Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Gesteente: welke verschillende soorten hebben we eigenlijk?

Gesteente: het lijkt misschien niet zo, maar eigenlijk vertellen ze een heel leuk verhaal!

Als je maar goed genoeg luistert. Niet letterlijk natuurlijk.

Er zijn super veel verschillende soorten gesteente, die allemaal op een andere manier ontstaan zijn. Welk gesteente welk verhaal vertelt, zul je leren in dit artikel!

soorten gesteentes

We kunnen eigenlijk drie verschillende soorten gesteenten. Dit zijn:

  • Sedimentair gesteente
  • Stollingsgesteente
  • Metamorf gesteente

Sedimentair gesteente

Sedimentaire gesteenten zijn gesteenten die zijn ontstaan uit, je raadt het misschien al, sedimenten. Stap 1 in het ontstaan van sedimentgesteente is dus ook sedimentatie . Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in benedenlopen van rivieren, waar veel materiaal wordt neergelegd op de bodem. Als dit materiaal naar beneden zakt in de grond omdat er meer laagjes sedimentatie overheen komt, dan komt het onder steeds meer druk te staan. Uiteindelijk zal er gesteente ontstaan, dit noemen we sedimentair gesteente.

Een bekend voorbeeld van sedimentair gesteente is veen. Dit ontstaat bijvoorbeeld in moerassen, waar dode plantenresten op elkaar stapelen. Er komen steeds weer nieuwe planten, die ook uiteindelijk doodgaan. Er ontstaan zo laagjes dode plantenresten, die steeds meer opstapelen. Onder de druk van de nieuwe laagjes, ontstaat er veen.

Leuk feitje: tussen de dode plantenresten blijven wel eens organismen liggen. Onder invloed van tijd, temperatuur en druk zal de omgeving worden omgevormd tot gesteente en daarom kun je soms fossielen terug vinden in deze gesteentes!

Stollingsgesteente

Het tweede soort gesteente waar dit artikel over zal gaan is stollingsgesteente. Dit soort gesteente ontstaat door het stollen van bijvoorbeeld magma . Dit kan zowel boven de grond gebeuren als onder de grond.

Magma kan bijvoorbeeld stollen als het uit een vulkaan gekomen is. Dit noemen we vulkanisch gesteente of uitvloeiingsgesteente. Het magma koelt af, en stolt.

Een andere mogelijkheid is het stollen van magma onder de grond. Dit noemen we dan ook dieptegesteente . Onder de grond is de stollingssnelheid vaak veel lager, en hierdoor kunnen er ook kristallen ontstaan.

Zo werkt de app

Metamorf gesteente

Het laatste soort gesteente dat besproken wordt in dit artikel is metamorf gesteente. Dit is een zeer bijzonder geval gesteente en komt minder vaak voor dan sedimentair- of stollingsgesteente. Metamorf gesteente ontstaan namelijk op het moment dat sedimentair- of stollingsgesteente heel diep wegzakken onder de grond. Door de hoge druk en hoge temperatuur worden de gesteentes omgevormd tot een nieuw soort gesteente, zonder dat er smelting plaatsvindt. Vaak duurt dit proces miljoenen jaren.

Voorbeeldvraag:

Welke drie verschillende soorten gesteente kennen we, en hoe ontstaan deze?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}