fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Sedimentatie is een belangrijk proces binnen de aardrijkskunde.

Maar wat is het precies?

Sedimentatie is eigenlijk het zinken van materialen naar de bodem, waardoor er onder invloed van tijd en druk sedimentgesteente kan ontstaan. Wat sedimentgesteente exact is lees je in ons artikel over gesteente.
sedimentatie
Sedimentatie vindt met name plaats in rivieren, waar de rivieren gesteenten meenemen, zoals bijvoorbeeld kleine kiezelsteentjes of zand. Dit gesteente is in de rivier terechtgekomen door bijvoorbeeld het afbrokkelen of uitslijten van gesteente. Naast water in de rivier kunnen ook smeltend ijs en wind puin meenemen. Zodra de stroomsnelheid lager wordt, kan het puin naar de bodem zakken en daar gaan ophopen. Gebeurt dit lang genoeg, dan ontstaan er heel veel verschillende lagen en door de druk van deze laagjes kunnen sedimentgesteentes ontstaan.

Zo werkt onze app

Hoe veel sedimentatie op een bepaalde plek plaatsvindt hangt van verschillende dingen af. De volgende factoren hebben het meeste invloed:

  • korrelgrootte/gewicht
  • stroomsnelheid
  • wrijving

Je kunt je misschien wel voorstellen dat zwaar gesteente veel sneller naar de grond zal dalen dan hele lichte zandkorreltjes. Daarom vind je bijvoorbeeld in de middenloop van een rivier veel sedimenten met kiezels en in de benedenloop met wat meer zandkorrels. Ook de stroomsnelheid van bijvoorbeeld de rivier of de kracht van de wind bepaalt hoeveel er meegesleept wordt. Als de rivier snel stroomt dan heeft het meer kracht om ook de zwaardere gesteenten langer mee te nemen.

Onze dijken zijn eigenlijk ook voorbeelden van sedimenten. De zee spoelt constant dode plantenresten aan, en legt dit op het strand neer. Als dit gaat opstapelen, dan kunnen zogenoemde ‘vloedmerk planten’ gaan groeien. De wind waait het zand van het strand tegen deze bultjes planten aan en zo kan het zand hier gaan opstapelen. Gebeurt dit lang genoeg, dan krijg je duinen die je nu langs onze kust zien. Dit is dus een voorbeeld van sedimentatie door water en door lucht!

Voorbeeldvraag:
Noem een voorbeeld van iets dat is ontstaan door sedimenten


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp