten zijn gesteenten die zijn ontstaan uit, je raadt het misschien al, sedimenten. Stap 1 in het ontstaan van sedimentgesteente is dus ook sedimentatie. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in benedenlopen van rivieren, waar veel materiaal wordt neergelegd op de bodem. Als dit materiaal naar beneden zakt in de grond omdat er meer laagjes sedimentatie overheen komt, dan komt het onder steeds meer druk te staan. Uiteindelijk zal er gesteente ontstaan, dit noemen we sedimentair gesteente.
Een bekend voorbeeld van sedimentair gesteente is veen. Dit ontstaat bijvoorbeeld in moerassen, waar dode plantenresten op elkaar stapelen. Er komen steeds weer nieuwe planten, die ook uiteindelijk doodgaan. Er ontstaan zo laagjes dode plantenresten, die steeds meer opstapelen. Onder de druk van de nieuwe laagjes, ontstaat er veen.

Leuk feitje: tussen de dode plantenresten blijven wel eens organismen liggen. Onder invloed van tijd, temperatuur en druk zal de omgeving worden omgevormd tot gesteente en daarom kun je soms fossielen terug vinden in deze gesteentes!

Stollingsgesteente
Het tweede soort gesteente waar dit artikel over zal gaan is stollingsgesteente. Dit soort gesteente ontstaat door het stollen van bijvoorbeeld magma. Dit kan zowel boven de grond gebeuren als onder de grond.

Magma kan bijvoorbeeld stollen als het uit een vulkaan gekomen is. Dit noemen we vulkanisch gesteente of uitvloeiingsgesteente. Het magma koelt af, en stolt.
Een andere mogelijkheid is het stollen van magma onder de grond. Dit noemen we dan ook dieptegesteente. Onder de grond is de stollingssnelheid vaak veel lager, en hierdoor kunnen er ook kristallen ontstaan.

Zo werkt de app

Metamorf gesteente
Het laatste soort gesteente dat besproken wordt in dit artikel is metamorf gesteente. Dit is een zeer bijzonder geval gesteente en komt minder vaak voor dan sedimentair- of stollingsgesteente. Metamorf gesteente ontstaan namelijk op het moment dat sedimentair- of stollingsgesteente heel diep wegzakken onder de grond. Door de hoge druk en hoge temperatuur worden de gesteentes omgevormd tot een nieuw soort gesteente, zonder dat er smelting plaatsvindt. Vaak duurt dit proces miljoenen jaren.

Voorbeeldvraag:
Welke drie verschillende soorten gesteente kennen we, en hoe ontstaan deze?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp