Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Sedimentatie: wat is het precies?

Sedimentatie is een belangrijk proces binnen de aardrijkskunde.

Maar wat is het precies?

Sedimentatie is eigenlijk het zinken van materialen naar de bodem, waardoor er onder invloed van tijd en druk sedimentgesteente kan ontstaan. Wat sedimentgesteente exact is lees je in ons artikel over gesteente .

sedimentatie

Sedimentatie vindt met name plaats in rivieren, waar de rivieren gesteenten meenemen, zoals bijvoorbeeld kleine kiezelsteentjes of zand. Dit gesteente is in de rivier terechtgekomen door bijvoorbeeld het afbrokkelen of uitslijten van gesteente. Naast water in de rivier kunnen ook smeltend ijs en wind puin meenemen. Zodra de stroomsnelheid lager wordt, kan het puin naar de bodem zakken en daar gaan ophopen. Gebeurt dit lang genoeg, dan ontstaan er heel veel verschillende lagen en door de druk van deze laagjes kunnen sedimentgesteentes ontstaan.

Zo werkt onze app

Hoe veel sedimentatie op een bepaalde plek plaatsvindt hangt van verschillende dingen af. De volgende factoren hebben het meeste invloed:

  • korrelgrootte/gewicht
  • stroomsnelheid
  • wrijving

Je kunt je misschien wel voorstellen dat zwaar gesteente veel sneller naar de grond zal dalen dan hele lichte zandkorreltjes. Daarom vind je bijvoorbeeld in de middenloop van een rivier veel sedimenten met kiezels en in de benedenloop met wat meer zandkorrels. Ook de stroomsnelheid van bijvoorbeeld de rivier of de kracht van de wind bepaalt hoeveel er meegesleept wordt. Als de rivier snel stroomt dan heeft het meer kracht om ook de zwaardere gesteenten langer mee te nemen.

Onze dijken zijn eigenlijk ook voorbeelden van sedimenten. De zee spoelt constant dode plantenresten aan, en legt dit op het strand neer. Als dit gaat opstapelen, dan kunnen zogenoemde ‘vloedmerk planten’ gaan groeien. De wind waait het zand van het strand tegen deze bultjes planten aan en zo kan het zand hier gaan opstapelen. Gebeurt dit lang genoeg, dan krijg je duinen die je nu langs onze kust zien. Dit is dus een voorbeeld van sedimentatie door water en door lucht!

Voorbeeldvraag :

Noem een voorbeeld van iets dat is ontstaan door sedimenten

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Erosie

Verhang en verval

Bodemdaling

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}